Νέο διοικητικό συμβούλιο εξελέγη στην Αγιορειτική Εστία, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, με πρόεδρο τον εκάστοτε δήμαρχο Θεσσαλονίκης και συμβαδίζει με τη θητεία του δημάρχου της πόλης.

Σύμφωνα με το Καταστατικό της Αγιορειτικής Εστίας, το Διοικητικού Συμβουλίου συμβαδίζει με την θητεία της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Ως εκ τούτου, με την ανάληψη των καθηκόντων του Δημάρχου της πόλης, οι δύο εταίροι του φορέα (Ιερά Κοινότητα και Δήμος Θεσσαλονίκης) ορίζουν τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη που θα μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο είναι επταμελές και έχει ως Πρόεδρο τον εκάστοτε Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

AGIORHTIKH.ESTIA.SYMBOYLIO.3.2024 2

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι η ακόλουθη:

Πρόεδρος: Στυλιανός Αγγελούδης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Αντιπρόεδρος Α΄: Ιερομόναχος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης.

Αντιπρόεδρος Β’ Αναπληρωτής Προέδρου: Βασίλειος Γάκης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού - Τουριστικής Ανάπτυξης.

Τακτικά μέλη: Ιερομόναχος Χαρίτων Δοχειαρίτης. Ιερομόναχος Ευθύμιος Ζωγραφίτης. Παναγιώτης Αβραμόπουλος, πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου. Νικόλαος Μακραντωνάκης, πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης.

Αναπληρωματικά μέλη: Ιερομόναχος Παύλος Ξηροποταμινός. Ιερομόναχος Ιωσήφ Καρακαλληνός. Μοναχός Νικηφόρος Φιλοθεϊτης. Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Παναγιώτης Ταμβάκης, σύμβουλος Α’ Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης. Νικόλαος Ζήσης, π. κοινοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης.

AGIORHTIKH.ESTIA.SYMBOYLIO.3.2024 1

Κατά την πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024, ο Δήμαρχος υποδέχτηκε τους μοναχούς εκ μέρους της Ιεράς Κοινότητας - δωρίζοντας τους τον τόμο «Η Θεσσαλονίκη σε Εικόνες» καθώς επίσης και ενθύμιο με το λογότυπο του Δήμου Θεσσαλονίκης - και καλωσόρισε όλα τα μέλη. Αναφέρθηκε στην μοναδικότητα του Αγίου Όρους και στην προσωπική σχέση που έχει με την Αθωνική Πολιτεία, ενώ δήλωσε ότι ως Δήμαρχος της πόλης και Πρόεδρος της Αγιορειτικής Εστίας, θα πρωτοστατεί στο σπουδαίο έργο της Αγιορειτικής Εστίας.

Ο Ιερομόναχος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης, μετέφερε στον Δήμαρχο τις ευχές σύσσωμης της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους για μια καρποφόρα θητεία και του χάρισε αντίγραφο της Εφέστιας εικόνας του Ιερού Ναού του Πρωτάτου «Παναγίας του Άξιον Εστί».

Ακολούθως, τα μέλη ενημερώθηκαν για το έργο της Αγιορειτικής Εστίας ενώ παρουσιάστηκαν οι στόχοι και ο δραστηριότητες για τα επόμενα χρόνια. Ανταλλάχτηκαν απόψεις σε ένα γόνιμο διάλογο, εξετάστηκαν τα προγραμματισμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ενώ διαπιστώθηκε η άριστη συνεργασία και συμπόρευση τόσο των μελών εκ μέρους του Δήμου όσο και των Ιεροκοινοτικών μελών στις προγραμματισμένες δράσεις της Αγιορειτικής Εστίας.

Η θητεία του Διοικητικού Συμβούλιου είναι 5ετής και ορίζεται από την 15.3. 2024 έως 31.12.2028.