Την καθιέρωση Εθνικοθρησκευτικού μνημοσύνου το μήνα Σεπτέμβριο, στη μνήμη των Εθνομαρτύρων Ελλήνων Ορθοδόξων, που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα Δικαστήρια της Αμάσειας του Πόντου το 1921, και στη συνέχεια εκτελέστηκαν, ανακοίνωσαν τα σωματεία Δράσης Νίκος Καπετανίδης και ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης «Φίλων Κτενίδης», μετά από συνάντησή τους με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.
Αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο σωματείων.
Τα σωματεία Δράσης Νίκος Καπετανίδης και ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης ανακοινώνουν την κοινή απόφαση τους μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα για την θεσμική κατοχύρωση του Εθνικοθρησκευτικού μνημοσύνου κάθε έτος το μήνα Σεπτέμβριο.
Εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά προς τιμήν της θυσίας των Ελλήνων Ορθοδόξων μαρτύρων εκτελεσθέντων στα Δικαστήρια της Αμασείας του Πόντου το 1921,στο χώρο του μνημείου του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη.
Στην συνάντηση του προέδρου του σωματείου Δράσης Νίκος Καπετανίδης Γιώργου Γεωργιάδη με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα σε πνεύμα συνεργασίας συζητήθηκαν όλες οι οργανωτικές λεπτομέρειες για τον φετινό τιμητικό «ασπασμό» στους πεφιλημένους προγόνους μας.
Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία η οποία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Βαρνάβα και τη συνακόλουθη πορεία με λάβαρα και κεριά μέχρι το Μνημείο του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη όπου θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση και θα ακολουθήσουν ομιλίες και μουσικό αφιερωματικό πρόγραμμα για το νόημα της ημέρας.
Τα δύο αδερφά σωματεία θα ενημερώσουν το επόμενο διάστημα τον Δήμο Παύλου Μελά, προσωπικά τον Δήμαρχο Δημήτρη Ασλανίδη και τα Ποντιακά σωματεία όλων των κοινοτήτων με σκοπό την από κοινού συνεργασία όλων σε πνεύμα ενότητας για την επιτυχή ευόδωση του ιερού σκοπού.