Ενός λεπτού σιγή τήρησαν οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες στη μνήμη του Ευστάθιου (Στάθη) Πελαγίδη, καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, στην έναρξη της εκδήλωσης για το ποντιακό θέατρο, που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, από τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων (ΣΠΟΣ) Θεσσαλονίκης και την Επιτροπή Θεάτρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), με γενικό τίτλο «Η ύπαρξη και αναγκαιότητα του Ποντιακού Θεάτρου σήμερα», το απόγευμα του Σαββάτου 2 Μαρτίου 2024, άρχισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Στάθη Πελαγίδη.

POE.THEATRO.PELAGIDHS.MNHMH.KARAPANTSEIO.2.3.2024.IMG 5139 1

Η παρουσιάστρια της εκδήλωσης, Έφη Μετενίδου, διάβασε το συλλυπητήριο Μήνυμα Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τον θάνατο του Καθηγητή Ευστάθιου Πελαγίδη, αναφέροντας τα ακόλουθα:

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη και οδύνη για την απώλεια του Καθηγητή Ευστάθιου Πελαγίδη, διακεκριμένου επιστήμονα, πολυγραφότατου αγωνιστή των ποντιακών θεμάτων.

Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλη την ποντιακή κοινότητα.

Εξαίρετος ως άνθρωπος και σπουδαίος επιστήμονας με μακρόχρονη συγγραφή δεκάδων ιστορικών έργων και επιστημονικών διαλέξεων. Υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα από τις πλέον εμβληματικές και χαρισματικές που ανέδειξε η ποντιακή κοινότητα. Υπηρέτησε με συνέπεια τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης με σπουδαίο ερευνητικό και διδακτικό έργο, αφήνοντας ανεξίτηλο επιστημονικό αποτύπωμα σε θέματα κυρίως του προσφυγικού ελληνισμού.

Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τεκμηριωμένες έρευνές του για το προσφυγικό πρόβλημα των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά ενώ διοργάνωσε προγράμματα ειδικών μαθημάτων τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και σε δήμους και συλλόγους. Διαλέξεις για τον Μικρασιατικό και Ποντιακό Ελληνισμό καθώς και για θέματα της Μακεδονίας έχει δώσει σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος στην Επιτροπή Γενοκτονίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ενεργό μέλος μέχρι πρόσφατα στο διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, καθώς και ενεργό μέλος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, στις 09:00 στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην οδό Δελφών στη Θεσσαλονίκη, ενώ η ταφή του θα γίνει στην γενέτειρά του, την Οινόη Καστοριάς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζει θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος, τον αποχαιρετά με σεβασμό και υποκλίνεται στη μνήμη του.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου