Ανακοινώσεις για τον θάνατο του ιστορικού, καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, εξέδωσαν ποντιακά σωματεία, και Πόντιοι οι οποίοι τον γνώρισαν και συνεργάτηκαν μαζί του, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους, για την απώλειά του, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη τους για την προσφορά τους στον προσφυγικό, ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό.

Οργάνωση Ποντίων Νομού Καστοριάς

ΣΤΑΘΗΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ: Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Ο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

Σήμερα το απόγευμα έφυγε από κοντά μας, ο Στάθης Πελαγίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με μεγάλο συγγραφικό έργο και σημαντική συμβολή στη μελέτη του ποντιακού και γενικά του προσφυγικού ελληνισμού.

Γέννημα, θρέμμα της Οινόης Καστοριάς, την οποία και τίμησε από πάρα πολλά μετερίζια και όποτε του ζητήθηκε ήταν εκεί...

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Του ευχόμαστε καλό ταξίδι, στα παρχάρια της ιδιαίτερης του πατρίδας (Κούτουλα της Ματσούκας)....

Λαφρίν να έν το χώμαν...

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας εκφράζει τα συλλυπητήρια του στους οικείους του ομότιμου καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στάθη Πελαγίδη. Ενός εξαιρετικού ανθρώπου και επιστήμονα που ανέδειξε, μέσα από το την μακρόχρονη ιστορική συγγραφή δεκάδων έργων και επιστημονικών διαλέξεων, τον Ποντιακό Ελληνισμό αλλά και τον Ελληνισμό της Μακεδονίας.

Είχαμε την χαρά και την τιμή να τον γνωρίσουμε μέσα, από διαλέξεις που έδωσε στο Πνευματικό - Πολιτιστικό κέντρο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, και να ανακαλύψουμε την ευγενική και καλοσυνάτη φύση του.

Καλό ταξίδι Στάθη.

Σε ευχαριστούμε για την ανεκτίμητη συνεισφορά σου και την σπουδαία κληρονομιά που αφήνεις σε όλους μας και στις γενιές που θα έρθουν.

Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας

Η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας με θλίψη αποχαιρετά τον ομότιμο καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στάθη Πελαγίδη.

Ο Στάθης Πελαγίδης είχε διατελέσει για πολλά χρόνια καθηγητής στο Παιδαγωγικό τμήμα της Φλώρινας και με τις μελέτες και τη συγγραφή δεκάδων βιβλίων βοήθησε στη διάσωση και διάδοση του Ποντιακού Ελληνισμού και πολιτισμού. Όσοι των γνώρισαν έβλεπαν στο πρόσωπο του όχι μόνο έναν καθηγητή αλλά έναν ΑΝΘΡΩΠΟ με ήθος και αμέριστη αγάπη για τον πόντο και την ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού.

Καλό Ταξίδι στην Αιωνιότητα!

Ο Σύλλογος Ποντίων Ριζού

Ο Σύλλογος Ποντίων Ριζού εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Στάθη Πελαγίδη... Ήταν μεγάλη μας τιμή να είναι κοντά μας, ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου... Καλό παράδεισο...

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών... Ήταν Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με καταγωγή από την Οινόη Καστοριάς, Ευστάθιος (Στάθης) Πελαγίδης...

Με το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο ανέδειξε ζητήματα κυρίως όχι μόνο του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και του Μικρασιατικού και του Ελληνισμού της Μακεδονίας...

Ο Ποντιακός Σύλλογος Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών

Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Σταθη Πελαγίδη.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με καταγωγή από την Οινόη Καστοριάς, Ευστάθιος (Στάθης) Πελαγίδης. Με το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο ανέδειξε ζητήματα κυρίως όχι μόνο του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και του Μικρασιατικού και του Ελληνισμού της Μακεδονίας.

Καλό παράδεισο.

Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής

Ο πρόεδρος και το Δ.Σ το Συλλόγου Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους, αλλά και ευρύτερα στο Ποντιακή οικογένεια για την απώλεια, του Καθηγητή μας Στάθη Πελαγίδη.

Ενός κορυφαίου Ανθρώπου, επιστήμονα, γνώστη της ιστορίας κ όχι μόνο, έντιμου με ήθος κ τιμιότητα, που ποτέ δεν αρνήθηκε στο οποιοδήποτε κάλεσμα με πλήρη ανιδιοτέλεια και προσφορά, προσφορά μόνο κ πολλά άλλα...

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Μακεδονικής γης που θα σε σκεπάσει.

...καλό ταξίδι στην αιωνιότητα και καλό παράδεισο αγαπητέ μας Στάθιε... 

Φάρος Ποντίων

FAROS.PONTION.PELAGIDHS.STATHIS 6

Με βαθιά συγκίνηση ο Φάρος Ποντίων αποχαιρετά ένα εξέχων μέλος της ποντιακής κοινότητας και μέλος του συλλόγου μας, τον Ομότιμο Καθηγητή Ιστορίας ΣΤΑΘΗ ΠΕΛΑΓΙΔΗ.

Οι μελέτες του για τον προσφυγικό κόσμο και την εγκατάστασή του στην Ελλάδα, ανεκτίμητες.

Εμείς, όπως και ο Ποντιακός Ελληνισμός, θα τον θυμόμαστε για τη σεμνότητα και το ήθος του.

Στο σύλλογό μας ήταν παρόν σε όλες τις εκδηλώσεις, συνδράμοντας με ανιδιοτέλεια και ενθαρρύνοντας νέους (επιστήμονες και μη) να ασχοληθούν με τα ποντιακά διαδραματιζόμενα.

Αιωνία η μνήμη!

Σωματείο Ποντιων Θεσσαλονίκης «Άγιος Θεόδωρος ο Γαβράς»

Το Σωματείο Ποντίων Θεσσαλονίκης "Άγιος Θεόδωρος ο Γαβράς" εκφράζει την λύπη του για τον χαμό του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και πολυτάλαντος συγγραφέας για τον Ποντιακό, Μικρασιατικό και Θρακικό Ελληνισμό κο Ευστάθιο Πελαγίδη.

Ο κος Στάθης Πελαγίδης υπήρξε ξεχωριστός και εξαιρετικός άνθρωπος και φίλος του Σωματείου μας.

Ήταν πάντα δίπλα μας σε ότι του είχε ζητηθεί, άνθρωπος της προσφοράς με ανιδιοτέλεια, αλλά και σοβαρός επιστήμονας.

Καλό παράδεισο ο θεός ας ανάπαυση την ψυχή του.

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Νομού Τρικάλων

TRIKALA.EFXINOS.LESXH.PONTION.PELAGIDHS.MAIOS.2008

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων εκφράζει βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια για το θάνατο του Ευσταθίου Πελαγίδη.

Ο Ευστάθιος (Στάθης) Ε. Πελαγίδης ήταν ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, οι έρευνες του οποίου εστιαζόταν σχεδόν αποκλειστικά στην ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, και ήταν από τους λίγους ιστορικούς που μελέτησε επιστημονικά το προσφυγικό θέμα των αδερφών μας από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ο σύλλογος μας είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει τον εκλιπόντα σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τον Μάιο του 2008, στον κινηματόγραφο του μύλου Ματσόπουλου στην πόλη των Τρικάλων, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Οικουμενικό Πατριαρχείο και αλύτρωτος ελληνισμός κατά την κεμαλική και νεοτουρκική περίοδο (1908-1923)» .

Αιωνία του η μνήμη!

Θεοδόσης Κυριακίδης

Πρωτεργάτης στην έρευνα για το προσφυγικό ζήτημα και συγγραφέας πολλών ειδικών μελετών για τον Πόντο και την Μικρά Ασία. Έγραψε ακόμη και για τη Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Όλα τα παραπάνω τα αφήνει κληρονομιά σε όλους εμάς, μαζί του, μπροστά στον δικαιοκρίτη Χριστό θα παρουσιάσει την ευγενική και καλή του ψυχή.

Αφήσαμε στα μισά και την βιβλιοπαρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου. "Όταν είμαι λίγο καλύτερα Θεοδόση... θα την οργανώσουμε εκ νέου...". Ας είναι αιωνία του η μνήμη.

Καλόν Παράδεισο!

Αντώνης Παυλίδης

ΣΤΑΘΗΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ: ΕΝΑΣ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Σήμερα το απόγευμα έφυγε από κοντά μας, ο Στάθης Πελαγίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με μεγάλο συγγραφικό έργο και σημαντική συμβολή στη μελέτη του ποντιακού και γενικά του προσφυγικού ελληνισμού, για σειρά ετών Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, με σημαντική συνεισφορά στο έργο του.

Θα μας λείψει το ήθος, η ανιδιοτέλεια και η εργατικότητα ενός σπουδαίου ανθρώπου και επιστήμονα.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Του ευχόμαστε καλό ταξίδι, στα παρχάρια της αιωνιότητας.

Σοφία Ηλιάδου – Τάχου.

ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΑ. Με μεγάλη θλίψη σας ενημερώνω για τον θάνατο του Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του Ευσταθίου Πελαγιδη. Ο Καθηγητής ήταν "ο σπουδαιότερος 'ιστορικός της αποκατάστασης των προσφύγων στη Δυτική Μακεδονία".

Στο ερευνητικό του έργο εντάσσονται επίσης ζητήματα σχετικά με την ένταξη των προσφύγων από την πρώην Σοβιετική Ενωση στο ελληνικό κράτος, ενώ συνέγραψε μονογραφίες για την Τραπεζούντα, την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Οινόη Καστοριάς και ένα πλήθος σημαντικών μελετών για τον Πόντο, την γενοκτονία, το κρυπτοχριστιανικο ζήτημα, την οικονομία και το αστικό τοπίο στις "αλησμόνητες πατρίδες".

Λόγιος με βαρύ αποτύπωμα, πήρε μέρος και στα 100 χρόνια του Μικρασιατικού, συνθέτοντας την τελευταία του μονογραφία για τους αιχμαλώτους αξιωματικούς του μετώπου, την οποία μου έκανε την τιμή να προλογισω.

Πάνω από όλα όμως ο Στάθης ήταν ένας φίλος για μένα, ένας άνθρωπος χωρίς κακίες, ιδιαίτερα δοτικός, με μια ξεχωριστή κοινωνικότητα, χωρίς εμπάθειες, που λάτρευε τον Πόντο, χωρίς να ανταγωνίζεται με υπεροψία και ρεβανσισμους κανέναν, ακόμα και αν η συμπεριφορά τους τον πλήγωνε.

Για αυτό τον αγαπούσαν και τον εκτιμούσαν όλοι,οι συνάδελφοι, οι φοιτητές του, οι φίλοι του. "Ως χαριεις ο άνθρωπος αν άνθρωπος η"! Γαιαν ελαφράν..!!!

Θεοφάνης Μαλκίδης

Έφυγε πριν από λίγο από αυτή τη ζωή, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και πολυτάλαντος συγγραφέας για τον Ποντιακό, Μικρασιατικό και Θρακικό Ελληνισμό Στάθης Πελαγίδης.

Ο Στάθης υπήρξε ξεχωριστός φίλος που με τίμησε για χρόνια με την αγάπη του, ενώ από τη συνεργασία μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κρατώ μεταξύ των άλλων, την λεπτότητα, τη διάκριση, την ανιδιοτέλεια, την ευγένεια, αξίες και αρχές τις οποίες σπάνια πλέον συναντάς στην Ελληνική κοινωνία, πόσο μάλλον στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο...

Ο Στάθης ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ένας σοβαρός επιστήμονας, μια λαμπρή, φωτεινή εξαίρεση σε όλα!

Αγαπητέ μου Στάθη τα Παρχάρια του Παραδείσου σε περιμένουν!

Καλή αντάμωση και Καλή Ανάσταση!

Ιωάννης Αποστολίδης

Χάσαμε έναν εξαίρετο ιστορικό του ποντιακού ζητήματος, τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στάθη Πελαγίδη, γλυκύτατο άνθρωπο, ευπροσήγορο σε όσους επιθυμούσαν μετάληψη των πλούσιων γνώσεών του, μια από τις πιο οικείες μορφές στον ποντιακό χώρο και ιδιαίτερα στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης.

Στο καλό, Στάθη, θα σε θυμούμεστε με σεβασμό και συγκίνηση...

Roma Siachos

Φτωχότερος ο Ποντιακός Ελληνισμός από χθες, πέρασε στην αιωνιότητα ο Καθηγητής Στάθης Πελαγίδης.Ο μεγάλος δάσκαλος της ιστορίας και μαχητής των δικαίων των Ελλήνων του Πόντου.

Είχαμε την μεγάλη τύχη να ανταποκριθεί στην πρόσκληση μας και να έρθει στη Μελβούρνη για τις Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού...

Καλό πέρασμα δάσκαλε, μέσα στο αιώνιο φως το ταξίδι σου. 

Ανέστης Τελίδης

Ένας σπουδαίος επιστήμονας & συνεργάτης του Δήμου Θεσσαλονίκης έφυγε από κοντά μας #dimosthess #draseispaideias

Έφυγε από κοντά μας ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ευστάθιος (Στάθης) Πελαγίδης. Είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί του ως Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για δράσεις Παιδείας.

Για τον Στάθη Πελαγίδη πέρα από την ευρύτερη προσφορά του στην εκπαίδευση και τον ποντιακό ελληνισμό, που μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω Link, πρέπει να αναφέρουμε ότι ήταν πρωτεργάτης και συνοδοιπόρος μας σε αρκετά από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Δήμου Θεσσαλονίκης προσφέροντας πάντοτε εθελοντικά την δουλειά του.

Ως επικεφαλής του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, μαζί με τον εκπαιδευτικό Κώστα Ανθόπουλο, σχεδίασαν το πρώτο, πανελλαδικά, πρόγραμμα εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης του Δήμου μας (2014). Στόχος της διδασκαλίας ήταν η παρότρυνση και ευαισθητοποίηση των νέων ατόμων για να μάθουν, να ζωντανέψουν, να χρησιμοποιήσουν και να μεταφέρουν με την σειρά τους την ποντιακή διάλεκτο.

Η συνεργασία μας στο Δήμο συνεχίστηκε, επί σειρά ετών, με την διοργάνωση κύκλου διαλέξεων για εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων για θέματα που αφορούν τον περιφερειακό ελληνισμό. Στόχος ήταν η ενίσχυση του γνωστικού υπόβαθρου των εκπαιδευτικών με εξειδικευμένη ιστορική γνώση. Περισσότεροι από 400 εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στις διαλέξεις του προγράμματος με την επιστημονική επιμέλεια του Στάθη Πελαγίδη.

Θα ενημερώσω περαιτέρω τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ώστε το σώμα να εκφράσει τα συλλυπητήρια του για αυτόν τον τόσο σπουδαίο επιστήμονα και συνεργάτη.

Κώστας Τερζόπουλος

Έφυγε χθες από κοντά μας, σε ηλικία 88 ετών, ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στάθης Πελαγίδης.

Μεγάλη η προσφορά του στην ανάδειξη της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και του ελληνισμού της Μακεδονίας, με την συγγραφή δεκάδων έργων και επιστημονικών διαλέξεων.

Κατά την περίοδο που είχα την ευθύνη του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου - Κορδελιού υπήρξε δύο φορές ομιλητής, για θέματα που αφορούσαν την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Εκφράζω την θλίψη μου στον άξιο επιστήμονα ιστορικό, στον δάσκαλο που δίδαξε, εκτός των άλλων, ήθος, σεμνότητα και ταπεινοσύνη.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του, με την ευχή να έχει Καλό Παράδεισο!

Χαράλαμπος Καπουρτίδης

Στάθη Πελαγίδη... ήσουν Άξιος! Χρήσιμος! Πάντα με την γλυκύτητα του λόγου σου και βοήθησες πολύ τα ιστορικά μας θέματα... είμαι υπερήφανος που σε γνώρισα και κάναμε εκδηλώσεις και εκπομπές.... η θέση σου στην καρδιά μας για πάντα...

Ανέβασα την εκπομπή αυτή για να σου πω καλό ταξίδι στην αιωνιότητα...

 

Άννυ Καριπίδου

Μην καταλήξουμε σαν τους Ποσειδωνιάτες. Αυτή ήταν η αγωνία του Στάθη Πελαγίδη και αυτήν μας μετέφερε κάθε φορά που επισκέπτονταν τα τμήματα ποντιακής διαλέκτου. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Η παρακαταθήκη του σπουδαία.

Καλό ταξίδι στην αιωνιότητα!

Σάββας Μαυρίδης

EYΣΤΑΘΙΩ ΠΕΛΑΓΙΔΗ IN MEMORIAM

Μειλίχιος, αθόρυβος

Σεμνός και ευπατρίδης,

Εστάθη εις τον βίο του

Ο Στάθης Πελαγίδης.

 

Στο ήθος του, στο πνεύμα του,

στο εγκάρδιο του βλέμμα,

στο έργο του ομνύουμε

στης προσφυγιάς το θέμα.

Θεόδωρος Κωνσταντινίδης

Στη μνήμη του καλού μου φίλου και Συνάδελφου, Στάθη Πελαγίδη:

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Συνάδελφος, σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και Συγγραφέας δεκάδων βιβλίων, Στάθης Πελαγίδης. Στη μνήμη του αφιερώνω τους πιο κάτω στίχους:

Έπεσε ένα φύλλο:

Αγρίεψε ο Αίολος κι άνοιξε τον ασκό του.

Φύσηξε με μανία ο βοριάς, κουνήθηκε το δέντρο.

Δεν άντεξε ένα φύλλο την άγρια την ορμή του,

το πήρε ο άνεμος και πέταξε μακρά.

Πολλά τα φύλλα, θα μου πεις,

κι αν χάθηκε το ένα, τι μ' αυτό;

ένα ίσον κανένα, ο κόσμος λέει.

κι όμως, το φύλλο αυτό το ένα και μοναδικό,

κομμάτι ήταν της ψυχής του Πόντου!

Μας άνοιξε τα μάτια!

μας δίδαξε των πατέρων μας την Ιστορία,

τα πάθη των προγόνων μας,

την τραγική τους μοίρα.

Μείναμε ορφανοί, γίναμε πιο φτωχοί,

θα μας λείψει, θα το θυμόμαστε για πάντα.

Γιατί αυτό το φύλλο έχει ένα όνομα βαρύ:

Στάθης Πελαγίδης, ο άνθρωπος ο δικός μας,

ο ιστορικός της καρδιάς μας,

ο εραστής της αλήθειας,

ο της γενοκτονίας μαχητής,

ο επιστήμονας ο τρανός,

ο Άνθρωπος ο αληθινός.

(Καλό σου ταξίδι, φίλε αγαπημένε, καλή ανάπαυση στου Παραδείσου την κοιλάδα}.

Χαράλαμπος Βασιλειάδης

Στην αγγελία διαβάζουμε...:

«Με μεγάλη θλίψη σας ενημερώνουμε για το θάνατο τού ομότιμου καθηγητή τού Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, τού Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τού Ευστάθιου Πελαγίδη…».

Πέθανε λοιπόν ο δάσκαλος. Γιατί για εμένα δάσκαλος ήταν … με όλο το σεβασμό και το μεγαλείο που εμπεριέχει αυτός ο ύπατος τίτλος τιμής σε κάθε άνθρωπο που αφιερώνει τη ζωή του για να υπηρετήσει την εκπαίδευση.

Πέθανε λοιπόν ο δάσκαλος!

Θα αναρωτηθεί ο φίλος στοχαστής… «Μα ποιοι διαδίδουν τούτο το ψέμα; Παθαίνει ποτέ ένας δάσκαλος; Βουλιάξτε στο λόγο και τη γραφή του και πείτε: Πεθαίνει ο λόγος και η γραφή; Αν ναι, πεθαίνουν και οι δάσκαλοι. Αν όχι όμως, παρακαλώ πολύ απολογηθείτε."

Αναρωτιέται και η ταπεινότητα μου...

Μήπως ... ο λόγος και η γραφή, η έρευνα και η διδασκαλία, πεθαίνουν αν κλείσεις τα όμματα και τα ώτα τής διανοίας; Παρατημένα κουφάρια άχρωμα και άηχα, σκιές.

Μήπως ... οι δάσκαλοι πεθαίνουν αν τους σβήσεις το λόγο και τη γραφή; Τσακισμένα κορμιά χωρίς ανάσα χωρίς έμπνευση. Παροπλισμένα κουφάρια άχρωμα και άηχα, σκιές.

Μήπως ... ο πολιτισμός πεθαίνει αν τού σβήσεις το λόγο και τη γραφή, την έρευνα και τη διδασκαλία; Κοινωνία χωρίς υπόσταση, χωρίς προοπτική. Περιφερόμενα κουφάρια άχρωμα και άηχα, σκιές.

Μήπως ... ο άνθρωπος είναι νεκρός χωρίς πολιτισμό; Κουφάρι. Σκιά.

Να απολογηθούμε λοιπόν... Αθάνατος!

Ας αναπαύσει ο Κύριος το σπουδαίο δάσκαλο και ας τού δώσει το χώρο να διδάξει και εκεί ψηλά. Να διδάξει γλώσσα, ιστορία … Ελλάδα.

Αντωνία Καραγιαννίδου

Σήμερα κηδεύεται ο Ευστάθιος Ε. Πελαγίδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Είχα την τιμή να διδαχθώ από τον ίδιο, στα τελευταία έτη των σπουδών μου, το μάθημα της ιστορίας. Ταυτόχρονα, έχω την τύχη να μοιράζομαι με αυτή τη σπουδαία προσωπικότητα κοινή καταγωγή (Οινόη Καστοριάς και Κούτουλα Ματσούκας).

Αδιαμφισβήτητος είναι ο πλούτος του ερευνητικού και συγγραφικού του έργου! Δυσεύρετος είναι ο πλούτος του πνεύματος και της ψυχής του!

Κερί που λιώνει

ο δάσκαλος

το μέλλον να φωτίσει.

Αιωνία η μνήμη.