Η μουσικοθεατρική συναυλία αφιερωμένη στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 στην Μονή Λαζαριστών στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και μεταδόθηκε στην ΕΡΤ3 την Τρίτη 19 Μαΐου 2020, ανήμερα της ημέρας μνήμης των αθώων θυμάτων, συγκίνησε τους τηλεθεατές που την παρακολούθησαν.

DEHSH.PONTOY.LAZARISTES.17.2.2020 5

Στην σκηνή συνέπραξαν κορυφαίοι ηθοποιοί και μουσικοί του νεοελληνικού και Παραδοσιακού ρεπερτορίου σε μια εναλλαγή κειμένων από αναλόγιο, μουσικές του Πόντου, της Σμύρνης, Οπερετικά, έντεχνα της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας.

Την «Δέηση Πόντου» μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο ακόλουθο Link.

Στον κύριο καμβά πρωταγωνιστής ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας που αφηγούμενος τα κείμενα στην νεοελληνική του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 Γιώργου Γεωργιάδη αναπαρέστησε με ζωτικότητα και ρεαλισμό την τοιχογραφία των τραγικών γεγονότων της εποχής 1914-1923 που συγκλόνισαν τον Ελληνισμό της Ανατολής.

Στα μουσικά μέρη έθελξαν με την παρουσία τους η Ελένη Τσαλιγοπούλου (για πρώτη φορά δημόσια σε Ιστορικά Ποντιακά τραγούδια) οι Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, οι Αλέξης Παρχαρίδης και Χρήστος Χαλκιάς με την συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας κλασικών και παραδοσιακών οργάνων υπό την επιμέλεια του Χρήστου Κεμανετζίδη. Ιδιαίτερη ήταν η συμμετοχή της Βερόνικα Αργέντζη με θεατρικό μονόλογο «Η ωδή ενός μή γαμου». Σολίστες οι λυράρηδες Χρήστος Καλιοντζίδης και Γιώργος Ατματσίδης.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Παύλου Μελά και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την στήριξη των συλλόγων της Ποντιακής Διασποράς στην Γερμανία: Μονάχου, Νυρεμβέργης, Κολωνίας, Αμβούργου, Μπάγκναγκ, Βούπερταλ.

Κείμενα, ιδέα, οργάνωση - επιμέλεια εκδήλωσης: Γιώργος Γεωργιάδης. Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη Παραγωγή: Θέμης Μαυροπεραστής. Μοντάζ: Ελένη Γούτα.