Το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη, δρ. Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Πόντος. Μια ιστορία από τον Μικρασιατικό Βορρά», Εκδόσεις Παπαδόπουλος, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και θα κλείσει τις πύλες της την Κυριακή 7 Μαΐου 2023.

Η παρουσίαση του βιβλίου του Βλάση Αγτζίδη, «Πόντος. Μια ιστορία από τον Μικρασιατικό Βορρά», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, από τις 11 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι στο Περίπτερο 13, στην αίθουσα Φιλολογικό Καφενείο, με ομιλητές τον Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Kαθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και τον Βλάση Αγτζίδη, Δρ Σύγχρονης Ιστορίας.

Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Φόρης Πεταλίδης, δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Εύξεινος Πόντος» και θα επακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη, «Πόντος. Μια ιστορία από τον Μικρασιατικό Βορρά», 232 σελίδων, είναι μια ξεχωριστή μελέτη που επιχειρεί να αναλύσει ολοκληρωμένα και ρεαλιστικά το θέμα του Ποντιακού Ζητήματος και τις προσπάθειες επίλυσής του.

Τοποθετεί το Ποντιακό Ζήτημα στο πραγματικό του πλαίσιο, αυτό του ευρύτερου Μικρασιατικού Ζητήματος.  Αναφέρεται στο ποντιακό αντάρτικο στη βόρεια Μικρά Ασία, το οποίο συγκροτεί μια συγκλονιστική σελίδα αντίστασης ενός λαού απέναντι σε μια σκληρή, απολυταρχική εξουσία, υπενθυμίζοντας ότι η μετάβαση από την πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή του εθνικού τουρκικού κράτους δεν ήταν ούτε αναίμακτη ούτε και ευθύγραμμη.

Ο συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης αναλύει την πολιτική της γενοκτονίας την οποία εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο ακραίος εθνικισμός των Νεοτούρκων, καθώς και οι διεθνοτικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή με τα αντίστοιχα κινήματα, όπως αυτό των Αρμενίων.

Το βιβλίο χωρίζεται σε οκτώ κεφάλαια, οι μεταναστεύσεις, η εποχή του Ταντζιμάτ, το Ανατολική Ζήτημα, τα πληθυσμιακά μεγέθη, η πρώτη φάση της γενοκτονίας (1914 – 1918), η ελληνική αντίσταση και οι επαναστάσεις στη Ρωσία, οι πολιτικές επιδιώξεις του ελληνισμού και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η δεύτερη φάση της γενοκτονίας και η νίκη των κεμαλιστών.

Τέλος, παρουσιάζετια η εξέλιξη της καταληκτήριας φάσης της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης του 1919 – 1922, που θα κορυφωθεί με την ελληνική ήττα και την οριστική πλέον έξοδο των ελληνικών πληθυσμών από τον Πόντο και την υπόλοιπη Μικρά Ασία.