Την παρουσίαση των βιβλίων του Γεωργίου Ζερζελίδη, «Το καλαντόνερον – Η Σωνίτσα – Το ψωμίν», τρία αριστουργήματα της ποντιακής λαογραφίας, στο ιδίωμα της Ματσούκας της Τραπεζούντας του Πόντου, που εξέδωσε η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, παρουσιάζει η Ένωση Ποντίων Ματσούκας στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης την Κυριακή 7 Μαΐου 2023.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η Ένωση Ποντίων Ματσούκας προσκαλεί τους αθεράπευτα νοσταλγούς της πατρώας Πόντιας γης και του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, στην παρουσίαση του 4ου τόμου από τα Ποντιακά Παράφυλλα της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών με τα έργα «Το καλαντόνερον – Η Σωνίτσα – Το ψωμίν» του Γεώργιου Ζερζελίδη.

Απόδοση στην νεοελληνική από τον Χριστόφορο Σ. Χριστοφορίδη και την Έλσα Γαλανίδου -  Μπαλφούσια.

Παρουσιάζουν οι: Φόρης Πεταλίδης, δημοσιογράφος και Γιάννης Τερζίδης, εκπαιδευτικός.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Μαΐου 2023, στις 11:30 π.μ. στον χώρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Νίκης 13, στην Παραλία Θεσσαλονίκης).

Ο Γεώργιος Ζερζελίδης και τα τρία βιβλία

BIBLIO.ZERZELIDHS.GEORGIOS.EPM

Ο Γεώργιος Ζερζελίδης γεννήθηκε το 1896 στη Ζάβερα της Ματσούκας του Πόντου, όπου έμαθε τα πρώτα γράμματα και τελείωσε το Σχολαρχείο. Στη συνέχεια φοίτησε στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας, από το οποίο αποφοίτησε το 1914 με άριστα. Έγινε δάσκαλος στη Ζάβερα για έναν χρόνο και το 1918, μετά την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τον Πόντο, έφυγε για τη Ρωσία, όπου υπηρέτησε ως δάσκαλος σε ελληνικές κοινότητες. Το 1923 ήρθε στην Ελλάδα και διορίστηκε δάσκαλος στους Σιταγρούς Δράμας. Ήταν εξαιρετικός εκπαιδευτικός, ίδρυσε ένα υποδειγματικό σχολείο, με κήπο, με βιβλιοθήκη και με μαθητική κοινότητα. Το 1939 μετατέθηκε στην Αθήνα, όπου υπηρέτησε ως το 1955, οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Έζησε στην Αθήνα έως το θάνατό του το 1973.

Από το 1935 ασχολήθηκε με τη λαογραφία –ειδικότερα της Ματσούκας- και από το 1945 δημοσίευσε πολλά άρθρα και μελέτες σε διάφορα έντυπα.

Σπουδαία ήταν και η προσφορά του στην ποντιακή λογοτεχνία, με τα διηγήματα –γραμμένα στο ιδίωμα της Ματσούκας- Το Καλαντόνερον (1950), Η Σωνίτσα (1958) και Το Ψωμίν (1972).

Τα τρία αυτά βιβλία που εκδόθηκαν ξεχωριστά το καθένα, τώρα με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και την ευγενική χορηγία της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας, εκδίδονται σε ενιαίο τόμο στην ποντιακή διάλεκτο και σε απόδοση στη νεοελληνική γλώσσα, στη νέα σειρά που τιτλοφορείται «Ποντιακά Παράφυλλα» και φιλοδοξεί να κάνει γνωστά στο ευρύ κοινό αξιόλογα αυτοτελή έργα γραμμένα στην ποντιακή διάλεκτο με παράλληλη απόδοσή τους στη νεοελληνική. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η πρόσβαση κάθε αναγνώστη, Πόντιου και μη, στα σημαντικά ποντιακά δημιουργήματα.