Σε μία γεμάτη από κόσμο αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, έγινε το βράδυ της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2022, η παρουσίαση του βιβλίου της Γιούλης Γ. Γεωργιάδου - Λάζιου, συνταξιούχου εκπαιδευτικού «Ασ’ σην λαλίαν ‘ς σο γράψιμον», που εξέδωσαν οι Αφοί Κυριακίδη ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.
Την όλη εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης, διευθυντής της εφημερίδας «ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ», ο οποίος αναφέρθηκε στο βιογραφικό της Γιούλης Γεωργιάδου, τη σχέση της ως αρθρογράφου στην εφημερίδα με τη δημοσίευση κειμένων στην ποντιακή, αλλά και την συμμετοχή της ως ηθοποιός σε ποντιακές θεατρικές παραστάσεις και ως συγγραφέας ποντιακών θεατρικών έργων.
Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο για την παρουσίαση του περιεχόμενου του βιβλίου της συγγραφέως Γιούλης Γεωργιάδου, «Ασ’ σην λαλίαν ‘ς σο γράψιμον», στη Φιλόλογο και Διαπιστωμένη Εκπαιδεύτρια Ποντιακής Διαλέκτου Γιώτα Ιωακειμίδου.
Στην αρχή της εισήγησής της η Γιώτα Ιωακειμίδου, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο επιτυχημένο εξώφυλλό του βιβλίου, κάτι που προδιαθέτει τον αναγνώστη για το περιεχόμενο του και ανέλυσε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το κάνουν πολύ ενδιαφέρον.
Τόνισε την σωστά διατυπωμένη γλώσσα του και την άριστη γνώση της ποντιακής γραφής, σε συνδυασμό με την επιλογή των θεμάτων, που το καθιστούν φιλικό και ευχάριστο στον αναγνώστη, χωρίς να τον κουράζουν.
Ιδιαίτερα εκθείασε το αυτοσαρκαστικό χιούμορ της συγγραφέα, την αυθεντικότητα των διηγήσεων της, περισσότερα των οποίων είναι βιωματικά, καθώς επίσης και την επικαιρότητα των θεμάτων που επιλέγει να σχολιάσει.
Καταλήγοντας είπε, πως για όλους τους παραπάνω λόγους, το νέο αυτό βιβλίο της Γιούλης Γ. Γεωγιάδου κατατάσσεται στην κατηγορία των σύγχρονων ευθυμογραφημάτων και αξίζει να υπάρχει στην βιβλιοθήκη όλων όσων ενδιαφέρονται για την συνέχεια της ποντιακής διαλέκτου.
Τον λόγο πήρε στην συνέχεια η Αλκμήνη Θεοδωρίδου, δασκάλα, εκπαιδεύτριας ποντιακής διαλέκτου, η οποία επέλεξε να διαβάσει δύο πολύ χαρακτηριστικά για το χιούμορ τους κείμενα του βιβλίου της συγγραφέως, τα οποία απέδωσε θεατροποιημένα και τα οποία προκάλεσαν παρατεταμένο χειροκρότημα και γέλιο σε όλο το ακροατήριο. Με την παραστατική δε ανάγνωση των κειμένων έγινε κατανοητό το περιεχόμενό τους στους ακροατές που τα απήλαυσαν, μολονότι δεν ήταν αμιγώς ποντιακής καταγωγής.
Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε η συγγραφέας του βιβλίου «Ασ’ σην λαλίαν ‘ς σο γράψιμον», Γιούλη Γ. Γεωργιάδου, η οποία αναφέρθηκε στις ποντιακές ρίζες και στα βιώματά της, αιτιολόγησε την αφοσίωσή της στην εκμάθηση του σωστού γραπτού λόγου, για να τον συνδέσει με το θέατρο, που είναι το μόνο ζωντανό μέσο αναπαραγωγής της διαλέκτου.
Η συγγραφέας αναφέρθηκε στις επιρροές που δέχτηκε από παιδί, από το οικογενειακό της περιβάλλον, την προσφυγική της γειτονιά και τον πρώτο Ποντιακό Σύλλογο, όπου συμμετείχε ενεργά, μαζί με τους δύο Πόντιους γονείς της. Γι’ αυτό και θεωρεί τον εαυτό της δίγλωσσο και με μητρική γλώσσα την Ποντιακή διάλεκτο, στο ιδίωμα Χαλδίας. Δάσκαλοι και οι δύο, πρόσφυγες πρώτης γενιάς, της ενέπνευσαν την αγάπη για το Θέατρο, μια και συμμετείχαν και οι ίδιοι στην θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομνηνών Νέας Κρώμνης Δράμας. Αποφάσισε να βελτιώσει πρώτα τον γραπτό της λόγο, με σκοπό να τον περάσει στην συνέχεια στο γράψιμο θεατρικών έργων, τα οποία θα μπορέσουν να ξαναζωντανέψουν την λαλιά της, μέσα από το ποντιακό θέατρο.
Επέλεξε να παρουσιάσει το «Μαντζίρισμαν»,μια βιωματική, αυτοσαρκαστική κωμωδία, από κείμενο που υπάρχει στο βιβλίο της, σατιρίζοντας την υποχρεωτική νηστεία που έπρεπε να κρατούν μέσα στο σπίτι τους, ενώ όλοι τους σχεδόν «μαντζίριζαν» έξω από αυτό. Έτσι, ενώ μέσα στο σπίτι επικρατούσε «Στρατιωτικός νόμος» και τα φαγητά τους ήταν… vegetarian, στης γιαγιάς της το σπίτι μοσχοβολούσαν τα… gourme, απαγορευμένα για την νηστεία φαγητά, με την Φυτίνη, που τους έλεγε πως έβγαινε από τα φυτά, το λάδι από τις ελιές και… τον παστουρμά που ήταν παστωμένο κρέας ,ανάλογο με τα παστά που επιτρέπονταν κατά την διάρκεια της νηστείας.
Κωμικοτραγικά, όλα αληθινά περιστατικά από την ζωή της απεδείκνυαν τον παραλογισμό που επικρατούσε εκείνες τις ημέρες της νηστείας μέσα στα σπίτια τους, που μέχρι σήμερα τα θυμάται, αρνείται να υποστεί κάθε είδους βασανιστική δίαιτα και αποδίδει αυτήν την αποστροφή σε κάθε είδους στέρηση στην… κληρονομικότητα της.
Καταλήγει στην συνειδητή επιλογή της να παρουσιάζει τα μονόπρακτά της η ίδια, «stand up comedy», γιατί διαπίστωσε πως είναι ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος να επικοινωνήσει την διάλεκτό της με τους Πόντιους θεατές που την παρακολουθούν «κάπ’ χάται»!
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για τον Απόδημο Ελληνισμό και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Αμανατίδης, πρόεδροι και μέλη ποντιακών σωματείων, όπως επίσης και καλλιτέχνες οι οποίοι συνεργάστηκαν με την Γιούλη Γεωργιάδου.