ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, έγινε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Βασίλη Ντιμερτζίδη, «Ασήν ψή μ’ απέσ’», το απόγευμα της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου 2022,  με ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, όπου ακούστηκαν τραγούδια με στίχους της ποιητικής συλλογής του συγγραφέα, παρουσία ανθρώπων των γραμμάτων, φίλων κατοίκων της Φιλύρου Θεσσαλονίκης γεννέτειρας του.

BIBLIO.NTIMRTZIDHS.BASILHS.ASHLALIAN.IMG 2398

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων διατέθηκαν στο «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο και στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο Κώστας Ανθόπουλος

ANTHOPOYLOS.KOSTAS.LESXH.2.11.2022.IMG 2391

Για την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής, την οποία συντόνισε ο Κώστας Ανθόπουλος, εκπαιδευτικός, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Βασίλη Ντιμερτζίδη, ο οποίος ήταν μαθητής στις τάξεις της ποντιακής διαλέκτου, κυρίως για να μάθε τους γραμματικούς κανόνες, μιας και τα ποντιακά ήταν η μητρική του γλώσσα. Στη συνέχεια αυτό που εντυπωσίασε ήταν το γεγονός ότι κάθισε στα θρανία για να μάθει τους κανόνες της γλώσσας για να μπορεί να διδάξει κι αυτός σε μαθητές, όπως έκανε στη συνέχεια στον ποντιακό σύλλογο Φιλύρου Θεσσαλονίκης.

Ο Ιγνάτιος Καϊτετζίδης

BIBLIO.NTIMERTZIDH.BASILH.KAITETZIDHS.IGNATIOS.2.11.2022

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε. Θα πω δυό λόγια για το μικρό μου χωριό το Αρτσακλί (σ.σ. Πανόραμα) αλλά είμαι βέβαιος ότι όλοι θα αναγνωρίσετε το δικό σας χωριό σε αυτά τα λίγα λόγια που θα πω. Το πρώτο που θα πω είναι ότι όταν ήρθαν οι πατριώτες από ένα μικρό χωριό του Πόντου, τα Ίμερα, έκαναν δύο πράγματα. Το πρώτο ήταν το σχολείο, που υπάρχει ακόμη και σήμερα, είναι το Πέτρινο Σχολείο του Πανοράματος. Και πιστέψτε με ότι αυτοί οι ξυπόλυτοι κατατρεγμένοι πρόσφυγες, που δεν είχαν τα τεχνικά μέσα και τις γνώσεις έχουν αφήσει ένα σχολείο, που 100 χρόνια μετά είναι καλύτερο από τα σημερινά που η ελληνική πολιτεία με όλα τα λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατασκευάζει για τα παιδιά μας. Κάντε αναγωγή στα δικά σας σχολεία στις δικές σας περιοχές. Είναι σχολείο όμορφο, αρχιτεκτονικά, αλλά δεν είναι όπως εκείνο. Το δεύτερο που έκαναν ήταν η εκκλησιά του Αϊ Γιώργη. Έφεραν εκεί τις εικόνες και τα προσκυνήματά τους, γιατί αυτοί οι άνθρωποι, οι πρόγονοί μας, οι Πόντιοι, οι Μικρασιάτες, όλοι οι πρόσφυγες είχαν πίστη στο θεό, κι αυτό ήταν που οδηγούσε τα βήματά τους. Αυτός ήταν ο βαθμός πολιτισμού που μας έφεραν αυτοί οι άνθρωποι, αυτό το βαθμό πολιτισμού οφείλουμε κι εμείς να τιμήσουμε με τις καθημερινές μας πράξεις.

Αυτά τα πράγματα κάνει και ο φιλοπρόοδος και ακούραστος Βασίλης Ντιμερτζίδης, και μέσα από αυτήν την ποιητική του συλλογή και από άλλες προσπάθειές του, που γνωρίζω από το παρελθόν, κάνει το ταξίδι, την διαδρομή του μέσα στον πολιτισμό, στις αλησμόνητες πατρίδες και μας τις μεταφέρει ζωντανές εδώ μπροστά μας. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι πολλοί καλοί σου φίλοι που είναι παρόντες σε αυτήν την ιστορική αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, να βρεθούμε κοντά σου, να σου πούμε ευχαριστώ, και να σου ζητήσουμε να συνεχίσεις αυτήν την προσπάθεια, γιατί πραγματικά μιλάει πάνω απ’ όλα στις ψυχές μας. Και βέβαια, δεύτερο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι το που αφιερώνει τα έσοδα του βιβλίου, είτε από το περίσσευμά μας, είτε από το υστέρημά μας. Καλοτάξιδι το βιβλίο σου Βασίλη Ντιμερτζίδη.

Ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης

FAXANTIDHS.EPAMEINONDAS.LESXH.2.11.2022.IMG 2434

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην ομιλία του ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, επισήμανε.

Πρόσφατα αναφέρθηκε ότι η έκδοση ενός νέου βιβλίου αποτελεί χαρμόσυνο γεγονός, όπως εκείνο της γέννησης ενός νέου παιδιού σε μια οικογένεια, γιατί και αυτό πνευματικό παιδί είναι και απευθύνεται σε ανάλογη πνευματική οικογένεια.

Φαίνεται πως ο φετινός Οκτώβριος υπήρξε πολύ παραγωγικός γιατί προσωπικά συμμετείχα σε τρεις παρουσιάσεις βιβλίων ιστορικού περιεχομένου που αναφέρονταν σε θέματα του προσφυγικού Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης.

BIBLIO.NTIMERTZIDHS.BASILHS.ASHLALIAN.KOSMOS.IMG 2419

Σήμερα έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάσουμε το ενδιαφέρον και πρωτότυπο βιβλίο του αγαπητού φίλου Βασίλη Ντιμερτζίδη, μια Ποιητική Συλλογή γραμμένη στην Ποντιακή διάλεκτο με τίτλο «Ασήν ψήμ απέσ».

Εισαγωγικά θα ήθελα να επισημάνω ότι ο ποιητικός λόγος φαίνεται να ήταν η πρώτη μορφή λόγου έκφρασης του ανθρώπου αφού και τα πρώτα γραπτά κείμενα του Ομήρου, η Ηλιάδα και η Οδύσσεια ποιήματα είναι.

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να συγχαρώ τον αγαπητό Βασίλη για την πηγαία έμπνευσή του να συγγράψει και να εκδώσει την ενδιαφέρουσα στο είδος του πρωτότυπη συλλογή ποιημάτων γραμμένα στην ποντιακή διάλεκτο.

Επίσης κρίνω αναγκαίο να αιτιολογήσω την πρόθυμη αποδοχή της πρόσκλησης του να παρουσιάσω το βιβλίο αυτό, γιατί γνώρισα τον Βασίλη πριν μερικά χρόνια στο ταξίδι επίσκεψης των αλησμόνητων Πατρίδων, στον Πόντο και διέκρινα την ποιότητα των συναισθημάτων αλλά και την πηγαία έφεσή του να αγωνίζεται με όπλο τις αρετές. Αυτό εξάλλου φαίνεται και από τα στοιχεία του βιογραφικού του που προσφέρει στα κοινά και χαρακτηριστικά από την συγκινητική ομολογία του ότι συνθήκες αντίξοες δεν του επέτρεψαν να σπουδάσει, μέχρι την Δευτέρα γυμνασίου, πλην όμως η αγάπη του με τα γράμματα τον οδήγησε σε επάγγελμα που να έχει σχέση με τα γράμματα του Τυπογράφου.

Έτσι λοιπόν όταν υπάρχει η θέληση και η δωρεά του ταλέντου, ο άνθρωπος μπορεί να μεγαλουργήσει και ένα δείγμα είναι η περίπτωση του Βασίλη.

Στον ελεύθερο χρόνο του συμμετείχε σε ποντιακές θεατρικές παραστάσεις σε πολιτιστικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Έμπρακτη απόδειξη αυτού του τελευταίου αποτελεί η διάθεση των εσόδων, από την πώληση των βιβλίων, στο παιδικό χωριό Φιλύρου και στο χαμόγελο του παιδιού.

BIBLIO.NTIMEERTZIDH.BASILH.KOSMOS.2.11.2022.IMG 2415

Αξιόλογο στοιχείο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι διδάχθηκε την ποντιακή διάλεκτο για 3 χρόνια σε σχολείο της Θεσσαλονίκης και στην συνέχεια την δίδαξε σε παιδιά και ενήλικες στον Ποντιακό Σύλλογο Φιλύρου. Συνεπώς τα ποιήματά του είναι γραμμένα με τους κανόνες γραφής της Ποντιακής διαλέκτου.

Τα συγχαρητήρια και καλοτάξιδο όπως λένε το βιβλίο «Ασήν ψημ απέσ». Ένας τίτλος που δηλώνει τον πλούσιο συναισθηματισμό, βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την γενιά των Ποντίων και αποδίδεται περίτρανα μ’ εκείνο το λαϊκό άσμα «Τον θάνατον κε νούνιζαι τε μετέρτσ πως θα αφήνω».

Όσον αφορά την περιγραφή και ανάλυση του βιβλίου, εξωτερικά είναι ένα καλαίσθητο βιβλίο μετρίων διαστάσεων 200 περίπου σελίδων. Με εξώφυλλο το οποίο παριστάνει την ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά, μέσα από το άνοιγμα μιας ερειπωμένης πόρτας. Μια συμβολική παράσταση που κατοικεί στις ψυχές όλων των Ποντίων.

Η εσωτερική δομή του βιβλίου είναι χωρισμένη σε 7 επιμέρους κεφάλαια με διαφορετική θεματολογία ποιημάτων όπως ποιήματα για τον Πόντο, για την μητέρα και τον πατέρα, για τους φίλους, τους πολιτικούς και την αγάπη σε μία έκταση 600 περίπου στροφών.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην μνήμη των παππούδων γιαγιάδων και γονέων του Βασίλη καθώς και σ’ αυτούς που έφεραν την ποντιακή διάλεκτο, τον πολιτισμό τα ήθη και τα έθιμα την πίστη και τον ανθρωπισμό τους και τα άφησαν παρακαταθήκη σε εμάς.

Όπως τονίζει ο συγγραφέας, οι στίχοι αυτοί έχουν γραφεί μέσα από την ψυχή του φέρνουν στο νου πολλά πράγματα από τη ζωή του, και προειδοποιεί πως κάθε αναγνώστης θα βρει κάτι που να του θυμίζει τις δικές του στιγμές από τη ζωή του.

Ενδιαφέρον αποτελεί ότι ήδη μερικά ποιήματα έχουν μελοποιηθεί και έχουν ευρύτερη απήχηση στο κοινό.

Ανεπιφύλακτα συστήνουμε την απόκτηση του βιβλίου αυτού να εμπλουτίζει την βιβλιοθήκη κάθε Ποντιακού σπιτιού, και επειδή οι συστάσεις και οι υποδείξεις πρέπει να συνοδεύονται και από έργα προσωπικά έχω αγοράσει 5 βιβλία να τα προσφέρω σε φίλους, δύο μάλιστα τα έχουν παραγγείλει.

Στη συνέχεια ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, διάβασε τρία αντιπροσωπευτικά ποιήματα σαν μια δειγματοληψία της ποιότητας του έργου του ποντίου Ποιητή.

Ο Βασίλης Ντιμερτίδης

NTIMERGZIDIS.BASILHS.FILYRO.2.11.2022.IMG 2432

Ακολούθησε η ομιλία του συγγραφέα της ποιητικής συλλογής Βασίλη Ντιμερτζίδη, ο οποίος ανέφερε.

Πρώτα και πάνω απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης κ. Γιώργο Λυσαρίδη και όλο το διοικητικό συμβούλιο για τη φιλοξενία και την καλοσύνη τους, να μου παραχωρήσουν την αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης για την παρουσίαση του βιβλίου του, ποιητική συλλογή με τίτλο «Ασήν ψή μ’ απέσ’. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καθηγητή γιατρό και αδελφικό μου φίλο κ. Επαμεινώνδα Φαχαντίδη, ο οποίος με χαρά και μεγάλη προθυμία δέχθηκε να παρουσιάσει το βιβλίο μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όλους εσάς που με την παρουσία σας μου δίνετε ιδιαίτερη χαρά και τιμή. Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω τους μουσικούς και τους τραγουδιστές που μελοποίησαν ορισμένους από τους στίχους μου.

Θα μου επιτρέψετε να πω λίγα λόγια για τη συγγραφή του βιβλίου. Από μικρός στο χωριό, ειδικά το καλοκαίρι στο θέρος πηγαίνοντας φαΐ και νερό στους παππούδες, γιαγιάδες και γονείς που θέριζαν, καβάλα πάνω στο γάϊδαρο, άκουγα δεξιά κι αριστερά στο δρόμο κι άλλους αργότες που θέριζαν να τραγουδούν τα τραγούδια που είχαν φέρει μαζί τους από την πατρίδα. Πολύ δε περισσότερο τον παππού τον Γιωρίκα Αθανασιάδη, τον αδελφό της γιαγιά μου, να τραγουδά και μου άρεσε πάρα πολύ. Ο τρόπος που τραγουδούσε και οι διάφοροι στίχοι που έλεγε. Έτσι μεγαλώνοντας και φέρνοντας μπροστά μου όλες αυτές τις εικόνες, της βουκολικής ζωής και όλο αυτό τον γλωσσικό θησαυρό της ποντιακής διαλέκτου, μέσα από τα τραγούδια τους, άρχισε να ξυπνά μέσα μου, το μικρόβιο του γραψίματος στίχων στην ποντιακή διάλεκτο.

Έτσι εδώ και 40 χρόνια γράφω παντού, στη δουλειά, στο σπίτι, κάνοντας βόλτα στο βουνό κ.λπ., ότι έβγαινε μέσα από την ψυχή μου έως και σήμερα. Γι’ αυτό και έδωσα τον τίτλο στο βιβλίο μου «Ασήν ψή μ’ απέσ’». Και αποφάσισα να τα εκδόσω, για να μείνουν για τις επόμενες γενιές, γιατί τα γραπτά μένουν, ενώ τα λόγια χάνονται, πιστεύοντας πως βάζω κι εγώ ένα μικρό λιθαράκι, μαζί με άλλους τεράστιους Πόντιους συγγραφείς, για το οικοδόμημα αυτό που λέγεται Πόντος και Ποντιακή Διάλεκτος.

Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτετζίδη, τον Κώστα Ανθόπουλο, τις δασκάλες ποντιακής διαλέκτου Αλμήνη Θεοδωρίδου και Ανατολή Καριπίδου και όλους εσάς που ήρθατε στην παρουσίαση του βιβλίου.

BIBLIO.NTIMERTZIDH.BASILH.THEODORIDOY.ALKMHNH.2.11.2022

Στη συνέχεια η Αλκμήνη Θεοδωρίδου, εκπαιδευτικός και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου διάβασε κείμενα της ποιητική συλλογής του Βασίλη Ντιμερτζίδη.

Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με φυσική παρουσία αλλά και με διαδικτυακή στην οποία απέδωσαν τραγούδια τους, οι καλλιτέχνες, Χαράλαμπος Κεμανετζίδης, Κωνσταντίνος Θεοδοσιάδης, Σεραφείμ Μαρμαρίδης, Σταύρος Τσομπανίδης, Ιορδάνης και Λάζαρος Σαλονικίδης και Νικόλαος Σαββίδης.

Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων διατέθηκαν στο «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο και στο «Χαμόγελο του Παιδιού».