Το ιστορικό βιβλίο «ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ Καταστροφή και Δημιουργία» της συγγραφέως Δέσποινας Χατζοπούλου, παρουσιάστηκε ενώπιον του κοινού το βράδυ της Τρίτης 28 Ιουνίου 2022, στην Παραλία Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του 41ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Βιβλίου. Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη Μικρασιατική Καταστροφή με τη συμπλήρωση 100 ετών (1922 – 2022).

Για το βιβλίο μίλησαν ο δημοσιογράφος – τηλεοπτικός παρουσιαστής Παντελής Σαββίδης και η συγγραφέας Δέσποινα Χατζοπούλου.

XATZOPOYLOY.MIKRASIA.BIBLIO.28.6.20221

Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων Ε’ Γυμνασίου Θεσσαλονίκη, Γιάννης Χατζόπουλος.

XATZOPOYLOY.MIKRASIA.BIBLIO.28.6.20224

Μουσική έπαιξαν οι: Παναγιώτης Σταυρουλάκης (κιθάρα – φωνή), Νίκος Εγγλέζος (μπουζούκι – φωνή) και τραγούδησε η Γεωργία Μαρνέλλου.

XATZOPOYLOY.MIKRASIA.BIBLIO.28.6.20222

Ο Παντελής Σαββίδης

Στην ομιλία του για το βιβλίο ο Παντελής Σαββίδης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το αξιοσημείωτο ιστορικό ντοκουμέντο «ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ», 415 σελίδων, δημιουργημένο από την γερή πένα της δημιουργού του είναι ένα ακόμα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της στην κατεύθυνση της διατήρησης και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής και διεκδίκησης αποζημιώσεων στους απογόνους των θυμάτων.

Πλημμυρισμένο από την ευαισθησία της, καθηλωτικό στο μεγαλύτερο μέρος του, το βιβλίο είναι πλούσιο σε πρωτότυπο ιστορικό υλικό, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 50 μαρτυρίες προσφύγων 1ης γενιάς, αλλά και χάρτες, φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, σκαριφήματα, πίνακες κ.τ.λ. που οργανώνουν με βέλτιστο τρόπο την ύλη του και του χαρίζουν εποπτικότητα.

Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το εξαιρετικό αυτό βιβλίο, που τελικά όπως φαίνεται λειτούργησε απολυτρωτικά για τη συγγραφέα, που πριν από μερικές εβδομάδες προχώρησε στην έκδοση 4 νέων βιβλίων της, διαφορετικού αυτή τη φορά περιεχομένου.

Η Δέσποινα Χατζοπούλου

Για το βιβλίο μίλησε και η συγγραφέας Δέσποινα Χατζοπούλου που επισήμανε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Εκατό χρόνια έχουν περάσει από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα εγκλήματα των Τούρκων κατά των Ελλήνων, που αποτελούν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, παραμένουν ατιμώρητα. Έναν αιώνα μετά τις αποτροπιαστικές, ιδιαζόντως ειδεχθείς, αυτές εγκληματικές πράξεις της γείτονος η πραγματικότητα εξακολουθεί να βρυχάται αρνητικά εντυπωσιακή. Η χώρα μας αναγνώρισε επίσημα την Ποντιακή Γενοκτονία μόλις το 1994 και το ζήτημα δεν προχώρησε όπως θα έπρεπε. Έτσι δεν συστάθηκε ποτέ καμία κρατική επιτροπή για την επίσημη διατύπωση του σχετικού αιτήματος για την αναγνώριση της σε διεθνές επίπεδο. Βέβαια ούτε λόγος για την Ανατολικοθρακική και τη Μικρασιατική Γενοκτονία και την αναγνώριση τους. Φαίνεται σαν να έχουν πια εντελώς ξεχαστεί.

Ο παππούς της μητέρας μου, Κυριάκος Εμμανουηλίδης, άφησε την τελευταία του πνοή εξορισμένος στα amele taburu.

Ο παππούς του πατέρα μου, Μιχαήλ Νικολαϊδης, πέθανε από τις κακουχίες του εκτοπισμού από το Σαμμάκοβο, λίγο μετά τον ερχομό στη νέα πατρίδα.

Ο παππούς μου, Αναστάσης Παπαδόπουλος και ο προπάππους μου, Δημήτρης, βασανίστηκαν άσπλαχνα από τους Τούρκους στις φυλακές της Σαμψούντας με ξυλοδαρμούς, μαρτύρια της πείνας και της δίψας, καιόμενοι με πυρομένα σίδερα. Ζητώ δικαίωση. Ζητώ το αίμα των προγόνων μου πίσω!

Βιογραφικό της Δέσποινας Χατζοπούλου

Η Δέσποινα Χατζοπούλου είναι εγγονή προσφύγων από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός. Σπούδασε την επιστήμη του Πολιτικού Μηχανικού, την Παιδαγωγική επιστήμη και εκπαιδεύτηκε –πιστοποιήθηκε στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Διαθέτει 3 μεταπτυχιακά διπλώματα με άριστα από την Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ., στην «Προστασία Μνημείων Πολιτισμού», στην «Διοίκηση, Διαχείριση Τεχνικών Έργων» και στην «Προστασία Περιβάλλοντος – Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Εργάστηκε ως καθηγήτρια στην Τριτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, ως ιδιώτης μηχανικός και ως δημόσιος υπάλληλος – αναστηλώτρια. Τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση EUROPA NOSTRA για την υποδειγματική αποκατάσταση του Μουσείου Ύδρευσης και με υποψηφιότητα για Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το βιβλίο της “Μυστηριώδη Όντα από τις Παραδόσεις του Κόσμου”. Έγραψε συνολικά 34 βιβλία στην 4ετία 2014 - 2018 ανάμεσα στα οποία μελέτες ιστορικές, φιλοσοφικές, τεχνολογικές κ.ά., μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, βιογραφίες κ.τ.λ.