Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016 στις 7 το βράδυ, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Το Ποντιακό ζήτημα και η 19η Μαΐου, εκείθεν και εντεύθεν του Αιγαίου» των, Κώστα Φωτιάδη και Ευάγγελου Τσιανάκα, στο Αμφιθέατρο της Στέγης Ποντιακού Πολιτισμού της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης (Φιλίππου Β´ 30- Κοζάνη) σε συνδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίαςκαι της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης και οι συγγραφείς, Κώστας Φωτιάδης, ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Ευάγγελος Τσιανάκας διδάκτωρ Φιλοσοφίας - διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Ποντοκώμης.

Την εκδήλωση θα συντονίζει και θα παρουσιάσει, ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης.

Μουσικά την εκδήλωση θα επενδύσει, το σύνολο Ποντιακής Λύρας του Νίκου Κοτταρίδη (λύρες: Bαβουλίδης Σάββας, Kοκελίδης Γιώργος, Ξυνόπουλος Γιάννης, Tαχτσίδης Φώτης, Tσανίδης Ραφαήλ, Tσαουσίδης Θόδωρος, Χαλκίδου Ελένη - νταούλι: Κελεσίδης Κώστας) όπου θα ακουστούν τα τραγούδια:

1. Την πατρίδα μ´ έχασα

2. Αητέντ´ς επαραπέτανεν

3. Θεέ μ´ ´ς σο μέρωμαν απάν´

Απορίες Τούρκων

Η τουρκάλα ακαδημαϊκός Zubeyde Yalin Oktem, του Πανεπιστημίου Μαρμαρά της Κωσταντινούπολης αναρωτιέται σε άρθρο της στην εφημερίδα Χουριέτ 14 Μαρτίου 1994:

«...Γιατί οι Έλληνες επέλεξαν ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας την 19η Μαΐου την ημέρα που εμείς οι τούρκοι τη γιορτάζουμε ως εορτή νεολαίας και αθλητισμού; Συνεχίζουν ακόμη να ζούνε ως όργανα των ιμπεριαλιστών με τον πόνο ότι δεν έχουν πραγματοποιήσει τις προσδοκίες τους;».

Το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας κάθε χρόνο διαμαρτύρεται για τις Εκδηλώσεις μνήμης της 19ης Μαΐουστην Ελλάδα αρνούμενο αυτά που οι ξένοι διπλωμάτες και παρατηρητές είχαν καταγράψει σχετικά με την σφαγή των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους, τον Κεμάλ και τους συνεργάτες του. Συγκεκριμένα το 2012 εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «... Οι δραστηριότητες πουπραγματοποιούνται και φέτος στην Ελλάδα με αφορμή την δήθεν ημέρα μνήμης των Ποντίων, στηρίζονται ισχυρισμούς που δε συμβαδίζουν με την ιστορική πραγματικότητα και σε ηθικώς προβληματική στάση που στερείται επιστημονικής βάσης...  Καταδικάζουμε και αρνούμαστε την αντίληψη αυτή...» αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει: «... τέτοιες πρωτοβουλίες προκαλούν βλάβη στις προσπάθειες για την ανάπτυξη του σχέσεων και την συνεργασία μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού».

Άμεση και ικανοποιητική ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών που τόνισε ότι: «...στις 19 Μαΐου οι έλληνες τιμούν τη μνήμη των αδελφών τους που μαρτύρησαν στον Πόντο. Η Ιστορία δεν παραγράφεται, ούτε ξαναγράφεται με ανακοινώσεις. Απαιτεί σεβασμό, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μέλλον ειρήνης...».

Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, περιέχονται στο βιβλίο, που είναι ένας χρήσιμος οδηγός για όποιον ενδιαφέρεται να μάθε το παρασκήνιο και τις απόψεις και των Τούρκων και το πώς αντιμετωπίζουν τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.