Η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Φωτιάδη «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», στα τουρκικά, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 και ώρα 7 το βράδυ στο πλαίσιο της πολυθεματικής έκθεσης του Κωνσταντίνου Φωτιάδη, «Πόντος. Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη», στο περίπτερο 2 (1ος όροφος), της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Η παρουσίαση του βιβλίου «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στα τουρκικά», που εκδόθηκε από τον Εκδοτικός Οίκο Belge Yayinlari, Istanbul (2018), θα γίνει από τους,
Ragip Zarakolu, εκδότη,
Attila Tuygan, μεταφραστή,
Sait Tsetinoglou, ακαδημαϊκό, συγγραφέα του προλόγου,
Tamer Cilingir, συγγραφέας του Pontos Gercegi,
Θεόδωρο Παυλίδη, Δικηγόρο, τουρκολόγο και συγγραφέα,
Ήρα Τζούρου, Ερευνήτρια Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ιστορικός Ισλαμικής Τέχνης,
Κωνσταντίνο Φωτιάδη, Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας, η τεκμηριωμένη ανάδειξη των πραγματικών γεγονότων είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αλληλοκατανόηση εφόσον υπάρχει αποδοχή των εγκλημάτων. η συγχώρεση είναι αρετή. Όμως προϋποθέτει την μετάνοια του εγκληματία των επιγόνων του, την αναγνώριση του εγκλήματος και τα διορθωτικά εφικτά μέτρα για μετρίαση του μεγέθους των εγκληματικών πράξεων. Γιατί οι δολοφονηθέντες αρνούνται να ενταφιαστούν. Αν ξεχάσω την Αμισό, γράφει ο μεγάλος Κύπριος πολιτικός Βάσος Λυσαρίδης, τη Σάντα θα έχω ενταφιάσει την αξιοπρέπεια μου. Δεν θέλουμε ν' αρμενίζουμε στη χαμένη Ποντιακή Ιθάκη και να ξεγράψουμε κανούριες πατρίδες. Πάνω απ' όλα θα με κυνηγάει η Κουνάκα της Ματσούκας με τις Πόντιες να εξευτελίζουν τον θάνατο και μια γονατισμένη σιωπηρή ανθρωπότητα. με κυνηγάει το Μπεϊαλάν και οι Ποντιακοί βράχοι με τα σπασμένα κεφάλια των νηπίων. αν σιωπήσω για τους Πόντιους, ας παραμείνω για πάντα βουγός, γιατί δεν μου αρμόζει πια ο λόγος. Αιδανόητο να παραμείνει στα αρχεία της ιστορίας η γενοκτονία των Ποντίων και να προβάλλονται ως φίλοι οι σφαγείς του ελληνισμού. Είναι καιρός να ανακαλύψουμε τους σκοτεινούς εξω - ελλαδικούς μηχανισμούς, που επιδιώκουν να τρώνε την σάρκα μας. Απέναντι σε αυτά τα κέντρα θα πρέπει με τεκμηριωμένα επιστημονικά εφόδια να διεκδικήσουμε το πέρασμε της ελληνοκεντρικής αντίληψης της ιστορίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, για να έχουν λόγο μαζί με τα άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα και οι περιοχές της Καππαδοκίας, της Ιωνίας, το Πόντου, της Κύπρους, της Ρωσίας και του ευρύτερου βαλκανικού χώρου στον κοινό οικουμενικό ελληνισμό.
Θα ακολουθήσει ποντιακή μουσική περιήγηση, με τους, Δέσποινα Καμπερίδου και Αγγελική Παμπουκίδου στο τραγούδι, και στη λύρα – τραγούδι με τους Χρήστο Καλιοντζίδη, Χρήστο Τσενεκίδη και Θεόδωρο Κοτίδη.