Τα τρία νέα βιβλία του κοινωνιολόγου, καθηγητή ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και προέδρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του εκπαιδευτικού ιδρύματος, Σάββα Μαυρίδη, των εκδόσεων «Κλειδάριθμος» παρουσιάστηκαν στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, στις 7.30 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιστορικού σωματείου των προσφύγων.
Τα τρία βιβλία του Σάββα Μαυρίδη, που παρουσιάστηκαν στο κοινό, ήταν:
«Το Βασίλειον του Πόντου (Μιθριδάτες)», και για το βιβλίο μίλησε ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ, της Έδρας Ποντιακών Σπουδών.
«Συμπεριφορά καταναλωτή. Η καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων», και για το βιβλίο μίλησε ο Φίλιππος Καρυπίδης, πρώην Αντιπρύτανης ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
«Σύγχρονες Δημόσιες Σχέσεις», και για το βιβλίο μίλησε ο Γρηγόριος Ζαρωτιάδης, Κοσμήτωρ του Τμήματρος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ.
Στην αρχή της εκδήλωσης τον συγγραφέα παρουσίασε στο κοινό ο Γιάννης Χριστοφορίδης, αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσσαλονίκης, και υπεύθυνος των πνευματικών εκδηλώσεων της Λέσχης.
Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ακριτίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην παρουσία και στη συμβολή του Σάββα Μαυρίδη στον ποντιακό ελληνισμό.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρύτανης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τζιώνας.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης ο Βασίλης Μωυσίδης, πρώην αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας και γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), ο οποίος αναφέρθηκε στη γνωριμία του και την προσφορά του Σάββα Μαυρίδη στην επιστήμη και στον ποντιακό ελληνισμό.
Ο συγγραφέας Σάββας Μαυρίδης, μιλώντας στην αρχή της εκδήλωσης, τόνισε τους λόγους της ενασχόλησής του με την ιστορία και τη μουσική του ποντιακού ελληνισμού, όπως επίσης και για την επιστήμη που διδάσκει στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και τη σχέση του ως δάσκαλος με τους σπουδαστές του.
Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης
Πρώτος ομιλήτης ήταν ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο οποίος μίλησε για τον συγγραφέα και για το βιβλίο «Το Βασίλειον του Πόντου (Μιθριδάτες)», η οποία είναι η διατριβή τού, άγνωστου δυστυχώς στους περισσότερους Έλληνες επιστήμονα, Γερμανού ιστορικού Ed. Meyer (1855-1930), με γνωστικό αντικείμενο - ειδίκευση την Αίγυπτο και την Ανατολή, την οποία διατριβή υποστήριξε το 1884 λαμβάνοντας τη θέση του καθηγητή στο δεύτερο αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της Γερμανίας, κι ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, αυτό της Λειψίας.
Τα έργα που επιλέχθηκαν για να σχολιάσουν αυτό τον ιστορικό χώρο, δεν είναι τα μοναδικά, αλλά αποτελούν μια πρόχειρη συλλογή με στόχο την αντιπροσωπευτικότητα και όχι την ολοκληρωμένη παρουσίαση της συναφούς βιβλιογραφίας που θα ήταν αδιανόητο εγχείρημα στα πλαίσια μιας εισαγωγής.
Η περιοχή του Πόντου, ως η απώτατη από τον κύριο κορμό του ελληνισμού και παράλληλα η πλέον πολυάνθρωπη με έντονη παρουσία στο ιστορικό γίγνεσθαι, προξένησε πολυσχιδώς το ενδιαφέρον πολλών επιστημών από την εσπερία, όπως ονομάζει τη Δύση ο Στράβων. Η σύντομη παρουσίαση της μελέτης του Meyer, που διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα, κρίνουμε σκόπιμο να εξάρουμε όχι μόνο την πάρα πολύ καλή μετάφραση, έργο της Αναστασίας Μαυρίδου και του επιμελητή Σάββα Μαυρίδη, από τις εκδόσεις «Κλειδάριθμος» αλλά και τη σκέψη του Σάββα Μαυρίδη να φέρει στο ελληνικό κοινό για πρώτη φορά μια πολύ σημαντική αναφορά για τον αρχαίο Πόντο, και μάλιστα ενός σπουδαίου Ευρωπαίου ακαδημαϊκού που με το έργο του ανέδειξε την παρουσία του Ελληνισμού στην εσχατιά της Μαύρης Θάλασσας, στις νοτιοανατολικές ακτές της.
Ο Φίλιππος Καρυπίδης
Στην ομιλία του ο Φίλιππος Καρυπίδης, πρώην αντιπρύτανη ΑΤΕΙΘ παρουσιάζοντας το βιβλίο «Συμπεριφορά καταναλωτή. Η καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων», μεταξύ άλλων τόνισε πως πρώτα πρέπει να απευθύνουμε ευχαριστίες στον συνάδελφο Σάββα Μαυρίδη για το μεγάλο συγγραφικό κόπο που κατέβαλε και για την τόλμη να συγγράψει ένα βιβλίο σε ένα δύσκολο, διεπιστημονικό από τη φύση του, γνωστικό πεδίο, για όλα τα μέλη της κοινότητας των φιλομαθών.
Ξεκινώντας με ένα σχόλιο για το συγγραφέα, δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι ξεχωρίζει για την ευρεία αλλά και την εξειδικευμένη επιστημονική του παιδεία, την υψηλή συγγραφική του ικανότητα, την ευθυκρισία και το σθένος στην έκφραση των απόψεών του, την αγωνία για τον τόπο του, την ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση και το αίσθημα αυτοπροσφοράς και τον σεβασμό για τον άνθρωπο και τον αναγνώστη…
Στο βιβλίο του παρουσιάζει τα θέματα ενταγμένα στο ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτισμικό, εθνικό και επιστημονικό περιβάλλον. Αυτό βοηθά στη διεύρυνση των γνωστικών οριζόντων του αναγνώστη, στην υπέρβαση ενός απλού εργαλειακού και μηχανιστικού συμβιβασμού και στην ανάπτυξη της γνώσης και τελικά, στην ελευθερία της σκέψης. Βοηθά τον αναγνώστη να μπαίνει σε ένα καλά σχεδιασμένο και θεμελιωμένο δρόμο συνεχούς μάθησης, μέσα από την καθημερινή εμπειρία, αναζήτηση, σύνθεση και ανασύνθεση… Τολμά, προς τιμήν του, να παρουσιάζει όρους και έννοιες που δεν έχουν ακόμη σμιλευθεί στην ελληνόγλωσση λειτουργία… Βιβλίο συνοπτικό, περιεκτικό, καλογραμμένο, καλά δομημένο, κατάλληλο για όλους τους φιλομαθείς που θέλουν να γνωρίσουν, να κατανοήσουν, να ερμηνεύσουν, να μελετήσουν την συμπεριφορά των καταναλωτών σε όλους τους τομείς και κλάδους: νέους που θέλουν να μυηθούν στα της συμπεριφοράς καταναλωτών, φοιτητές για να ικανοποιήσουν τα μαθησιακά τους ενδιαφέροντα και να ανταποκριθούν στις διδακτικές απαιτήσεις, επαγγελματίες και στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών που θέλουν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε συναφή θέματα, αλλά και για ακαδημαϊκούς και ερευνητές αφού τους παρέχει την ευχέρεια να δουν τα θέματα συμπεριφοράς καταναλωτών από μια διαφορετική ματιά και να διευρύνουν την ερμηνευτική και ερευνητική τους ικανότητα.
Είμαι βέβαιος ότι ο αναγνώστης και μελετητής, μέσα στον πλούτο που θα συναντήσει, θα αδιαφορήσει για κάποιες μικροατέλειες που είναι φυσικό να υπάρχουν, όπως σε κάθε επιστημονικό βιβλίο που εκδίδεται για πρώτη φορά και συγγράφεται από «τολμηρούς ειδήμονες»…
Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης
Ο καθηγητής Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, κοσμήτορας του Σχολής Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ μιλώντας για το βιβλίο «Σύγχρονες Δημόσιες Σχέσεις», μεταξύ άλλων επισήμανε, πως πολλοί που επιθυμούν να απασχοληθούν στον κλάδο των δημοσίων σχέσεων θέλουν να ξεκινήσουν ευθύς αμέσως να δουλεύουν• και αυτό είναι κατανοητό. Το γεγονός, άλλωστε, ότι οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει μια σταδιοδρομία στις δημόσιες σχέσεις χωρίς να χρειαστεί να αφιερώσει ολόκληρα χρόνια σε εκπαίδευση και εξετάσεις είναι ένα από τα ελκυστικά χαρακτηριστικά αυτής της δουλειάς. Ωστόσο, όσοι έχουν σκοπό να δεσμευτούν πιο σοβαρά και να αφοσιωθούν σε μια καριέρα στις δημόσιες σχέσεις αξίζει να σκεφτούν πιο διεξοδικά τι είναι ακριβώς οι δημόσιες σχέσεις, πώς εξελίχθηκε ο κλάδος, τι άποψη επικρατεί στον κόσμο, τι ρόλο διαδραματίζει στην κοινωνία και –ειδικά αυτό– πώς οι δημόσιες σχέσεις συγχρωτίζονται με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας (ΜΜΕ). Σε αυτό το κεφάλαιο διερευνούμε αυτά τα ζητήματα και δίνουμε τροφή για σκέψη. Μια τέτοια εξέταση των δημοσίων σχέσεων στο ευρύτερο περιβάλλον δεν είναι απλώς σημαντικό κομμάτι κάθε καλού μαθήματος της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να διακρίνετε πιο καθαρά και τον δικό σας ρόλο. Ίσως μάλιστα να σας φανεί χρήσιμη ακόμα και σε συνεντεύξεις για θέσεις εργασίας!