Η παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Παυλίδη «Χαλαμονή», έγινε σε εκδήλωση το βράδυ της Τρίτης 17 Απριλίου 2018, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, με την παρουσία του συγγραφέα, σε μία εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι ποντιακοί φορείς του δήμου Παύλου Μελά («Ακρίτες του Πόντου» Σταυρούπολης, «Αλέξανδρος Υψηλάντης» Ηλιούπολης, Ένωση Ποντίων Πολίχνης), ο δήμος Παύλου Μελά, και ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη, στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης), (Λαγκαδά 221, απέναντι από τον ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου).
Για το βιβλίο μίλησαν, η Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Αναστάσιος Καζαντζίδης, και ο εκπαιδευτικός – αρθρογράφος και ο συγγραφέας Αντώνης Παυλίδης.
Στην ομιλία της η Βούλα Πατουλίδου, τόνισε πως το διάβασμα του βιβλίου από τον αναγνώστη του δίνει εκείνα τα στοιχεία που του επιτρέπουν να κατανοήσει με απλό τρόπο, τα γεγονότα εκείνα που οδήγησαν στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ο συγγραφέας αρχίζει την αφήγησή του από τις αρχές του περασμένου αιώνα, πηγαίνει στα μέσα και στα τέλη και στη συνέχεια έρχεται στο σήμερα, όπου ο εγγονός του πρωταγωνιστεί έχοντας συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία βρίσκεται στα σκαλιά του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, όπου καταθέτει ολοκληρωμένο φάκελο τεκμηρίωσης των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που υπέστη ο ελληνισμός του Πόντου και της Ανατολής.
Ο Αναστάσιος Καζαντζίδης, εκπαιδευτικός και συγγραφέας στην εισήγησή του μεταξύ άλλων επισήμανε πως είναι ένα συναρπαστικό κείμενο 400 σελίδων, με γλωσσάρι και παραρτήματα χαρτών και αποτελείται από 26 κεφάλαια, με διάφορες μικροϊστορίες, που στηρίζονται σε ιστορικά γεγονότα και αυθεντικές μαρτυρίες. Η δράση εκτείνεται σε μια μεγάλη χρονική περίοδο και τα γεγονότα που περιγράφει διαδραματίζονται από το 1875 ως σήμερα, με ενδιάμεσους σταθμούς το 1905, το 1917, το 1954, το 1957, το 1966, το 1995, το 2000 και το 2017. Το προτελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου (Μάιος 1995), αναφέρεται σε μια επιστολή με αποστολέα τον κεντρικό ήρωα Χρήστο Παπαδόπουλο. Μέσω αυτής της επιστολής ο συγγραφέας συνοψίζει όλη τη διαχρονική πορεία του ποντιακού ελληνισμού, με συγκλονιστικές αποκαλύψεις που ανατρέπουν τα μέχρι εκείνη τη στιγμή δεδομένα του έργου.
Μια από τις ιδιαιτερότητές του βιβλίου του Αντώνη Παυλίδη είναι η δικαστική διεκδίκηση της περιουσίας που είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει στον Πόντο ο βασικός ήρωας του βιβλίου, ο μόνος διασωθείς από μια οικογένεια 18 ατόμων. Αυτός λοιπόν πεθαίνοντας αναθέτει το έργο αυτό στον εγγονό του Λάζο, που ζει στη δική μας εποχή.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, Αντώνης Παυλίδης, τόνισε πως η συγγραφή του πήρε αρκετά χρόνια και πως βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία δίδονται με μυθιστορηματικό τρόπο και είναι έτσι γραμμένο, ούτως ώστε να διαβαστεί από όλους τους Έλληνες, ασχέτως καταγωγής, προκειμένου να κατανοήσει ο ελληνισμός, όλη τη διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι Τούρκοι εθνικιστές, για την πραγματοποίηση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η δασκάλα της ποντιακής διαλέκτου Αλκμήνη Θεοδωρίδου.
Την συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Μιχάλης Καλιοντζίδης, λυράρης και τραγουδιστής και καθηγητής μουσικής, έπαιξε ένα μουσικό κομμάτι της ποντιακής παράδοσης, μεταφέροντας νοερά τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, στα Παρχάρια του αλησμόνητου Πόντου.