Παρέμβαση στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Οι Ρίζες μας», της φιλολόγου Αρχοντούλας Κωνσταντινίδου και του πατέρα της εκπαιδευτικού Νίκου Κωνσταντινίδη, το οποίο παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου 29 Νοεμβρίου 2017, στο πολιτιστικό κέντρου του Χωρυγίου, έκανε ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης.

Ο Βλάσης Αγτζίδης, ο οποίος ήταν στο ακροατήριο μετά το τέλος των ομιλητών του ζητήθηκε από τους συγγραφείς να τοποθετηθεί για το βιβλίο, που αναφέρεται στην πορεία των κατοίκων του Χωρυγίου, από τον Πόντο, τον Καύκασο και τον ερχομό τους στην Ελλάδα και την εγκατάστασή τους στο Κιλκίς, μεταξύ άλλων ανέφερε:

XORYGI.BIBLIO.RIZES.19.9.20171

«Το εγχείρημά τους είναι συμβατό με τη γενικότερη θεώρηση για τη σχέση τοπικής με τη γενική ιστορία. Μια θεώρηση για το πώς μεταβαίνεις από το μερικό στο γενικό, όπου το παρόν και τα νέα προτάγματα δίνουν νόημα στην Ιστορία. Το παρελθόν γίνεται ικανή και αναγκαία συνθήκη, μετατρέπεται σε προϋπόθεση για να κατανοηθεί και το ίδιο το σήμερα. Το παρελθόν και τα γεγονότα που είναι χαμένα μέσα στον ιστορικό χρόνο, αποκτούν νέα υπόσταση και εντάσσονται σε μια προοπτική, η οποία τα συνδέει με το παρόν και το μέλλον.

XORYGI.BIBLIO.RIZES.19.9.20176

Σε παλιότερες εποχές -όπου δεν είχε εμφανιστεί το κίνημα της μνήμης και δεν είχε συμβεί η ανάδυση του ριζοσπαστικού ποντιακού κινήματος και η πρόταξη συγκεκριμένων στόχων που επεδίωκαν την καταξίωση μιας απωθημένης ιστορίας- θα αρκούσε μια διαφορετική διαπραγμάτευση της τοπικής ιστορίας, χωρίς ιδιαίτερη έμφαση στο απώτερο -και απώτατο κάποιες φορές- παρελθόν. Κατά συνέπεια το έργο «Οι Ρίζες μας…» είναι απολύτως συνεπές με  τις σύγχρονες τάσεις και ανάγκες...».