Το βιβλίο «Οι Ρίζες μας», της φιλολόγου και εκπαιδεύτριας ποντιακής διαλέκτου Αρχοντούλας Κωνσταντινίδου και του πατέρα της εκπαιδευτικού Νίκου Κωνσταντινίδη, που είναι αφιερωμένο στην ιστορία και τη διαδρομή των κατοίκων του Χωρυγίου Κιλκίς, από τον Πόντο στον Καύκασο και από τον Καύκασο στην Ελλάδα και το Χωρύγι Κιλκίς, θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι, Αθανάσιος Ακριτίδης εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Ανανίας Τσιραμπίδης, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, ο Χρήστος Νικολαΐδης πρώην διευθυντής τραπέζης και οι συγγραφείς Αρχοντούλα και Νίκος Κωνσταντινίδης. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Νίκος Αφεντουλίδης, πρώην βουλευτής.
Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του πολιτιστικού συλλόγου Χωρυγίου, και την διοργάνωση της εκδήλωσης έχει ο ποντιακός πολιτιστικός σύλλογος Χωρυγίου Κιλκίς, ο πρόεδρος του οποίου Παύλος Παπαδόπουλος, προσκαλεί όλους όσους ενδιαφέρονται να παρευρεθούν στην εκδήλωση.
Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Ε. Ακριτίδη, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «στο συγκεκριμένο πόνημα η εξιστόρηση αφορά στη ζωή των προγόνων των σημερινών Χωρυγιωτών στον Πόντο, τον Καύκασο και αργότερα στην εγκατάστασή τους στο Χωρύγι του Κιλκίς. Επομένως, αφορά την ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού και ως εκ τούτου απευθύνεται σε ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Οι περιγραφές για τη ζωή των απλών ανθρώπων ζωντανεύουν αφηγήσεις από αγαπημένα πρόσωπα για τα τραγούδια, τα παραμύθια, τους χορούς, τις γεύσεις και τη ντοπιολαλιά του Πόντου».
Όπως αναφέρει ο Νίκος Κωνσταντινίδης «όταν ήμουν παιδί άκουγα συχνά ότι είμαστε Καυκάσιοι. Δεν ήξερα ότι οι Πόντιοι και οι Καυκάσιοι είναι ο ίδιος λαός. Ότι στο Καρς έζησαν οι πρόγονοί μας όλο κι όλο σαράντα χρόνια. Όλα τα προηγούμενα τα έζησαν στον Πόντο. Έτσι, το πρώτο που όφειλα να κάνω, ήταν να βρω τις ιστορικές τους πατρίδες. Να ψάξω τα χωριά και τις πόλεις τους πριν φύγουν στον Καύκασο. Να πραγματοποιήσω ένα οδοιπορικό στα μέρη εκείνα με οδηγό τις ιστορικές πηγές, τις συνεντεύξεις και τις αφηγήσεις. Να ιχνηλατήσω στα χώματα που περπάτησαν, από τον Πόντο στον Καύκασο κι από τον Καύκασο στην Ελλάδα και στο Χωρύγι».
Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου, οι συγγραφείς του βιβλίου Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου και Νίκος Κωνσταντινίδης εξετάζουν την ιστορία του Πόντου ανά τους αιώνες από την εποχή του Ομήρου, την Αργοναυτική Εκστρατεία, τις Αμαζόνες, τις αποικίες, τον ελληνικό πληθυσμό, τα μοναστήρια, την εκπαίδευση, την ποντιακή διάλεκτο, τα ποντιακά επώνυμα και την προέλευσή τους, την ποντιακή κουζίνα, την Πόντια γυναίκα στη λαογραφία και στην ιστορία του Πόντου, τον χορό και τη σημασία του στην ποντιακή παράδοση, τον πυρρίχιο [Σέρα ή Σέρρα], την ποντιακή λύρα, τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το αντάρτικο του Πόντου, τα δικαστήρια ανεξαρτησίας, τον τύπο στον Πόντο, την διαχρονική παρουσία των Ελλήνων του Πόντου, στη μάχη του Μαντζικέρτ και την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, οι συγγραφείς αναφέρονται στις ιστορικές μας πατρίδες στον Πόντο, την Αργυρούπολη, τα μεταλλεία του Πόντου, την Άδυσσα, την Δέρενα, την Χερροίανα, την Ίμερα, τα περιβαλλοντικά και οικιστικά στοιχεία στη Χαλδία. Στη συνέχεια οι συγγραφείς μεταφέρονται στους κατοίκους και την καταγωγή τους από τον Πόντο και το Καρς, και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Χωρύγι Κιλκίς. Το βιβλίο αυτό είναι χρήσιμο, όχι μόνον σε κάποιον που κατάγεται από το Χωρύγι, αλλά και σε όλους τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν ευρύτερα την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.