Ο καθηγητής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και συγγραφέας Σάββας Μαυρίδης μας παρουσιάζει μια άγνωστη πτυχή, αφού παρουσιάζει στο κοινό τα εν πολλοίς άγνωστα τραγούδια της Θεσσαλονίκης, από την άλωση ως την απελευθέρωση. Ένα βιβλίο χρήσιμο που συνοδεύεται από ένα cd με 21 τραγούδια, όπου ο συγγραφέας επιχειρεί μία μερική προσέγγισή τους, που δημιουργήθηκαν μετά την άλωση από τους Τούρκους το 1430, ως την απελευθέρωσή της, το 1912 και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ παιδεία.

Στο μέτρο του δυνατού, παρουσιάζεται η εικόνα της πόλης τον καιρό της ελληνικής επανάστασης και του έμμεσου ή άμεσου αντίκτυπου, τόσο στη μουσική ζωή της πόλης, όσο και στη ζωή των Ελλήνων κατοίκων της. Οι ηχογραφήσεις εντός και εκτός στούντιο, μέσα και έξω από την πόλη, με μελωδίες εντός και εκτός της Ελλάδας έχουν πάντα κοινό σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη, αφού σ’ αυτήν και στους ανθρώπους της αφιερώνεται αυτή η μουσική και βιβλιογραφική προσπάθεια.

Όπως επισημαίνει στον πρόλογό του ο συγγραφέας Σάββας Μαυρίδης, «τα τραγούδια και οι μελωδίες για τη Θεσσαλονίκη δε δημιουργήθηκαν μόνο από Θεσσαλονικείς (Έλληνες και μη), αλλά και από τους υπόλοιπους Έλληνες και από ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν επισκέφθηκαν ποτέ τη Θεσσαλονίκη».

Σύμφωνα με τον εκδότη Αντώνη Δ. Μαλλιάρη «ελπίζουμε, πως αυτά τα τραγούδια θα μιλήσουν βαθιά στην ψυχή και θα ανοίξουν νέους δρόμους, δίνοντας έμπνευση και σε άλλους ερευνητές, από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας, για να κάνουν μια προσπάθεια να αναδείξουν την ιστορία και την παράδοση του τόπου τους με τον τρόπο αυτό. Άλλωστε ο λαός μας τραγουδούσε πάντα τη ζωή του, τη φτώχεια, τον πόνο και πάνω απ’ όλα τα σκλαβιά του! Μέσα από τα τραγούδια του ζούσε και άντεχε πάντα ό,τι κι αν του συνέβαινε, πολέμους, κατοχή, ξενιτιά, φτώχεια, θάνατο, λύπη, χαρά! Πιστεύουμε, ότι το έργο είναι χρήσιμο για κάθε αναγνώστη και μουσικόφιλο, αλλά και για ιστορικούς και ερευνητές. Οφείλω ευχαριστίες στο Σάββα Μαυρίδη για την άψογη συνεργασία μας, ο οποίος αφιλοκερδώς διέθεσε πολύτιμο προσωπικό του χρόνο για την ολοκλήρωση αυτού του έργου».

Η χρησιμότητα του βιβλίου έγκειται και στο γεγονός που ο συγγραφέας παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχουν οι στίχοι των τραγουδιών, για να μπορεί ο αναγνώστης να έχει τα λόγια και στο χαρτί.

Οι 21 μελωδίες που ακούγονται στο cd είναι: Πήραν την πόλη. Στην πόρτα τη Σαλονικιά. Τι καρτερείτε φίλοι κι αδελφοί. Το τραγούδι των λιποτακτών Ιρλανδών. Το τραγούδι του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης. Άντι Μαρού μ’ να πάμε. Πρωτόψωμο. Να χαμήλωναν τα βουνά. Το τραγούδι της χελιδόνας. Τρεχάτος. Είχα ένα μπαξεδάκι. Της Παρτάλως. Τ’ άστριν και το φεγγαράκι. Το τραγούδι της μάχης του Λαχανά. Ο Νικόλας. Η Τραϊκούδα. Σαλονικιώτικος χορός. Η Τζαρούδα. Μέσ’ στην Αγία Παρασκευή. Η Σταυρούλα. Το 1912 (Ωραία την επέρασα).

Οι μουσικοί συντελεστές του έργου, είναι οι, Κώστας Σιώπης, Βασίλης Κασούρας, Βέτα Σάμου, Σάκης Ξενούδης, Σάκης Μπακλατζής.