Το βιβλίο του Κώστα Χάρη «Εκατοντάχρονη Οδύσσεια των Ελλήνων Ποντίων του Αντικαυκάσου και Καυκάσου» το οποίος εξέδωσε το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (ΙΑΠΕ) του Δήμου Καλαμαριάς, θα παρουσιαστεί το πρωί της Κυριακής 10 Νοεμβρίου 2024, στη γεννέτειρα του συγγραφέα, στη Μεγάλη Βρύση του Κιλκίς.

Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Σύλλογος Καυκασίων Καλαμαριάς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Μεγάλης Βρύσης Κιλκίς, και με ανακοίνωσή τους, προσκαλούν όλους όσους ενδιαφέρονται να παρευρθεούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Εκατοντάχρονη Οδύσσεια των Ελλήνων Ποντίων του Αντικαυκάσου και Καυκάσου» του Μεγαλοβρυσιώτη Κώστα Χάρη που θα γίνει την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατοίκων της Μεγάλης Βρύσης.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου θα χαιρετίσουν ο Δημήτριος Κυριακίδης δήμαρχος Κιλκίς, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Κοινότητας Μεγάλης Βρύσης Κιλκίς, ο Χρήστος Πετανίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Καυκασίων «Ο Προμηθέας», η Κυριακή Παπαδοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Μεγάλης Βρύσης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Κώστας Γαβρίδης, νομικός, Επίτιμος Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και Επίτιμος Γενικός Γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), ο Ανανίας Τσιραμπίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και τέως Πρόερος του ΙΑΠΕ του Δήμου Καλαμαριάς και ο Θεόδωρος Αθανασιάδης, Τοπογράφος Μηχανικός, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Κιλκίς του ΚΚΕ.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά οι αδελφοί Ιακωβιδαίοι από το Χέρσο Κιλκίς. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο που έγραψε ο Κώστας Θ. Χάρης «Η εκατοντάχρονη Οδύσσεια των Ελλήνων Ποντίων του Αντικαυκάσου και Καυκάσου 1918 – 2019» και εκδόθηκε στα τέλη του 2023, από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς και τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, στις 342 σελίδες του, ο αναγνώστης περιπλανιέται σε όλα όσα έζησαν οι πρόγονοί μας από την έξοδό τους, τον ερχομό στην Ελλάδα και το ρίζωμά τους στην ιστορική τους πατρίδα.

Κυριάρχο ρόλο στο βιβλίο έχει ο Σύλλογος Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» με έτος ιδρύσεως το 1924, και η δράση των Ελλήνων του Καρς και του Καυκάσου. Στην αρχή του βιβλίου υπάρχει ο Εθνικός Ύμνος – Θρήνος των Ποντίων «Άητεν τς επαραπέτανεν, με απόδοση στα νεοελληνικά της Γιούλης Γεωργιάδου.

Την έκδοση χαιρετίζουν ο τότε δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης και ο πρόεδρος του ΙΑΠΕ Ανανίας Τσιραμπίδης.

Στον πρόλογο του βιβλίου ο Κώστας Γαβρίδης, αναφέρει πως ο Κώστας Θ. Χάρης, ένιωθε στους ώμους του βαρύ το φορτίο της ευθύνης για ανεύρεση και διάσωση του διάσπαρτου αρχειακού υλικού των συλλογικών φορέων των συμπατριωτών του Καυκασίων, φορτίο που αποθέτει σε αυτό το αφιέρωμα – λεύκωμα. Ο συγγραφέας δεν περιορίζεται μόνο στην έρευνα της συλλογικής δραστηριότητας των συμπατριωτών του Καρσλήδων μετά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, αλλά με αφορμή αυτήν την έρευνα ιχνηλατεί την ιστορική διαδρομή εκατό περίπου ετών των Ελλήνων του Πόντου του Καρς σε συνάρτηση με τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα,, που έλαβαν χώρα την περίοδο αυτή στην ευρύτερη περιοχή και καθόρισαν αλλά και επέβαλαν τη δραματική αυτή διαδρομή. Δεν διστάζει να κρίνει ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα, που επηρέασαν τη ζωή των προγόνων του και επιχειρεί τολμηρές αναλύσεις, πάντοτε σε αρμονία με τις κοινωνικοπολιτικές προσωπικές πεποιθήσεις του, τις οποίες με θάρρος, συνέπεια και ευθύνη υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, αναφέρεται στο χρονολόγιο ιστορικών γεγονότων (1797 – 1922). Δημογραφικά στοιχεία του ελληνικού πληθυσμού στην επαρχία Καρς Αντικαυκάσου. Περιπέτειες Ελλήνων Καρσλήδων. Αποδεκατισμός Ελλήνων Ποντίων του Καρς και της Ρωσίας. Πατριωτισμός των Ελλήνων Καρσλήδων. Μετέπειρα στάση ελληνικών κυβερνήσεων και ΚΚΕ. Ίδρυση κεντρικού συλλόγου «Ο Καρσιώτης». Περίθαλψη. Περιοχές εγκατάστασης των Κασλήδων. Τραγικές συνθήκες ζωής των προσφύγων στην Ελλάδα. Πνευματική καλλιέργεια των προσφύγων. Περιοδικό «Μακρινές Φωτιές». Οι καμπάνες των Καρσλήδων. Τροποποίηση καταστατικού του συλλόγου «Ο Καρσιώτης». Πρωτοπόροι Καυκάσιοι πολιτικοί ηγέτες. Συνέδρια των Καυκασίων στην Ελλάδα. Ίδρυση «Συλλόγου Νεολαίας Καυκασίων Καλαμαριάς». Δράση «Συλλόγου Νεολαίας Καυκασίων Καλαμαριάς». Διάλυση συλλόγου με απόφαση πρωτοδικείου και περιπέτειες. Επανίδρυση του συλλόγου. Δραστηριότητες συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας». Ανταλλάξιμη περιουσία προσφύγων. Εκδηλώσεις που είχαν μεγάλη απήχηση. Εθνικό μνημείο απολυμαντήρια Καλαμαριάς. Τιμητικές διακρίσεις σε προσωπικότητες. Οδοιπορικό ταξίδι στον Πόντο και στον Καύκασο. Ίδρυση πολιτικού κόμματος Ποντιοκαυκασίων.

Στο βιβλίο ο συγγραφέας Κώστας Θ. Χάρης, πρόεδρος και γραμματέας του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», παραθέτει τις δράσεις του συλλόγου, αλλά και άρθρα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, όπως επίσης και πολλές φωτογραφίες και έγγραφα από την δράση του συλλόγου.