ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ
Στο στόχαστρο έχει βάλει πλέον η τουρκική κυβέρνηση, αλλά και το βαθέως κράτος, τον καλλιτέχνη από τον Πόντο, Apolas Lermi, ο οποίος διακονεί τη μουσική των Ελλήνων του Πόντου, αυτών που εκδιώχθηκαν από την πατρίδα του Ευξείνου Πόντου μέσω της Συνθήκης της Λωζάνης, ως χριστιανοί ορθόδοξοι, αλλά και όσων έμειναν ως μουσουλμάνοι στα σημερινά εδάφη της Τουρκίας.
Ο Apolas Lermi, έχει βρεθεί στο μάτι του Κυκλώνα των εθνικιστών της Τουρκίας, αλλά και των Γκρίζων Λύκων, γιατί τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν καταγωγή από τον Πόντο, προωθώντας τη μουσική που ενώνει όσους έχουν κοινά ακούσματα από τα νότια παράλια του Ευξείνου Πόντου. Τους ενώνει η ποντιακή λύρα, ο κεμετζές όπως τον αποκαλούν.
Οι νέες και οι νέοι εντεύθεν και εκείθεν του Αιγαίου, αλλά και σε όλον τον κόσμο, αγαπούν την ποντιακή μουσική, εκατοντάδες καλλιτέχνες δημιουργούν σε αυτήν, με στίχο στην ποντιακή, στα ρωμαίικα, στα ρούμτσα, όπως τα αποκαλούν οι σημερινοί κάτοικοι του Ευξείνου Πόντου, στην γλώσσα του παππού και της γιαγιάς (σ.σ. της Καλομάνας). Στίχοι, σε μία διάλεκτο, η οποία είναι η πλέον κοντινή στην αρχαία ελληνική διάλεκτο.

Ο Apolas Lermi με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στο γήπεδο της Trabzonspor με τις φανέλες στο όνομά τους
Το πρώτο χτύπημα του επίσημου και βαθέως κράτους της Τουρκίας, ήρθε με την απαγόρευση του προσκεκλημένου από την Ελλάδα καλλιτέχνη Ματθαίου Τσαχουρίδη να παίξει λύρα και να τραγουδήσει στην γιορτή κατάκτησης του πρωταθλήματος της Τουρκίας από την ομάδα της Τραπεζούντας, την Trabzonspor. Λίγο πριν ανέβει στη μουσική σκηνή που στήθηκε στο γήπεδο οι υπεύθυνοι της ομάδας, δεχόμενοι πιέσεις από του ρατσιστές – εθνικιστές, απαγόρευσαν στον Ματθαίο Τσαχουρίδη να βγει στη σκηνή, γιατί όπως ανέφεραν στις επιθέσεις τους αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, κάτι που ενοχλεί το κατεστημένο της γειτονικής χώρας. Σε συμπαράσταση του Ματθαίου Τσαχουρίδη, ο Apolas Lermi, αρνήθηκε να ανέβει κι αυτός στη σκηνή και τον υποστήριξε εμπράκτως. Κι από τότε άρχισαν οι πιέσεις. Οι Τούρκοι φοβήθηκαν την ποντιακή λύρα στα χέρια του Ματθαίου Τσαχουρίδη, ενώ αποθέωσαν την ελληνική σημαία και το ζεμπέκικο της Ευδοκίας, που χόρεψε ο ποδοσφαιριστής της ομάδας Τάσος Μπακασέτας. Η λύρα τρομάζει, το συρτάκι και η ελληνική σημαία δεν τους ενοχλεί. Κι εδώ βρίσκεται η ουσία του προβλήματος. Δείχνει από προέρχεται ο φόβος. Γι’ αυτό ακύρωσαν όλες τις συναυλίες στις οποίες επρόκειτο να εμφανιστεί ο Apolas Lermi, μέσω οργανώσεων και των δήμων, είτε αυτοί ανήκουν στο κυβερνητικό σχηματισμό, είτε στην αντιπολίτευση.
Το επίσημο κράτος της Τουρκίας, από πέρυσι έχει βάλει στο στόχαστρο, όλους όσους έχουν επαφή με τους κατοίκους του Ευξείνου Πόντου και έχει βάλει απαγόρευση εισόδου στη γειτονική χώρα. Δεν δίνει επίσημο κατάλογο, αλλά όταν ταξιδεύουν στην γειτονική χώρα, διαπιστώνουν ότι είναι ανεπιθύμητοι και δεν τους αφήνουν να μπουν στην Τουρκία, δίχως να τους εξηγούν τους λόγους της απόφασης. Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις αυτών των ανθρώπων που δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στην Τουρκία, καλλιτέχνες, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, πρόεδροι Ποντιακών Ομοσπονδιών και απλοί πολίτες.
Η δημοσιοποίηση από τον Apolas Lermi
Ας διαβάσουμε προσεκτικά τι αναφέρει ο ίδιος στην ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο fb και το πώς αντέδρασε το επίσημο και το βαθέως κράτος σε αυτή του την απόφαση.
«Γεια σας φίλοι
Πριν από περίπου 2 μήνες, επρόκειτο να ανέβουμε στη σκηνή με τον αγαπημένο μου φίλο Ματθαίο στην τελετή του τροπαίου Trabzonspor. Το Κόμμα της Νίκης, ένα ρατσιστικό κόμμα στην Τουρκία, και ο αρχηγός του Ümit Özdağ ακύρωσαν τη σκηνή του Matthaios επειδή το στόχευε. Ούτε αυτό ανέβηκα στη σκηνή για να διαμαρτυρηθώ. Το kemençe στο χέρι ενός Έλληνα είναι πιο επικίνδυνο από την ελληνική σημαία στο χέρι ενός Έλληνα.
Μια εβδομάδα αργότερα, ο Ümit Özdağ με έβαλε στο στόχαστρο αυτή τη φορά. Τα προκατειλημμένα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία έκαναν είδηση για μένα με εκφράσεις όπως «Τούρκος και εχθρός της Τουρκίας, ο καλλιτέχνης που προσέβαλε τον Ατατούρκ, ο καλλιτέχνης που βλέπει την 19η Μαΐου ως γενοκτονία». Ο κύριος λόγος για αυτό το μίσος είναι η δουλειά μου για τα Ρωμέικα και τον ποντιακό πολιτισμό. Μετά από αυτά τα νέα, πολλές από τις συναυλίες μου ακυρώθηκαν. Με απομόνωσαν οι φίλοι μου και άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης. Όπως η κυβέρνηση στην Τουρκία, έτσι και η αντιπολίτευση έχει ρατσιστική προσέγγιση απέναντι στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτή ήταν μια από τις φορές που χρειαζόμουν περισσότερο την αλληλεγγύη. Δεν με καλούν πλέον σε οργανώσεις και συναυλίες στην Τουρκία. Αλλά συνεχίζω να δουλεύω πάνω σε νέα τραγούδια.
Ενώ προχωρούσε όλη αυτή η διαδικασία, κάποια πρακτορεία ειδήσεων από τη Γαλλία και την Ιταλία επικοινώνησαν μαζί μου. Ανέφεραν για αυτές τις απαγορεύσεις στη δική τους τηλεόραση και εφημερίδες.
Αναπόφευκτα σκέφτηκα τους φίλους μου στην Ελλάδα. Σκέφτηκα. Τι έκαναν σε αυτή τη διαδικασία; Δυστυχώς, δεν διέφερε από την Τουρκία. Αυτές οι ερωτήσεις μετατράπηκαν σε άλλες ερωτήσεις. Τι είναι για εσάς ο Πόντος; Πόσα γνωρίζετε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η γεωγραφία του Πόντου; Πού είναι οι σχέσεις που έχετε δημιουργήσει με τους ανθρώπους που ζουν εκεί στην έννοια του Πόντου; Είναι ο Πόντος μόνο πανηγύρι για συλλόγους, ραδιόφωνα, τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες; Φυσικά και αναζητώ απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.
Και θέλω να πω. Η Τουρκία δεν αφορά μόνο τον Ερντογάν. Πρέπει να μάθεις να βλέπεις τον Πόντο με άλλα μάτια. Δεν πρέπει να καταστρέφετε τις γέφυρες που χτίσαμε μέσω της μουσικής με την πολιτική. Πρέπει να αναπτύξετε την αλληλεγγύη και την επικοινωνία.
Ελπίζω να μάθετε να ζείτε και να διατηρείτε την Ποντιακή σας ταυτότητα, που τόσο αγαπάτε, με τα συναισθήματα των παππούδων σας. Αγάπη και ευχαριστώ σε όλους σας».
Διαβάστε για το πώς οι εθνικιστές της Τουρκίας δεν άφησαν τον Ματθαίο Τσαχουρίδη να παίξει ποντιακή λύρα στη γιορτή κατάκτησης του πρωταθλήματος της Trabzonspor στο ακόλουθο Link