Όσοι Έλληνες επισκέπτονταν κατά το παρελθόν την Παναγία Σουμελά στο όρος Μελά στην Ματσούκα του Πόντου στην Τραπεζούντα, τους παρακολουθούσε διαχρονικά κρυφά η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με την μαρτυρία πρώην αξιωματικού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ). 

Την αποκάλυψη αυτή κάνει δημοσίευμα του nordicmonitor.com και του δημοσιογράφου Abdullah Bozkurt στις 28 Ιουνίου 2020 και η μαρτυρία του αξιωματικού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών έγινε στη διάρκεια ακρόασης στις 20 Ιουνίου 2016 στο 14ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από τον Μουχιτίν Ζενίτ. 
Βεβαίως οι απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου που επισκέπτονταν τον Πόντο σε προσκυνηματικά ταξίδια στη γη των προγόνων τους, το ήξεραν μιας και οι παρακολουθήσεις ήταν εμφανείς, εκτός από την Παναγία Σουμελά, αλλά ακόμη και στα χωριά τους που γεννήθηκαν οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους. 
Ο Μουχιτίν Ζενίτ, είναι ένας 46χρονος πρώην αξιωματικός της αστυνομίας και σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ακρόασης, το οποίο ήλθε στην κατοχή του nordicmonitor.com, όταν αυτός υπηρετούσε στην Τραπεζούντα, ανέφερε πως μία από τις εντολές τους ήταν να παρακολουθούν τους Έλληνες που επισκέφθηκαν την συγκεκριμένη περιοχή του Πόντου για τα αξιοθέατα.

PONTOS.TOYRKIA.PARAKOLOYUHSH.MONITOR.MOYXITIN.ZENIT.28.6.2020

Όπως κατέθεσε ο Μουχιτίν Ζενίτ, «οι δραστηριότητες στον Πόντο αποτελούν κομμάτι της εντολής μας... για παράδειγμα, τα γκρουπ τουριστών από την Ελλάδα που επισκέπτονται τη Μονή Σουμέλα» τόσο αυτός όσο και άλλοι αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών παρακολουθούσαν τους Έλληνες επισκέπτες της περιοχής.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της nordicmonitor.com οι Έλληνες του Πόντου ζούσαν στην περιοχή και είχαν ένα αυτόνομο κράτος εκεί μέχρι τον 13ο αιώνα. Παρόλο που έχουν περάσει πολλοί αιώνες και ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά, εντούτοις, θεωρούνται εδώ και καιρό ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας από διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αποτελεί εξαίρεση.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της nordicmonitor.com «η παραδοχή του Μουχιτίν Ζενίτ επιβεβαιώνει ότι η αντιελληνική παράνοια τροφοδοτήθηκε συστηματικά και σκόπιμα από το τουρκικό κράτος, το οποίο χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών, ξοδεύοντας σημαντικούς πόρους, για να εντοπίσει και να κατασκοπεύσει τους Έλληνες επισκέπτες».
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το nordicmonitor.com είχε αποκαλύψει σε προγενέστερο χρόνο πως η παρακολούθηση από την τουρκική κυβέρνηση των φερόμενων παράνομων επιχειρήσεων για την αναβίωση του ποντιακού στοιχείου στην Τουρκία οδήγησε στη δολοφονία του 61χρονου Αντρέα Σαντόρο, ενός καθολικού ιερέα στην εκκλησία Σάντα Μαρία της Τραπεζούντας.
Έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών κατέδειξε ότι οι τουρκικές αρχές είχαν βάλει στο στόχαστρο τον Ιταλό κληρικό, με την υποψία συμμετοχής του σε δραστηριότητες που θα βοηθούσαν στην αναγέννηση της ποντιακού στοιχείου της περιοχής, προτού δολοφονηθεί από έναν εθνικιστή έφηβο στις 5 Φεβρουαρίου 2006. Η αστυνομία πρόβαλε τις υποψίες ότι ο Σαντόρο ενδέχεται να συμμετείχε σε «αυτονομιστικές δραστηριότητες για να αναβιώσει την πρότερη κατάσταση στον Πόντο» ως λόγο για να λάβει άδεια τηλεφωνικών παρακολουθήσεων το 2006, από τις δικαστικές αρχές της Τουρκίας.
Ο Μουχιτίν Ζενίτ θεωρείται μια ξεχωριστή περίπτωση. Ήταν ο αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών που χτύπησε συναγερμό σχεδόν ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία του Τουρκοαρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, στις 19 Ιανουαρίου 2007. Είχε καταθέσει αναφορά, στις 15 Φεβρουαρίου 2006, ενημερώνοντας τους ανωτέρους του για ένα σχέδιο δολοφονίας για το οποίο έλαβε γνώση από έναν πληροφοριοδότη. Αλλά οι πληροφορίες αυτές αγνοήθηκαν από τις Αρχές στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατοικούσε ο Χραντ Ντινκ, και ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας Ενγκίν Ντιντς δεν ενήργησε με βάση τα όσα είχε αποκαλύψει ο Μουχιτίν Ζενίτ, ο οποίος αργότερα μετατέθηκε σε άλλη επαρχία αλλά πήρε προαγωγή το 2013.