Έρμαιο ιερόσυλων έχει γίνει ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στην περιοχή της Αργυρούπολης (Γκιουμουσχανέ) του Πόντου, αφού οι τοιχογραφίες της έχουν καταστραφεί, ενώ οι τάφοι που βρίσκονται γύρω από τον Ιερό Ναό, έχουν λεηλατηθεί.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα με κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, αρμενικής καταγωγής, Γκαρό Παϊλάν, αναφορικά με την λεηλασία της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στο χωριό Γεσίλντερε, στην περιοχή της Αργυρούπολης του Πόντου.
Ο βουλευτής Γκαρό Παϊλάν, σε ερώτηση που απηύθυνε προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, επισημαίνει ότι «η εκκλησία που είχε καταφέρει να αντέξει στον χρόνο, τα τελευταία χρόνια οι τοιχογραφίες της, που κοσμούν τους τοίχους του ναού, έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί. Οι τάφοι που βρίσκονται γύρω από την εκκλησία έχουν λεηλατηθεί από κυνηγούς θησαυρών. Η καταστροφή –στην οποία αντιδρούν και οι κάτοικοι- είναι έκδηλη και δεν τιμά ούτε την ιστορική ούτε και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας».
Συγκεκριμένα ο Γκαρό Παϊλάν, ερωτά τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού:
Εάν έχουν εξακριβωθεί οι ταυτότητες των ατόμων που πραγματοποίησαν τις εκσκαφές προς αναζήτηση θησαυρού στην εκκλησία και τον περιβάλλοντα χώρο και εάν έχουν κινηθεί εναντίον τους νομικές διαδικασίες.
Για ποιον λόγο δεν προστατεύονται από το υπουργείο τα ιστορικά κτίρια που βρίσκονται εντός του χωριού του Γεσίλντερε.
Εάν υπάρχει πρόθεση εργασιών αποκατάστασης της εκκλησίας και λειτουργίας της ως τόπος λατρείας. 
Ποιες είναι οι ενέργειες που έχει αναλάβει το υπουργείο για την αποτροπή της καταστροφής της πολιτιστικής μνήμης και των πολιτιστικών αγαθών των Χριστιανών.
Εκτός από τον Τούρκο βουλευτή αρμενικής καταγωγής Γκαρό Παϊλάν, την αποκατάσταση της εκκλησίας που έχει υποστεί ζημιά από ιερόσυλους και ιερόσυλους ζητούν και οι κάτοικοι της περιοχής, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί έπειτα για θρησκευτικό τουρισμό.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN