Πάλι με ξεσήκωσαν...

Οι φίλοι συμπατριώτες Τούρκοι, που ασχολούνται με την ιστορία της Νικοπόλεως, ανακάλυψαν σήμερα ότι υπάρχει κάπου μια και μοναδική φωτογραφία μεγάλων διαστάσεων, που παρουσιάζει τη Νικόπολη πριν από 120 χρόνια, με όλες τις λεπτομέρειές της (εκκλησίες ελληνικές και αρμενικές, σχολεία, κτίρια, κεντρική αγορά, χάνι κ.λπ.).

Η ιστορική σημασία αυτής της φωτογραφίας είναι τεράστια, αφού μετά την εξέγερση των Αρμενίων το 1915 και τη σφαγή τους, η πόλη πυρπολήθηκε και γλίτωσαν ελάχιστα κτίρια από την καταστροφή. Επιπλέον, δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία άλλη φωτογραφία που να παρουσιάζει την πόλη τόσο ευκρινώς και με λεπτομέρειες, πριν από το 1915.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι «αναταραχή» επικρατεί τις τελευταίες ώρες στους κύκλους των ερευνητών, των ιστορικών και των τοπικών παραγόντων της Νικοπόλεως.

Μέχρι που πριν από λίγα λεπτά «ανέβηκε» η συγκεκριμένη φωτογραφία, με την πληροφορία ότι η αυθεντική φωτογραφία δεν βρίσκεται στα χέρια πλούσιων Αρμενίων από την Αμερική (όπως έλεγαν), αλλά στην ιδιωτική συλλογή ενός... πτωχού ΡΩΜΙΟΥ Νικοπολίτη, που «μάτωσε» άλλη μια φορά, προκειμένου να ανακαλύψει και να σώσει ιστορικά κειμήλια της πατρίδας του (520 ευρώ κόστισε αυτή η συγκεκριμένη φωτογραφία).

Και επειδή τον ξεσηκώσανε και τον έχουν πεθάνει στα μηνύματα και στα τηλεφωνήματα τις τελευταίες ώρες, τους είπε ότι θα δώσει και ένα ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ στις τοπικές αρχές, για να το έχουν κι αυτοί που τόσο πολύ τους αφορά.

Άλλωστε στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενδιαφέρον γι` αυτά τα πράγματα... Τα λεφτά πηγαίνουν στους χορούς, στα μουχαπέτια, στους καλλιτέχνες και στις δημόσιες σχέσεις...

Άντε, καλά καρναβάλια τώρα...
Νίκος Πετρίδης

Το κείμενο και η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο προσωπικό προφίλ του Νίκου Πετρίδη στο fb