Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη ντοπιολαλιά της Μακεδονίας με αφήγηση, μουσική και τραγούδια, σε επιμέλεια του λαογράφου Δημήτρη Αδαμόπουλου με τίτλο «Ρωμιοσύνη και Τουρκιά και η μοίρα η κακιά», Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 19:30.

Το υλικό προέρχεται από παλιές καταγραφές -εδώ και πενήντα χρόνια- και μαρτυρίες ντόπιου λόγου από γερόντους και γερόντισσες της Μακεδονίας. Τραγουδούν γυναίκες που γνωρίζουν το ηχόχρωμα του μακεδονικού τραγουδιού από περιοχές του βορειοελλαδικού χώρου, πρωτάκουστα, με εθνολογικό και ιστορικό περιεχόμενο. Τις γυναίκες συνοδεύουν σύγχρονοι παραδοσιακοί οργανοπαίχτες, μύστες της αυθεντικής παρουσίασης των παλιών τραγουδιών.

Το όλο υλικό είναι πρωτόλειο και ανέκδοτο.

Παρουσίαση, ανάγνωση: Δημήτρης Αδαμόπουλος.

Συμμετέχουν: Νίκος Πολύχρος, Βέτα Σάμου, Λίτσα Βλάχου, Αθηνά Χατζίκου, Χριστίνα Φλούδα (τραγούδι) Κώστας Αργύρογλου (κλαρίνο), Γιάννης Μαρουλάκης (φλογέρα, βιολί), Στάθης Βελεσάκης (κρουστά).

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων για την προστασία και την ασφάλεια του κοινού και των εργαζομένων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Η είσοδος στην εκδήλωση επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την προσέλευση, παραμονή και αποχώρηση από την εκδήλωση.

Γραφείο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και Εικαστικών Τεχνών τηλ. επικοινωνίας: 2313318687.