Τραγικός είναι ο απολογισμός με νεκρούς δύο ομογενείς Έλληνες και τραυματίες άλλους δύο, στο χωριό Γράνιτνα από πυρά τριών στρατιωτών του Ουκρανικού Στρατού, δίχως μέχρι αυτή τη στιγμή να δίδονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Έλληνες ομογενείς στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας, είναι γηγενείς και είναι συνολικά στην Ουκρανία κατοικούν περισσότεροι από 100.000 0μογενείς Έλληνες και η παρουσία του ελληνικού πληθυσμού χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Οι Έλληνες ομογενείς, βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην περιοχή της Μαριούπολης με δεκάδες χωριά κοντά στα Ουκρανο - ρωσικά σύνορα, ενώ πολλοί ακόμη βρίσκονται στις αυτόνομες περιοχές του Λουγκάντσκ και του Ντονιέτσκ.

Ουσιαστικά όλοι βρίσκονται στα σύνορα της Ουκρανίας και της Ρωσίας και στις εχθροπραξίες του 2014, ο ομογενειακός ελληνισμός πλήρωσε βαρύ τίμημα, με νεκρούς, τραυματίες και χιλιάδες που εγκατέλειψαν τις περιοχές όπου γεννήθηκαν και ζούσαν, και έγιναν πρόσφυγες, πηγαίνοντας τόσο στην Ουκρανία, Ρωσία, αλλά και λίγοι ήρθαν στην Ελλάδα.

OYKRANIA.SARTANAS.DENDIAS.NIKOS.MNHMEIO.STEFANI10

Πρόσφατα στην περιοχή της Μαριούπολης, πραγματοποίησε επίσκεψη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με ομογενείς και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο στο χωριό Σαρτανά, όπου σκοτώθηκαν οι Έλληνες ομογενείς στις εχθροπραξίες του 2014.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για τον θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα της Ανατολικής Ουκρανίας

Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αιφνίδιο θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία.

Εκφράζουμε επίσης τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία, καθώς και για τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να μεταβούν στην Ουκρανία (14.02.2022)

Συνεκλήθη σήμερα το πρωί σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.

Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο.

Παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της Πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453

Διεύθυνση e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Ιστότοπος:  http://www.mfa.gr/kiev