Στην αίθουσα εκδηλώσεων «Coburg on Victoria» έγιναν με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών» δημιουργία της φωτογράφου Δήμητρας Χατζηαδάμ. Η έκθεση που ταξίδεψε για πρώτη φορά από την Ελλάδα στην Αυστραλία, με την αρωγή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, εντάσσεται στο εθνικό πρόγραμμα εορτασμού της επετείου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης «Ελλάδα 2021» καθώς και στο επίσημο πρόγραμμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

AFSTRALIA.VICTORIA.EVZONES.EKTHESH.12.12.2021.DSC 4660 17

Επιλέχτηκε η 12η Δεκεμβρίου για τα εγκαίνια της έκθεσης, καθώς είναι η ημερομηνία ίδρυσης της Προεδρικής Φρουράς (1868). Την διοργάνωση ανέλαβε η Οργανωτική Επιτροπή Εθνικής Επετείου Βικτώριας σε συνεργασία με την εφημερίδα Νέος Κόσμος, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

AFSTRALIA.VICTORIA.EVZONES.EKTHESH.12.12.2021.DSC 4660 13

Το επίλεκτο σώμα της Προεδρικής Φρουράς αποτελεί το θέμα της ξεχωριστής έκθεσης. Οι φωτογραφίες αναδεικνύουν το σύμβολο του Εύζωνα όπως ποτέ άλλοτε και μας ανοίγουν ένα «παράθυρο» στον περίκλειστο κόσμο της Προεδρικής Φρουράς μέσα από μια ιδιαίτερη παρουσίαση με 11 λάβαρα ύψους 3 μέτρων το καθένα. Τα 7 λάβαρα αναπαριστούν τις παραδοσιακές στολές των Ευζώνων που φέρουν πλήθος συμβολισμών και στα υπόλοιπα έργα εκτίθενται φωτογραφίες και βιωματικές καταθέσεις που μεταδίδουν την βαθιά ψυχή του Εύζωνα.

AFSTRALIA.VICTORIA.EVZONES.EKTHESH.12.12.2021.DSC 4660 5

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος κ. κ. Ευμένιος, οι Αιδεσιμότατοι Πατέρες Βασίλειος Κουρτέσης και Λεωνίδας Ιωάννου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη κ. Κακαβελάκης, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Εθνικής Επετείου, κ. Τσουρδαλάκης, ο Εκδότης της εφημερίδας Νέος Κόσμος, κ. Γκόγκος, ο Δήμαρχος της Περιφέρειας Kingston, κ. Στάικος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των Περιφερειών Brimbank και Moreland.

AFSTRALIA.VICTORIA.EVZONES.EKTHESH.12.12.2021.DSC 4660 1

Μεταξύ των καλεσμένων την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι ακόλουθοι Προέδροι: ο κ. Θεοφάνους από την Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης & Βικτωρίας, ο κ. Μαυρουδής από την Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης & Βικτώριας, ο κ. Ντούριος από την Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Εφέδρων Εν Αυστραλία, ο κ. Κωστούλιας από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ηλικιωμένων Μελβούρνης και Βικτωρίας, ο κ. Τσεπραϊλίδης από την Ποντική Εστία και ο κ. Σταματάκος από την Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης.

AFSTRALIA.VICTORIA.EVZONES.EKTHESH.12.12.2021.DSC 4660 10

Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία της νεολαίας της Ποντιακής Εστίας, όπου νέοι τίμησαν την ημέρα φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες από τον Πόντο.

AFSTRALIA.VICTORIA.EVZONES.EKTHESH.12.12.2021.DSC 4660 3

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, με τον χαιρετισμό του μίλησε εκτενέστερα για τους αγέρωχους Εύζωνες, ένα σύμβολο όπως τόνισε που ταυτίζεται με την Ελλάδα και είναι παγκοσμίως γνωστό και αναγνωρίσιμο. «Οι Εύζωνες είναι οι θεματοφύλακες της παράδοσης, η απεικόνιση όλων των πολεμικών αρετών των Ελλήνων. Είναι το σύνολο όλων των ηρωικών πράξεων που σε κάθε ιστορική περίοδο εξασφάλισαν την λευτεριά». Κλείνοντας την ομιλία του με ένα ηχηρό μήνυμα στους Ομογενείς της Αυστραλίας, να συνεχίσουν από την δεύτερη πατρίδα τους να κάνουν υπερήφανο το Ελληνικό Έθνος με την αγάπη τους για την Ελλάδα και με την πίστη στις Ελληνικές αξίες, που φέρουν μέσα τους και πρεσβεύουν σε όλον τον κόσμο.

AFSTRALIA.VICTORIA.EVZONES.EKTHESH.12.12.2021.DSC 4660 14

Η κα. Δήμητρα Χατζηαδάμ στο δικό της μήνυμα ανάφερε, ότι ήταν μεγάλο επίτευγμα η έκθεση φωτογραφίας να ταξιδέψει στην Ομογένεια και ευχήθηκε το 2022 να δοθεί η δυνατότατα ολόκληρη η έκθεση που αποτελείται από 100 έργα, να ταξιδέψει στην Μελβούρνη.

AFSTRALIA.VICTORIA.EVZONES.EKTHESH.12.12.2021.DSC 4660 15

Συγκινητικά ήταν τα λόγια του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερασούντος κ. κ. Ευμενίου όπου τόνισε ότι η απεικόνιση του Εύζωνα ταυτίζεται άμεσα με την Ορθοδοξία. Όπως ανάφερε δεν είναι τυχαίο που η μακριά φούντα στο φάριο συμβολίζει το δάκρυ του Χριστού στη Σταύρωση και ξεκινάει από την κορυφή της ευζωνικής ενδυμασίας, καθώς μας δείχνει ότι η Ορθοδοξία είναι στο υψηλότερο βαθμό για τους Έλληνες.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του τον πλημμύρισε έντονα η συγκίνηση όταν αναφέρθηκε στους αιματηρούς αγώνες των Ελλήνων που κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης δεν δίστασαν να έρθουν αντιμέτωποι με τον εχθρό, τονίζοντας ότι οι ήρωες του αγώνα του ’21 δεν ήταν με εμβληματικές ενδυμασίες αλλά ήταν οι απλοί άνθρωποι που αγωνιστήκαν με πάθος για την υπεράσπιση και την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον κ. Τσουρδαλάκη και τον κ. Γκόγκο όπου ευχαρίστησαν όλους τους κύριους χορηγούς όπου ήταν η εφημερίδα Νέος Κόσμος, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους να μεταφερθεί μια τόσο αξιόλογη έκθεση στην Αυστραλία και να φιλοξενηθεί στην Μελβούρνη. Το επίσημο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Αυστραλίας. Η έκθεση είναι διαθέσιμη για το κοινό, μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου.