Σε ηλικία 64 ετών, έφυγε ξαφνικά από κοντά μας, στη Γερμανία όπου ζούσε πολιτικός εξόριστος από την Τουρκία, ο συγγραφέας, αγωνιστής και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Doğan Akhanlı, ένας ένθερμος υποστηρικτής της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων, Ασσυρίων – Αραμαίων.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Doğan Akhanlı, ήταν ομιλητής τον Μάιο του 2013 στη συγκέντρωση για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, που διοργανώνουν οι ποντιακοί σύλλογοι της Βάδης – Βυρτεμβέργης.

Μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Doğan Akhanlı, η «Δωδεκάπολις»των Ποντιακών Συλλόγων της Βάδης Βυρτεμβέργης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.

Στουτγάρδη 31.10.2021

Συλλυπητήρια Επιστολή

Doğan Akhanlı.2.95

Με βαθύτατη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του συγγραφέα, αγωνιστή και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Doğan Akhanlı, ο οποίος υπήρξε επιφανής προσωπικότητα και διακρίθηκε για την εντιμότητα, την καλλιέργεια και την ανθρωπιά του. Η είδηση του θανάτου του βύθισε σε πένθος όλο τον δημοκρατικό κόσμο της Γερμανίας. Υπήρξε για όλους εμάς ένα σύμβολο αντίστασης που τάσσονταν πάντα κατά κάθε μορφής βίας, αλλά ήταν και πρότυπο ενεργού πολίτη. Η απώλειά του σίγουρα είναι πολύ μεγάλη.

Ο Doğan Akhanlı γεννήθηκε το 1957 στην επαρχία Artvin της Μαύρης Θάλασσας. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε ένα μικρό χωριό στα βορειοανατολικά της Τουρκίας.

Το 1975 άρχισε να ασχολείται με την πολιτική ως μέλος του παράνομου Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TDKP) και τον καιρό εκείνο κυνηγήθηκε και φυλακίστηκε για πέντε μήνες. Στις 12 Σεπτεμβρίου το 1980 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία πέρασε στην παρανομία. Τον Μάιο του 1985, συνελήφθη και οδηγήθηκε ως πολιτικός κρατούμενος στις στρατιωτικές φυλακές της Κωνσταντινούπολης όπου παρέμεινε έως το 1987.

Το 1991 κατέφυγε στη Γερμανία όπου και κατέθεσε αίτηση για πολιτικό άσυλο. Από το 1992 και έπειτα έζησε στην Κολωνία και εξάσκησε το επάγγελμά του ως συγγραφέας. Το 1998 εκπατρίστηκε από την Τουρκία επειδή αρνήθηκε να εκτίσει τη στρατιωτική του θητεία. Ήταν μέλος της διεθνούς ένωσης συγγραφέων PEN. Έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα και θεατρικά έργα, στα οποία υποστήριζε επανειλημμένα τον αληθινό χειρισμό της ιστορικής βίας, τη μνήμη και το αδιαίρετο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Μάιο του 2013 ο μεγάλος ακτιβιστής, ο άνθρωπος, που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον αγώνα για τα δίκαια των λαών δεν μπορούσε να μη στρατευτεί και στον αγώνα που έδιναν οι ποντιακές οργανώσεις για την αναγνώριση της γενοκτονίας των 353.000 νεκρών μας. Παρέστη ως κεντρικός ομιλητής στην πορεία ειρήνης που πραγματοποιούμε κάθε χρόνο στη Στουτγάρδη τονίζοντας μεταξύ άλλον στην ομιλία του ότι «η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων, Ασσυρίων – Αραμαίων, έγινε επειδή ήμασταν διαφορετικοί από ότι μας ήθελε το τουρκικό κράτος. Π.χ. ήμασταν Έλληνες και Χριστιανοί, ενώ το τουρκικό κράτος μας ήθελε Τούρκους και μουσουλμάνους, κάτι που συνεχίζεται έως τις μέρες μας».

Τιμήθηκε το 2018 με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ανοχής για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα δικαιώματα και το 2019 τιμήθηκε από το Goethe - Institut με μετάλλιο.

Αιωνία σου η Μνήμη Dogan Akhanli δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ!

Εκ μέρους της «Δωδεκάπολις»των Ποντιακών Συλλόγων της Βάδης Βυρτεμβέργης

Δρ. Ιωάννης Μωυσίδης | Ελένη Σιδηροπούλου