Τη διαμαρτυρία της εξέφρασε η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας για τον αποκλεισμό της από πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, ταυτόχρονα όμως δέχεται και βολές εξ Αυστραλίας για διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Διαβάστε αναλυτικά τι ακριβώς έχει συμβεί.

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 2021.127

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Προς: Πρόεδρο Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς κ. Σάββα Αναστασιάδη.

Κοιν: Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη.

Αγαπητέ κύριε Σάββα Αναστασιάδη, Πρόεδρε της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

Την 28η Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ενημέρωση από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) για τις δραστηριότητές τους».

Θα θέλαμε πρώτα να συστηθούμε και να σας ενημερώσουμε ποιους αντιπροσωπεύουμε.

Εἰμαστε η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας με Πρόεδρο τον κ. Παναγιώτη Στεφανίδη, Αντιπρόεδρο την κ. Εστα Πασχαλίδου, γραμματέα τον κ. Μακρίδη Νικόλαο και Ταμία την κ. Μαρία Νικολαίδη Αντονυ.

Αντιπροσωπεύουμε τα παρακάτω σωματεία που είναι και ενεργά μέλη της Ομοσπονδίας
μας:
· Ποντιακή Εκπαιδευτική και Πολιτιστική Ένωση Μελβούρνης «Ακρίτες του Πόντου»
με έδρα την Μελβούρνη, Πολιτεία Βικτώριας
· Ποντιακό Ιδρυμα Αυστραλίας «Παναγία Σουμελά» με έδρα την Μελβούρνη,
Πολιτεία Βικτώριας
· Ποντιακή Κοινότητα Συδνευ «Παναγία Σουμελά» με έδρα το Συδνευ, της Πολιτείας
Νέας Νότιας Ουαλίας
· Ποντιακή αδελφότητα «Ο Ποντοξενιτέας» με έδρα το Συδνευ, της της Πολιτείας
Νέας Νότιας Ουαλίας
· Ποντιακό Σωματείο Καμπέρας, με έδρα την Καμπέρα, της Πολιτείας Επικράτεια
Αυστραλιανής Πρωτεύουσας
· Ποντιακή Κοινότητα Γουλογκονγκ «Διογένης» με έδρα το Γουλογκονγκ της
Πολιτείας Νέας Νότιας Ουαλίας
· Ποντιακή αδελφότητα Νότιας Αυτραλίας, μέ έδρα την Αδελαίδα, στην Πολιτεία της
Νότιας Αυστραλίας

Στην έναρξη της συνεδρίασης αναφέρατε ποιοι είναι παρόντες και ποιους αντιπροσωπεύουν. Αναφέρατε λοιπόν, τον κ. Γεώργιο Αμαραντίδη ως πρόεδρο της ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ., τον κ. Γ. Παρχαρίδη επίτιμο Πρόεδρο της ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ.,τον κ. Βαρυθυμιάδη Α΄αντιπρόεδρο της ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ., τον Γεν. Γραμματέα κ. Μωυσίδη, τον κ. Παναγιώτη Ιασωνίδη ως Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας, πράγμα που δεν ευσταθεί, δεν αντιπροσωπεύει την Ομοσπονδία μας και δεν είναι μέλος σε κανένα από τα σωματεία τα οποία αντιπροσωπεύουμε. Σας αναφέραμε παραπάνω τα άτομα τα οποία αντιπροσωπεύουν την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας και θα θέλαμε να το έχετε υπόψιν σας.

Επίσης αναφέρατε τον κ. Μπουρσανίδη Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Μπαγκνάγκ Γερμανίας, τον κύριο Ασλανίδη από την Κύπρο και την κυρία Τσανακτσίδου Βασιλική από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην προσφώνηση σας επίσης, αναφέρατε επακριβώς τα παρακάτω:

«Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων είναι ένα συλλογικό όργανο ομοσπονδιών από όλο τον κόσμο και έχει σαν στόχο την ανάδειξη, προώθηση των θεμάτων των Ποντίων Ελλήνων και όχι μόνο, των Ελλήνων της Διασποράς, δηλαδή την διάσωση, τη διάδοση της παράδοσης, του πολιτισμού, των ηθών, των εθίμων, της ιστορίας, της μουσικής, του χορού, του τραγουδιού, της διαλέκτου της Ποντιακής και βεβαίως, όλοι αυτοί οι σύλλογοι και οι ομοσπονδίες και σύσσωμος, νομίζω, ο Ποντιακός Ελληνισμός έχει ως κορωνίδα ζητήματος για προώθηση την ένταξη της Γενοκτονίας στην διπλωματική ατζέντα της Ελληνικής Κυβέρνησης, κάτι που έχουμε συζητήσει εδώ στην Επιτροπή μας και την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.»

Από την προσφώνηση σας κατά την έναρξη της συνεδρίασης δεν ακούσαμε να αναφέρετε Ομοσπονδίες του Εξωτερικού. Δεν ακούσαμε την Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, δεν ακούσαμε την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας καθώς όπως αναφέραμε και παραπάνω δεν μας αντιπροσώπευε ο κ. Παναγιώτης Ιασωνίδης, δεν ακούσαμε την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης, ούτε και αντιπροσώπους Ελληνικών Σωματείων από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Αναρωτιόμαστε λοιπόν ευλόγως με ποιό τρόπο αντιπροσωπευόμαστε, σε μία συνεδρίαση, από ένα παγκόσμιο όργανο στο οποίο δεν συμμετέχουμε ούτε εμείς αλλά ούτε και οι προαναφερόμενοι οργανισμοί (Ομοσπονδίες του εξωτερικού) και πως είναι δυνατόν να θεωρείτε επαρκή, εσείς ως Πρόεδρος αυτής της συνεδρίασης αλλά και της επιτροπής, την αντιπροσώπευση της Ομογένειας από τους παρόντες.

Πως μπορεί η ΔΙΣΥΠΕ να γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι Ελληνες της Διασποράς, αφού κανείς από τους παραπάνω, Πρόεδρος, αντιπρόεδρος κλπ, δεν ζει στο εξωτερικό. Η επιτροπή θα έπρεπε να αναρωτηθεί για την απουσία των Ομοσπονδιών του εξωτερικού και να ζητήσει να μάθει το λόγο απουσίας των και γιατί δεν αντιπροσωπεύονται από αυτήν.

Εμείς οι έλληνες της διασποράς γνωρίζουμε τον αγώνα που δίνουμε για να διασώσουμε τα αναφερόμενα στην ομιλία σας, παράδοση του πολιτισμού, ήθη και έθιμα, ιστορία, μουσική, χορό, τραγούδι, την Ποντιακή διάλεκτο αλλά και την ελληνικότητά μας γενικά. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η επιτροπή μελλοντικά, εάν πραγματικά θέλει να έχει πλήρη αντίληψη των πραγματικών προβλημάτων της διασποράς και ειδικότερα της διασποράς του Ποντιακού Ελληνισμού παγκοσμίως, οφείλει να ενημερώνετε από τους αντιπροσώπους των Ομοσπονδιών του Εξωτερικού και όχι από ανενεργά και ελλειπή όργανα όπως η ΔΙΣΥΠΕ.

Αγαπητέ Πρόεδρε είμαστε σίγουροι ότι στο μέλλον η επιτροπή, της οποίας ηγείστε και προεδρεύεται, θα είναι πιο ενημερωμένη και θα ζητήσει την συμμετοχή των πραγματικών αντιπροσώπων της διασποράς, ώστε να μπορέσει να ακούσει από πρώτο χέρι τα επί ετών προβλήματα των ελλήνων της διασποράς. Μόνο έτσι θα πετύχετε και εσείς, αλλά και μείς, τον κυρίως σκοπό «την προώθηση και ένταξη της Γενοκτονίας στην διπλωματική ατζέντα της Ελληνικής Κυβέρνησης», αλλά και την επίλυση πολλών ακόμα προβλημάτων, που ταλανίζουν επί χρόνια, την διασπορά του Ποντιακού ελληνισμού.

Υεϊαν και ευλοϊαν

Παναγιώτης Στεφανίδης, πρόεδρος

Νικόλαος Μακρίδης, γραμματέας

Η απάντηση του Παναγιώτη Ιασωνίδη

Σχετικά με την από 10η Οκτωβρίου, 2021, και Αριθμό Πρωτοκόλλου 2021.127, διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, όπου γίνεται ψευδής αναφορά στο πρόσωπό μου, απαντώ ως εξής:

Στην τηλεδιάσκεψη που κάλεσε ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς, ο εντιμότατος Βουλευτής κ. Σάββας Αναστασιάδης, την Τρίτη, 28η Σεπτεμβρίου, 2021, με την συμμετοχή της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (Δι.Συ.Π.Ε.), στην οποία είμαι Αναπληρωτής Γραμματέας, δηλώνω πως, αν και καλέστηκα (ως Αναπληρωτής Γραμματέας της Δι.Συ.Π.Ε.), δεν συμμετείχα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Οπότε, καλά θα κάνουν οι υπογράφοντες της επιστολής της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας (ΟΠΣΑ), κ.κ. Στεφανίδης Παναγιώτης και Μακρίδης Νικόλαος (οι οποίοι παρουσιάζονται ως πρόεδρος και γραμματέας της ΟΠΣΑ, αντίστοιχα), πρώτα να διασταυρώνουν τις εικασίες ή φαντασιώσεις τους και μετά να προβαίνουν σε «διαμαρτυρίες». Τέτοιες γελοίες συμπεριφορές μόνο φανερώνουν τις παθητικές τους εμμονές και ιδεοληψίες. Λέει μια Ποντιακή μας ρήση: «που κι τερεί όντες κάθεται, θαυμάεται όντες σκούται». Αυτά, για την αποκατάσταση της αλήθειας!

Παναγιώτης Ιασωνίδης