H απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει το εμβληματικό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, την Αγία Σοφία, σε τέμενος, συνιστά πρωτοφανή πρόκληση και ύψιστη προσβολή για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.

Δυστυχώς, η Τουρκία, που θεμελιώθηκε πάνω στο αίμα των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, παραμένει δομικά αμετανόητη και συνεχίζει τη γενοκτονική της δράση και πολιτική.

Είχε προηγηθεί άλλωστε, η μετατροπή τριών Βυζαντινών Εκκλησιών, της Αγίας Σοφίας της Βιζύης, της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας και της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας, σε ισλαμικά τεμένη.

Η πολιτική προκλήσεων που ακολουθεί η γείτονα, υπό την ανοχή και του «πεπολιτισμένου κόσμου», με τη συστηματική καταστροφή εγκαταλειφθέντων μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πολιτισμική γενοκτονία, της οποίας τελικός σκοπός είναι η ολοκληρωτική γενοκτονία της ιστορικής μνήμης και των διαφόρων υλικών και πολιτιστικών τεκμηρίων της.

Για το λόγο αυτό, καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση, αφενός, να απαντήσει στην ύψιστη αυτή πρόκληση και να επιβάλει τις απαιτούμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αφετέρου, να ζητήσει επιτακτικά από τη Διεθνή Κοινότητα και τους Διεθνείς Οργανισμούς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στην ανάκληση της πρωτοφανούς αυτής απόφασης.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ.

Η Πρόεδρος, Χριστίνα Σαχινίδου

Ο Γενικός Γραμματέας, Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης