Στο 34ο φεστιβάλ ποντιακών χορών νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη που έγινε φέτος στην πόλη του Γκόπινγκεν, βρέθηκε ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Ελληνικής Βουλής και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος συμμετείχε και σε όλα τα δρώμενα τόσο την Παρασκευή 5, όσο και το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 του φεστιβάλ.
Ο χαιρετισμός του Γιάννη Αμανατίδη
Στο χαιρετισμό του προς τους συμμετέχοντες του φεστιβάλ ο Γιάννης Αμανατίδης, ανέφερε: «Αγαπητές φίλες και φίλοι. Xαιρετίζοντας το 34ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης θα ήθελα με τη σημερινή μου παρουσία εδώ ως Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς να σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμητική σας πρόσκληση και ταυτόχρονα να εκφράσω τον θαυμασμό και τα συγχαρητήρια μου για την άψογη οργάνωση της εκδήλωσης, η οποία μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στη τόνωση, την προβολή και τη διάδοση των πολιτιστικών ιδεωδών του ποντιακού ελληνισμού σε όλη την Ευρώπη, στην καλλιέργεια υψηλών σχέσεων και ισχυρών δεσμών φιλίας μεταξύ ανθρώπων, φορέων και χωρών, καθώς και στη συνεργασία τους μέσω της μουσικής και του χορού που αποτελούν τις αμεσότερες μορφές τέχνης.
Οι Έλληνες από τον ιστορικό Πόντο, με την παρουσία τους, το έργο, τους αγώνες και την ιδιαίτερη πολιτισμική τους φυσιογνωμία σφράγισαν την πορεία της πατρίδας μας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την προκοπή αυτού του τόπου. Με έντονη την παρουσία τους στον εθνικό κορμό, αγωνίστηκαν να επιβιώσουν, σε πείσμα των δοκιμασιών και των δυσκολιών, πρόκοψαν και αναπτύχθηκαν στη μητροπολιτική Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Με την ιστορία, τον πολιτισμό, τη λαογραφία, την πνευματική δημιουργία, τη μουσική και τον χορό, την ξεχωριστή διάλεκτο, διατήρησαν και διατηρούν άσβεστη τη μνήμη των προγόνων που χάθηκαν ή έμειναν πίσω. Με στήριγμα και θεμέλιο τον σεβασμό στην παράδοση, αλλά και τη μετάδοση της στις νέες γενιές, οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής, από κάθε γωνιά του κόσμου, πορεύονται στο παρόν και οραματίζονται το μέλλον.
Θα πρέπει όλοι μας άλλωστε να έχουμε υπόψη μας ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός κατορθώνει όσα κατορθώνει τόσα χρόνια τώρα, ακριβώς επειδή διατηρεί την αυθεντικότητα και το ήθος του, ταυτόχρονα όμως διέπεται από ένα ισχυρό αίσθημα άμιλλας, που τον ωθεί να αποδεικνύει καθημερινά τις δυνατότητες του.
96 χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων, τη δεύτερη χρονικά γενοκτονία που συγκλόνισε την ανθρωπότητα στις αρχές του 20ου αι., και τον ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές τους εστίες κοιτάμε προς το μέλλον, θεωρώντας ότι η αποκατάσταση των θλιβερών γεγονότων και η παραδοχή της ιστορικής αλήθειας από την γείτονο Τουρκία, όσο σκληρή και αν είναι, συνιστά την πιο στέρεα βάση για την ειρήνη, τη φιλία και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των λαών, αποτελώντας παράλληλα τη μόνη ειλικρινή απάντηση στη λήθη, τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία.
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό μου θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ όσο και τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς θα σταθούμε με συνέπεια και σταθερότητα δίπλα στους Ποντίους και θα στηρίξουμε την επαναδραστηριοποίηση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, με την πεποίθηση ότι το τελευταίο μπορεί να γίνει η τριτοβάθμια έκφραση του ελληνισμού της Διασποράς.
Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις του σημερινού φεστιβάλ, το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλει δημιουργικά στην προαγωγή των οραμάτων της Ποντιακής Νεολαίας και στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ του μητροπολιτικού και του απόδημου Ελληνισμού».