Με τη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής και μέσα σε κλίμα συγκίνησης η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας τίμησε την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Την Κυριακή 15 Μαίου 2016 τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Αγίου Δημητρίου Χαρίεσσας και προσφορά Κολύβου εις μνήμην των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας.
Συγκινητικές στιγμές έζησαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην δεξίωση μνημοσύνου που έγινε στην αίθουσα του συλλόγου, καθώς παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ αφιέρωμα στην ποντιακή Γενοκτονία «Την Πατρίδαμ έχασα, ΓΙΑΤΙ;», από την καθηγήτρια Μάρθα Καρβουνίδου και τους μαθητές του 3ου Γυμνάσιου Νάουσας.
Η πολύμηνη δουλειά τους απέσπασε μια απο τις καλύτερες θέσεις στον πανελλήνιο μαθητικό και φοιτητικό διαγωνισμό ιστορικού ντοκιμαντέρ. Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν οι παραβρισκόμενοι με δάκρυα στα μάτια τραγούδησαν «Την πατρίδαμ έχασα, έκλαψα και πόνεσα».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πατέρας Χρήστος Γκέσιος, ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Θεόφιλος Τελληγιανίδης, ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Γαϊτανίδης, ο πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Χαρίεσσας κ. Σιδηρόπουλος, ο τέως βουλευτής κ. Φωτιάδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου εθελοντών Αιμοδοτών και Δοτών Μυελού των Οστών κ. Παμπουχίδης,η κα. Ιφιγένεια Βασιλειάδου, ο κ. Ανέστης Κεσίδης, εκπρόσωποι της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Βέροιας και Νάουσας. καθώς και πλήθος κόσμου.
Με ανακοίνωσή της η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας, εκφράζει τις «ιδιαίτερες ευχαριστίες για την άρτια διεξαγωγή και των τριών εκδηλώσεων μας που έλαβαν χώρα το τελευταία δεκαήμερο (πανήγυρης Ζωοδόχου Πηγής 6/5, Ταφικό Έθιμο 8/5, Εκδηλώσεις Γενοκτονίας 15/5) στο τμήμα γυναικών του συλλόγου μας και ιδιαίτερα στην κα. Κοτσίδου Γεωργία, στο γραφείο τελετών Σπυρίδης Ιορδάνης, στο γραφείο τελετών Πάλλας Δημήτριος, στα Αρτοζαχαροπλαστεία Θανασούλης, Λογδανίδης, Καραντώνη, Κίτσου, Σιδέρη, Καραγιάννη, Πινακωτή, Κελεσίδη, Τελληγιανίδου, Μποζατζίδου, Κελεσίδης, Ελληνικά Μάρκετ, Αρτος Υμών, Breda, στο τυπογραφείο Παναγιωτίδης και στο καφέ follow στη Χαρίεσσα».