Με πορεία μνήμης από την πλατεία Αριστοτέλους και κατάληξη στον Λευκό Πύργο, όπου θα γίνει η υποστολή της σημαίας, θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων της πρώην ΕΣΣΔ (ΠΟΣΕΠ), στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΠΣ, την οποία υπογράφουν, εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της, η πρόεδρος Χριστίνα Σαχινίδου και η γενική γραμματέας Βικτωρία Σαββίδου, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ελληνοποντίων  Παλιννοστούντων της πρώην ΕΣΣΔ (ΠΟΣΕΠ) και η Ποντιακή Νεολαία, διοργανώνουν εκδήλωση στο χώρο του Λευκού Πύργου, στις 19 Μαΐου 2016 και ώρα 8.30 μ.μ., για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας.

Το Γ΄ Σώμα Στρατού θα πραγματοποιήσει Επίσημη Τελετή Υποστολής της Σημαίας, με τη συμμετοχή  αγήματος Ποντίων και τη Στρατιωτική Μουσική του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους (Παραλία), θα γίνει συγκέντρωση Σωματείων και Νεολαίας. Ακολουθεί Πορεία Μνήμης προς το Λευκό Πύργο μέσω της Λεωφόρου Νίκης. Της πορείας προΐσταται, ένα τμήμα μαυροντυμένων γυναικών, που κρατά τη «Φοτά», σύμβολο ιστορικής σημασίας, πλαισιωμένη από άγημα Ποντίων και από εκπρόσωπους  σωματείων και τοπικών φορέων με παραδοσιακές φορεσιές (Αρμένιοι, Βλάχοι, Ηπειρώτες, Θράκες, Κρήτες, Κύπριοι, Μικρασιάτες, Σαρακατσαναίοι, κ.λπ.).

POPS.GENOKTONIA.PROSKLISI.19.5.2016

Στο θαλάσσιο μέτωπο του Λευκού Πύργου θα είναι ελλιμενισμένα  ιστιοπλοϊκά σκάφη, φέροντα την Ελληνική και την Ποντιακή Σημαία.

Στις 8.30 μ.μ. θα γίνει Επίσημη Τελετή Υποστολής Σημαίας από το Γ΄ Σώμα Στρατού με τη συμμετοχή αγήματος Ποντίων, στον φωτισμένο πένθιμα, Λευκό Πύργο.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον Ποντιακό Ελληνισμό αλλά και όλους τους Έλληνες, που τη 19η Μαΐου, θα γίνει για πρώτη φορά, Επίσημη Τελετή Υποστολής της Σημαίας από το Γ΄ Σώμα Στρατού,  με τη συμμετοχή αγήματος Ποντίων.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας της Ελλάδας και η συμβολική αυτή κίνηση,απευθύνεται στη συλλογική Μνήμη της ελληνικής Κοινωνίας.