Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, οι οποίες θα κορυφωθούν με συγκεντρώσεις και πορείες την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, στη πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη στις 18.30 με ομιλητή των Τούρκο Ακαδημαϊκό και ακτιβιστή Σαΐτ Τσετίνογλου και στην Αθήνα στην πλατεία Συντάγματος στις 18.30 με ομιλητή τον Ντάνιελ Φειιρστειν, πρώην πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η κεντρική εκδήλωση και η συγκέντρωση θα γίνει στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στις 18.30 την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016. Θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη μνημείο της γενοκτονίας του δήμου Θεσσαλονίκης και κατάθεση στεφάνων. Στις 19.00 θα γίνει χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Χρήστο Τοπαλίδη, χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) Γιώργο Παρχαρίδη και θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία από τον Τούρκο Ακαδημαϊκό  και ακτιβιστή Sait Çetinoğlu (Σαϊτ Τσετίνογλου). Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθει πορεία μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης, προς το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης.

POE.GENOKTONIA.2016.AFISA

 

Οι εκδηλώσεις της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη θα αρχίσουν την Κυριακή 15 Μαΐου 2015 στις 12 το μεσημέρι στην είσοδο του λιμανιού, όπου θα γίνει ποδηλατοπορεία μνήμης, με το σύνθημα «τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη», από την Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ, με κατάληξη την πλατεία Αγίας Σοφίας.

POE.GENOKTONIA.PODHLATODROMIA.15.5.2016

 

Από την Δευτέρα έως την Τετάρτη 18 Μαΐου, στην πλατεία Αριστοτέλους η συντονιστική επιτροπή νεολαίας της ΠΟΕ θα στείσει ενημωτικό περίπτερο και θα διανείμει ενημερωτικό υλικό για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Την Δευτέρα 20 Μαΐου 2016 στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης θα γίνει η παρουσίαση του Πολιτικού Αρχείου του Πόντου (1916 – 1924), από την διδάκτωρα φιλοσοφίας Ουρανία Καλογερίδου.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα στην πλατεία Συντάγματος στις 18.30 θα γίνει η κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στην Αθήνα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στις 19.00 θα γίνει η επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με ευζώνους, που θα είναι ενδεδειμένοι με τη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη. Θα ακολουθήσει χαιρετισμός του προέδρου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ Γιώργου Βαρυθυμιάδη, και η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον Dr. Daniel Feierstein (Ντάνιελ Φειερστειν) πρώην πρόεδρο της IAGS (Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών), Γενοκτονολόγο, Διευθυντή του Κέντρου γενοκτονολογικών σπουδών του Εθνικού Πανεπιστημίου Τρες ντε Φεβρερο του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα θα αρχίσουν την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 με στήσιμο ενημερωτικών περιπτέρων των σωματείων του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδα της ΠΟΕ στην πλατεία Συντάγματος, όπου με οπτικοακουστικά και έντυπα μέσα θα προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου και η τραγική κατάληξη.

Από την Δευτέρα 16 έως την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μετρό Συντάγματος θα λειτουργήσει η πολυθεματική έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη», του καθηγητή πανεπιστημίου Κώστα Φωτιάδη.

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 από την 10 το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος θα γίνει ολονυχτία στο εκθεσιακό περίπτερο της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.  

Το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, στις 20.30 το βράδυ στις στύλες του Ολυμπίου Διός, θα γίνει εκδήλωση μνήμης υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων, σε κείμενα και καλλιτεχνική επιμέλεια, Ηλία Υφαντίδη και σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου.

Την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 στις 8 το πρωί θα γίνει η επίσημη έπαρση της Εθνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στις 10.45 επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στις 11.15 ομιλία του προέδρου του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ Γιώργου Βαρυθυμιάδη, στις 12 το μεσημέρι κατάθεση στεφάνων στο μνημείου του Άγνωστου Σρατιώτη και στις 19.30 επίσημη υποστολή της Εθνικής Σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.