Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιούνται στην Κοζάνη, από την Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης σε συνδιοργάνωση με τα ποντιακά σωματεία του δήμου Κοζάνης και την αιγίδα της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Με το σύνθημα «19η Μαΐου… δεν ξεχνώ, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», οι εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού αφιερώνονται στη μνήμη της Nancy Horton. Αναφορά στη ζωή της θα γίνει από τον αντιπρόεδρο της Ευξείνου Λέσχη Κοζάνης Χαρ. Τσανίδη.

Τετάρτη 19 Μαΐου 2016

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 στις 20.30 το βράδυ στην Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού (Φιλίππου Β’, 30), της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, θα γίνει η έναρξη των εκδηλώσεων από τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης Κώστα Σανίδη. Στη συνέχει θα γίνει ομιλία από τον Χρήστο Γαλανίδη, πρόεδρο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών με θέμα «Μετά τη Γενοκτονία, τι;». Παρουσίαση του έργου της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών με ομιλητές τον Χρήστο Γαλανίδη πρόεδρο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και την Έλσα Γαλανίδου – Μπαλφούσια, φιλόλογος – λαογράφο. Αποστάσματα από το ποιητικό έργο «οι θημωνιές του Νόστου», του Ερρίκου Θαλασσινού σε αφήγηση της Ελένης Γιάννη Ταϊγανίδη. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο Αχιλλέας Βασιλειάδης με τον Ηλία Παγκαλίδη.

EFXINOS.LESXI.KOZANHS.KTIRIO.IMG 1935

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Το πρωί της Πέμπτης 19 Μαΐου 2016 θα γίνει Θεία Λειτουργία υπέρ των πεσόντων Ελλήνων του Πόντου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Σκήτης. Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο της Γενοκτονίας στη Σκήτη Κοζάνης. Σύντομη ομιλία με θέμα «Οι Κεμαλικοί διωγμοί στην Περιφέρεια Πάφρας», από τον διδάκτορα ιστορίας του Νέου Ελληνισμού Θωμά Αλεξιάδη και θα ακολουθήσει δεξίωση του κοινού στην αίθουσα του μορφωτικού συλλόγου Αλωνακίων Κοζάνης.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, το site efxinospontos.gr  και το e-pontos.gr