Ένας φόρος τιμής και μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης για τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού στη Γενοκτονία των Ποντίων, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 13ης Νοεμβρίου 2023, στην πλατεία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στη Νέα  Άμπλιανη Λαμίας, τα αποκαλυπτήρια μνημείου, αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

LAMIA.AMPLIANH.MNHMEIO.GENOKTONIAS.PONTION.13.11.2023.23

Μια ιστορική στιγμή για την πόλη της Λαμίας, μια παρακαταθήκη μνήμης και κληρονομιάς για τις νεότερες γενιές, στο έργο που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που συντελέστηκαν κατά του Ελληνισμού και της ανθρωπότητας από την τουρκική βαρβαρότητα.

LAMIA.AMPLIANH.MNHMEIO.GENOKTONIAS.PAMPOYKIDOY.13.11.2023.n

Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η Αγγελική Παμπουκίδου, φιλόλογος και συγγραφέας παραμυθιών ποντιακής διαλέκτου.

LAMIA.AMPLIANH.MNHMEIO.GENOKTONIAS.PONTION.13.11.2023.10

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας, ο Δήμος Λαμιέων, με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών ενώ το παρών έδωσαν οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου.

LAMIA.AMPLIANH.MNHMEIO.GENOKTONIAS.PONTION.13.11.2023.21

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

LAMIA.AMPLIANH.MNHMEIO.GENOKTONIAS.PONTION.13.11.2023.16

Στον χαιρετισμό του ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ανέφερε. Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, στην όμορφη πόλη της Λαμίας, εκπροσωπώντας την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Σε μία ακόμη γωνιά της Ελλάδας, το σύμβολο της αιώνιας μνημοσύνης και τιμής της ράτσας μας, θα σηματοδοτεί από σήμερα μία ακόμη νίκη, ένα ακόμη βήμα προς τη δικαίωση. Κάθε Μνημείο αφιερωμένο στους γεννοκτονηθέντες προγόνους μας, όπου και αν ανεγείρεται, αποτελεί διαχρονικό θεμέλιο στη διάσωση της συλλογικής μνήμης και αιώνιος φόρος τιμής στις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές.

Ατενίζουμε με σεβασμό ένα μνημείο-σύμβολο, που βοηθάει εμάς να θυμόμαστε, αλλά και τους χιλιάδες άταφους νεκρούς μας να βρουν ένα συμβολικό απάγγιο, μια εικονική ταφική κλίνη. Τέτοια μνημεία δεν τα αναγνωρίζεις με κανόνες αισθητικής, γλυπτικής ή αρχιτεκτονικής δόμησης, ούτε τα μετράς με το μέγεθος ή το ύψος. Με της καρδιάς το αίμα και της ψυχής τη δύναμη τα κτίζεις, τα θωρείς και τα μετράς. Μερική εξόφληση χρέους είναι, προς αυτούς που έδωσαν και την ψυχή και τη ζωή τους για να κρατήσουν ζωντανή την ιδέα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να διασώσουν όσο γίνεται αλώβητο τον πολιτισμό μας και να αφήσουν αναλοίωτα στο χρόνο τα χνάρια της περπατησιάς τους και της προσφοράς τους πάνω στη Γη.

Όλα όσα συνθέτουν την ανθρώπινη φύση και συντελούν στη διάρθρωση και εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας, ιστορία, μνήμη, αρχές, τιμή, ευθύνη, χρέος, πολιτισμός, συμπυκνώνονται σαν μήνυμα και συμβολισμός στο Μνημείο που αποκαλύπτουμε σήμερα.

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης δεν είναι απλά υπόθεση της Πολιτείας και των φορέων που εκπροσωπούν τις κοινότητες των ανθρώπων, είναι χρέος ιστορικό για τον καθένα από εμάς. Και το χρέος που επωμιζόμαστε δεν είναι μόνο προς τους προγόνους μας, αλλά κυρίως προς την επόμενη γενιά, τα παιδιά μας, που πρέπει να γνωρίζουν από πού έρχονται, για να χαράξουν με σιγουριά το δικό τους μονοπάτι, για να ξέρουν πού πηγαίνουν. Λαοί που αγνοούν το παρελθόν τους, δεν έχουν μέλλον ή τουλάχιστον δεν έχουν το μέλλον που τους αξίζει και τους αρμόζει. Γι' αυτό κάθε Μνημείο είναι σταθμός ιστορίας, θεματοφύλακας αξιών και φάρος πλοήγησης για το μέλλον.

Το Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού στη Λαμία, είναι μία ακόμη σελίδα στη Χρυσή Βίβλο της Ιστορίας της ράτσας μας, ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, τον Πόντο με την Ελληνική Γη. Αποτελεί έναν ακόμη λόγο, για να αισθανόμαστε υπερήφανοι και ταυτόχρονα, να δεχόμαστε το βάρος της ευθύνης και του χρέους πιο έντονο και απαιτητικό.

Με αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα, δεν μπορούμε παρά να αποδώσουμε τα εύσημα σε όλους τους εμπλεκόμενους για τη χωροθέτηση και την ανέγερση του Μνημείου, τόσο το Δήμο Λαμιέων, όσο και την Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας. Μαζί με τις θερμές ευχαριστίες μας, δεχθείτε και τα συγχαρητήριά μας, με την ευχή οι ενέργειές σας που αποτελούν μια σπουδαία παρακαταθήκη για το μέλλον, να αποτελέσουν φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Κυρίες και κύριοι, ό,τι δημιουργεί και πετυχαίνει η δική μας γενιά, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά κληροδότημα και παρακαταθήκη για το μέλλον και τη νέα γενιά. Δεν ξεχνάμε, γιατί εάν ξεχάσουμε θα χαθούμε!

Ο  Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας Βαγγέλης Ιατρού στο χαιρετισμό του έκανε λόγο για ένα «όνειρο ετών» των Ποντίων του τόπου μας που έγινε πραγματικότητα, ευχαριστώντας τη Δημοτική Αρχή και το Δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραΐσκο που υποστήριξαν με κάθε τρόπο το αίτημα τους.

LAMIA.AMPLIANH.MNHMEIO.GENOKTONIAS.PONTION.13.11.2023.10

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος στο χαιρετισμό του έκανε λόγο για εκπλήρωση χρέους και απόδοση τιμής της πόλης της Λαμίας, στους  Έλληνες του Πόντου, που θυσιάστηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: 

«…Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την πόλη μας. Σήμερα, η Λαμία τιμά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με τον τρόπο που αρμόζει στην ιστορία αυτής της πόλης και με την ανέγερση αυτού του άκρως συμβολικού μνημείου προς τιμήν των Ελλήνων του Πόντου που θυσιάστηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τιμά τους Έλληνες του Πόντου, που ο 20ός αιώνας τους επεφύλασσε σκληρή μοίρα.

LAMIA.AMPLIANH.MNHMEIO.GENOKTONIAS.PONTION.13.11.2023.7

Η Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, υπήρξε μακρά, λαμπρή αλλά ταυτόχρονα και δραματική, με τραγική κατάληξη τους συστηματικούς διωγμούς, τις προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και την ανείπωτη βαρβαρότητα την οποία δέχθηκαν οι πληθυσμοί.

Συναισθανόμενοι λοιπόν την ιστορική μας ευθύνη, είμαστε υποχρεωμένοι στη διατήρηση της μνήμης των γεγονότων αυτών, αλλά και στη προβολή της ιστορικής αλήθειας.

Να μαθαίνουμε, να τιμάμε και να επιδιώκουμε να διατηρούμε τους δεσμούς με το παρελθόν και την ιστορία μας.

Έτσι δημιουργούμε στέρεες βάσεις αλλά αντλούμε και τη δύναμη, ώστε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του παρόντος και να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Αποκαλύπτεται, λοιπόν, σήμερα ένα μνημείο, που ο πολυσημειωτικός χαρακτήρας του παραπέμπει ταυτόχρονα στον ξεριζωμό από την αλησμόνητη πατρίδα του Πόντου, αλλά και στις δυσκολίες ενσωμάτωσης των προσφύγων στη νέα σκληρή και πολλές φορές αφιλόξενη πραγματικότητα.

LAMIA.AMPLIANH.MNHMEIO.GENOKTONIAS.PONTION.13.11.2023.8

Αισθάνομαι λοιπόν ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια, που αυτό το μνημείο δεσπόζει πλέον στη Λαμία μας, για να θυμίζει σε όλους ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ποτέ στο μέλλον παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σαν αυτό της γενοκτονίας των Ποντίων.

Για τη μεγάλη αυτή ημέρα μνήμης και τιμής, θα κλείσω ελπιδοφόρα με έναν στίχο από ένα ιστορικό τραγούδι του Πόντου:

«Η Ρωμανία κι αν `πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο».

Συγχαίρω όλους όσοι συνέβαλαν στην συγκινητική σημερινή πρωτοβουλία.

Συγχαίρω και ευχαριστώ ιδιαιτέρως την Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας, την κ. Νίκη Χειμωνίδη για την διαχρονική προσφορά της στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και τον δημιουργό του μνημείου  κ. Γιώργο Κικώτη, για την εξαιρετική συνεργασία μας.

Εύχομαι από καρδιάς σε όλους να συνεχίσετε με την ίδια θέρμη τις δημιουργικές δράσεις, κάνοντάς μας κοινωνούς του πολυσήμαντου έργου σας. Σας ευχαριστώ θερμά…».

LAMIA.AMPLIANH.MNHMEIO.GENOKTONIAS.PONTION.13.11.2023.3

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον παμποντιακό Πυρρίχιο χορό Σέρρα και ζωντανή μουσική και παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς.