Με ενημερωτικές δράσεις μέσω του περιπτέρου στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ), μετείχε στην καμπάνια της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), για να γίνει γνωστή στο κοινό η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Ιωάννης Ραπτόπουλος και η γενική γραμματέας Ελίνα Μυστακίδου.

GENOKTONIA.EPONA.POE.SYNTAGMA.5.20234

Στην Πλατεία Συντάγματος βρέθηκε και φέτος η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, επιτελώντας τον πρώτιστο καταστατικό σκοπό της, που είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της υπόλοιπης Ανατολής. Παράλληλα, υπήρξε προβολή διαδικτυακού υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ένωσης, το οποίο αποτελούνταν τόσο από ομιλίες προηγούμενων ετών, όσο και από νέες.

GENOKTONIA.EPONA.POE.SYNTAGMA.5.20235

Το Ενημερωτικό Περίπτερο της Ένωσης στήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας από την Κυριακή 14 έως την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023. Το διερχόμενο κοινό είχε την ευκαιρία να αντικρίσει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα που αφορούν στη Γενοκτονία και την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, ενόσω εθελοντές βρίσκονταν εκεί αδιάλειπτα, από τις 08:00 έως τα μεσάνυχτα καθημερινά, ώστε να συνεισφέρουν στην εύρυθμη λειτουργία του Περιπτέρου και να απαντήσουν σε κάθε πιθανή απορία. Επίσης, έγινε διανομή του ενημερωτικού φυλλαδίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Π.Ο.Ε.) στα πλαίσια ενημέρωσης του κοινού. Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα των εθελοντών, συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα που δημιουργήθηκε φέτος σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Σ.Ε.Ν.), και ήταν συνεπείς όσον αφορά στα καθήκοντα τους και τις ανάγκες του Περιπτέρου.

GENOKTONIA.EPONA.POE.SYNTAGMA.5.20232

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας στο Σύνταγμα, πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις που περιελάμβαναν μουσικό - αφηγηματικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν: Χρήστος Ναβροζίδης (λύρα - τραγούδι), Γιάννης Ταϊλαχίδης (λύρα - τραγούδι), Ορφέας Κοσμίδης (νταούλι), Νίκος Κουλαξουζίδης (νταούλι), Νικηφόρος Ιωαννίδης (νταούλι), Αλέξανδρος Μιμίδης (Ούτι), «Λογοτεχνία & Γενοκτονία», στην οποία ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής (Σ.Π.Φ.Ν.Α.) παρουσίασε τη Γενοκτονία υπό το πρίσμα της τέχνης του λόγου και την επιμέλεια της οποίας είχε η Φιλόλογος - Γλωσσολόγος, Εκπαιδεύτρια Ποντιακής Διαλέκτου και υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης, Αναστασία Μαχαιρίδου και προβολή βίντεο για τη Γενοκτονία στη νοηματική, το οποίο επιμελήθηκε ο Σ.Π.Φ.Ν.Α.

Επίσης, έγινε η «Στρογγυλή Τράπεζα Νεολαίας» στην οποία διεξήχθη διάλογος μεταξύ εθνικοτοπικών φορέων νεολαίας αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας και την προώθηση αυτού. Με την παρουσία τους μας τίμησαν η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος, η Ένωσις Κυπρίων Ελλάδος, ο Σύλλογος Ελληνικών Χορών και Εθνογραφικών Ερευνών «Ο Θηρεάτης» και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί πως καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης η Ε.Πο.Ν.Α. -εκτός από τον Σ.Π.Φ.Ν.Α.- συνεργάστηκε με τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε. και την Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας (Π.Ε.Ν.) Νότιας Ελλάδας & Νήσων, καθώς, επίσης, και ότι αντίστοιχες εκδηλώσεις με την Αθήνα έλαβαν χώρα και στη Θεσσαλονίκη.

Δυστυχώς, την Κυριακή 14/05 το βράδυ, δεν κατέστη δυνατή η προβολή της ταινίας «Ρώτα την καρδιά σου». Ακόμα, λόγω προεκλογικής ομιλίας που έλαβε χώρα στην Πλατεία Συντάγματος, δεν πραγματοποιήθηκε το μουσικό πρόγραμμα που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 18/05.

GENOKTONIA.EPONA.POE.PEIRAIAS.MNHMEIO.5.20235

Συνεπώς, μεταβήκαμε απευθείας το βράδυ της ίδιας ημέρας στην Πλατεία Αλεξάνδρας, όπως ήταν προγραμματισμένο, στο σημείο όπου βρίσκεται το Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, και έγινε το άναμμα κεριών στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας που σχημάτισαν τον αριθμό «353.000», δηλαδή όσα και τα θύματα, στα πλαίσια του «Ξημερώνει η 19η Μαΐου…».

Ανήμερα της 19ης Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τις ψυχές των θυμάτων στο Περίπτερο της Ένωσης και, έπειτα, συγκέντρωση του κόσμου μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη για την παρακολούθηση της αλλαγής φρουράς και της κεντρικής εκδήλωσης της Ομοσπονδίας μας.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η καθιερωμένη ειρηνική πορεία προς την τουρκική πρεσβεία και με το πέρας της πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση μνήμης «Για τους Έλληνες του Πόντου - 19η Μαΐου» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό την Αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO. Στην εκδήλωση αυτή πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν ο δεξιοτέχνης της ποντιακής λύρας Ματθαίος Τσαχουρίδης και ο αρχιμουσικός Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

Όπως προαναφέρθηκε, παράλληλα με το Ενημερωτικό Περίπτερο στο κέντρο των Αθηνών, προβλήθηκε διαδικτυακό υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουμε.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 15/05 προβλήθηκε στη σελίδα μας στο Facebook η ομιλία του κ. Ορ. Αγγελίδη με θέμα: «Ο Ελληνισμός του Πόντου στην Τσαρική Ρωσία και την ΕΣΣΔ», την Τρίτη 16/05 η ομιλία του καθηγητή Ν. Μιχαηλίδη με θέμα: «Γενοκτονία και ελληνική πολιτισμική κληρονομιά στον Πόντο» και την Τετάρτη 17/05 η ομιλία του Δρος Β. Μεϊχανετσίδη με θέμα: «Η σημασία της αναγνώρισης και της καταδίκης μίας γενοκτονίας». Φέτος, προστέθηκε στη συλλογή μας μια νέα ομιλία, η οποία προβλήθηκε το Σάββατο 20/5, από την καθηγήτρια Teona Beridze με θέμα: «Οι Έλληνες του Πόντου στην περιοχή της Ατζάριας της Γεωργίας».

Για ακόμα μια χρονιά, η Ε.Πο.Ν.Α. με δυναμικότητα και συνέπεια έδωσε το «παρών» στην
καρδιά της Αθήνας με το Ενημερωτικό της Περίπτερο και τις εκδηλώσεις που αναφέρθηκαν
ανωτέρω. Θα θέλαμε, ξανά, να ευχαριστήσουμε θερμά την Αρμενική Νεολαία Ελλάδας, η οποία μας παραχώρησε φέτος το δικό της ενημερωτικό περίπτερο και, χάρη σε αυτή την ευγενική παραχώρηση, μπορέσαμε να είμαστε στο Σύνταγμα και να συνεχίσουμε να επιτελούμε το την αποστολή μας, δηλαδή την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με το καίριο ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων. Επιπρόσθετα, για άλλη μια χρονιά, πραγματοποιήθηκε φωταγώγηση του εμβληματικού κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων με το επετειακό λογότυπο “G”.

Πιστεύουμε ακράδαντα και διατυπώνουμε, για άλλη μια φορά, αυτήν την πεποίθησή μας ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Με σταθερά βήματα και ορθολογισμό θα επιτύχουμε αυτό που προσδοκούμε, όσο και αν διάφοροι κύκλοι στο εξωτερικό και το εσωτερικό επιδιώκουν το αντίθετο. Συνεχίζουμε σταθερά μέχρι ο αγώνας μας να δικαιωθεί.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τα Ενημερωτικά Περίπτερα και τις εκδηλώσεις μνήμης το 2024!