Ανήμερα της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, ο Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Ντύσσελντορφ «ΞΕΝΙΤΕΑΣ» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διασποράς και Γενοκτονίας του Πανεπιστημίου Rhein Uni Bochum, την μόνιμη Επιτροπή Γενοκτονίας και την Νεολαία της Ο.Σ.Ε.Π.Ε., πραγματοποίησε την καθιερωμένη κεντρική εκδήλωση για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

NTYSELDORF.GENOKTONIA.19.5.2023.3 Kopie 21

Όπως ανέφερε σε σχετικό δελτίο τύπου ο Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Ντύσσελντορφ «ΞΕΝΙΤΕΑΣ», το οποίο εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Ηλίας Τρ. Μαυρίδης και η γραμματέας Κλεοπάτρα Στεφανίδου, «η επιμνημόσυνη δέηση για τους 353.000 σφραγισθέντες από τις Κεμαλικές δυνάμεις των προγόνων μας πραγματοποιήθηκε στην Maxkirche της πόλης του Ντύσσελντορφ. Η δοξολογία τελέστηκε από τον Ιερατικό προϊστάμενο της ενορίας μας Αρχιμανδρίτη Πατέρα Θεοφάνη Λάππα και Πατέρα Αμφιλόχιο Μπουργασλή.

NTYSELDORF.GENOKTONIA.19.5.2023.3 Kopie 3

Την εκδήλωση, μνημόσυνο τίμησαν και χαιρέτισαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής κος Stefan Engstfeld MdL NRW Bündinis 90/Die Grünen, ο Αντιδήμαρχος της πόλης μας κος Josef Hinkel, κος Dr. Maderus Brehl Institut für Diaspora und Genozidforschung, ο Πάτερ Vahridsch Baghdasaryan Αρμενική εκκλησία.

NTYSELDORF.GENOKTONIA.19.5.2023.3 Kopie 2

Επίσης χαιρετισμό απέστειλαν οι Pfarrer Heinrich Fucks Superintendent der Evangelische Kirche, Dr. Bastian Fleermann προϊστάμενος της Mahn und Gedenkstätte Düsseldorf.

H Αντιδήμαρχος της πόλης του Solingen κα Ιωάννα Ζαχαράκη.

NTYSELDORF.GENOKTONIA.19.5.2023.3 Kopie 20

Ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν, ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά του συλλόγου μας στους καλλιτέχνες Π. Λαβασά, Χρ. Στεφανιδη, Ν. Ευθυμιαδη, την κα Αμαλία Παπαδοπούλου για την προσφορά της να ετοιμάσει το σιτάρι για την μνήμη των προγόνων μας κι όλους όσους με την συμμετοχή τους και το κεράκι τους λάφρυναν το χώμα που σκεπάζει τις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές των Ελλήνων του Πόντου.

NTYSELDORF.GENOKTONIA.19.5.2023.3 Kopie 14

Τους εκπροσώπους των αδελφών εθιμοτυπικών σωματείων Ηπειρωτών, Θεσσαλών, Θρακιωτών, Κρητών, τοv Ελληνογερμανικό Συλλόγου, Γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού, Γυμνασίου / Λυκείου Ντύσσελντορφ.

Ακολούθησε δεξίωση και ανοιχτός διάλογος.

NTYSELDORF.GENOKTONIA.19.5.2023.3 Kopie 8

Την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 ο Σύλλογος μας δεξιώθηκε στην αίθουσα της ενορίας Αγίου Αποστόλου Ανδρέα τον κόσμο που λειτουργήθηκε με έναν καφέ και ποικιλία εδεσμάτων από την καλή θέληση γυναικών του Συλλόγου μας να ετοιμάσουν για την μνήμη των παππούδων και των γιαγιάδων μας.

Τα χρέη ψυχής πρέπει να ξοφλούνται στην ώρα τους κι ο σύλλογος μας το Διοικητικό Συμβούλιο και όλοι όσοι είναι δίπλα μας κι αυτή την χρονιά έκαναν το χρέος τους και τίμησαν όπως αρμόζει τους προγόνους μας κάνοντας λαφρύτερο το βάρος στην ψυχή όλων».