Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και στη μνήμη όλων των ψυχών, πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, με αφορμή την 19η Μαΐου επίσημη ημέρα μνήμης των Ποντίων, όπως είναι η 6η Απριλίου για την Ανατολική Θράκη και η 14η Σεπτεμβρίου για τη Μικρά Ασία.

Αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν η πρόεδρος Έστα Πασχαλίδη - Χιλά και ο γραμματέας Παναγιώτης Στεφανίδης.

AFSTRALIA.GENOKTONIA.5.2023 2

Η 19η Μαΐου σηματοδοτεί την επίσημη ημέρα μνήμης των Ποντίων όπως η 6η Απριλίου είναι η Ημέρα Μνήμης για την Ανατολική Θράκη και η 14η Σεπτεμβρίου για τη Μικρά Ασία. Ο σκοπός των εκδηλώσεών μνήμης είναι όλοι μαζί να συγκεντρωθούμε ώστε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και να γίνει γνωστή η γενοκτονία των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην παράκτια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπως ο Πόντος και οι γειτονικές περιοχές της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας κατά τις αρχές του 20ου αιώνα.

Φέτος, τα μέλη της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας (ΟΠΣΑ) θυμήθηκαν, σεβάστηκαν και αναλογίστηκαν τις καταστροφικές απώλειες ζωών που βίωσαν οι Πόντιοι Ελληνες.

AFSTRALIA.GENOKTONIA.5.2023 7

Στην πρώτη δημόσια ομιλία της, η νεοεκλεγήσα Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας (ΟΠΣΑ), η κυρία Έστα Πασχαλίδη - Χίλα σημείωσε «ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας δεν είναι μίσος, είναι η μνήμη των απωλειών ευκαιριών ζωής και τον βαθύ πόνο που προκλήθηκε μεταξύ των γενεών, τον πόνο που δεν θεραπεύεται πλήρως».

AFSTRALIA.GENOKTONIA.5.2023 4

Την φετινή χρονιά τα μέλη του ΟΠΣΑ πραγματοποίησαν εκδηλώσεις στο Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη και τη Νότια Αυστραλία και «είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με τη συμμετοχή πολλών νέων και παιδιών γιατί είναι το μέλλον μας και μαζί τους ευημερούμε», είπε ο Πρόεδρος.

Όπως έχει γίνει παράδοση, τιμήσαμε τη μνήμη της 19ης Μαΐου με ένδειξη αλληλεγγύης στους Αρμένιους και Ασσύριους φίλους μας που είχαν παρόμοια μοίρα και είναι και αυτοί αλληλέγγυοι μαζί μας.

AFSTRALIA.GENOKTONIA.5.2023 3

Ιδιαίτερα φέτος τα μέλη μας ενθαρρύνθηκαν λόγω της πολύ ευπρόσδεκτης νίκης, με την αναγνώριση και των τριών γενοκτονιών, ελληνικών, αρμενικών και ασσυριακών, από την Πολιτεία της Τασμανίας στην Αυστραλία. Ένα άμεσο αποτέλεσμα της συνεργασίας των τριών κοινοτήτων μας.

Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας δεσμεύεται για ένα μέλλον όπου η ιστορία μας ως Έλληνες Πόντιοι, και Αυστραλοί οι θέσεις μας στην παγκόσμια και τοπική ιστορία, θα είναι καλύτερα κατανοητή.

AFSTRALIA.GENOKTONIA.5.2023 5

Προσκαλούμε όλους τους Έλληνες, την ευρύτερη κοινότητα της Αυστραλίας και τους πολιτικούς ηγέτες όλων ανεξαρτήτως καταγωγής, να περπατήσουν δίπλα μας σε αυτό το ταξίδι.

Δράττουμε αυτήν την ευκαιρία για να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που βοήθησαν και έκαναν πραγματικότητα την αναγνώριση της Γενοκτονίας στη Νότια Αυστραλία, τη ΝΝΟ και πρόσφατα στην Τασμανία.

AFSTRALIA.GENOKTONIA.5.2023 6

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με πολιτικούς ηγέτες από όλη την Αυστραλία για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει αναγνώριση σε όλα τα πολιτειακά κοινοβούλια στην Αυστραλία αλλά και στο Ομοσπονδιακό μας κοινοβούλιο», δήλωσε ο Πρόεδρος, Esta Πασχαλίδης - Χίλας.