Οικουμενικό Μνημόσυνο των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού κατά την περίοδο 1914 – 1923 στην Ανατολία πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Ποντίων Μονάχου, τους Συλλόγους Ποντίων Βαυαρίας και την Διαρκή Επιτροπή για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ, ανήμερα της θεσμοθετημένης ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το απόγευμα της 19ης Μαΐου 2023, στο ελληνορθόδοξο ενοριακό κέντρο Αγίων Πάντων Μονάχου και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο θυμάτων γενοκτονίας ποντιακού ελληνισμού στον αύλιο χώρο του ενοριακού κέντρου Αγίων Πάντων Μονάχου.

Αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου.

MONAXO.BABAYRIA.OIKOYMENIKO.MNHMOSYNO.19.5.2023 2

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 19.05.2023, στο ελληνορθόδοξο ενοριακό κέντρο Αγίων Πάντων Μονάχου, οικουμενικό μνημόσυνο θυμάτων της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού κατά την περίοδο 1914 - 1923 στην Ανατολία.

MONAXO.BABAYRIA.OIKOYMENIKO.MNHMOSYNO.19.5.2023 13

Η τελετή διοργανώθηκε από τους Συλλόγους Ποντίων Βαυαρίας και τη Διαρκή Επιτροπή για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ, με οικοδεσπότη τον Σύλλογο Ποντίων Μονάχου.

MONAXO.BABAYRIA.OIKOYMENIKO.MNHMOSYNO.19.5.2023 12

Η έναρξη της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε o δημοσιογράφος και εκπρόσωπος του κεντρικού συμβουλίου χριστιανών της Ανατολίας στη Γερμανία κ. Simon Jacob, έγινε με το μελωδικό αρμένικο μοιρολόι «der Kranich» - «το γερανοπούλι», το οποίο επέδωσε κατανυκτικά η κα Anna Ghazaryan. Στο ίδιο κλίμα αναπέμφθηκαν προσευχές των κ.κ. Zaven Asa και Nina Sargon, εκπροσώπων της Αρμενικής - Αποστολικής Εκκλησίας και Ασσυριακής Εκκλησίας της Ανατολίας αντίστοιχα.

MONAXO.BABAYRIA.OIKOYMENIKO.MNHMOSYNO.19.5.2023 8

Ακολούθως και με αφορμή το ιωβηλαίο των 75 ετών από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και των 100 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, σχετικοί χαιρετισμοί απευθύνθηκαν από τον εκπρόσωπο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Μόναχο κ. Γκουλούση Βασίλειο, την κα Gülseren Demirel βουλεύτρια του κόμματος Bündnis 90 - die Grünen στο κοινοβούλιο της Βαυαρίας όπως κ’ εκπρόσωπο του ιδίου φορέα σε θέματα ενσωμάτωσης, ασύλου και προσφυγιάς, την κα Dr. Evelyne Menges μέλος του κόμματος CSU, όπως και δημοτική σύμβουλο πόλης Μονάχου και την κα Janet Abraham, μέλος της Επιτροπής Μονάχου για τη γενοκτονία των Ασσυρίων.

MONAXO.BABAYRIA.OIKOYMENIKO.MNHMOSYNO.19.5.2023 9

Το πέρας των χαιρετισμών ακολούθησε επιμνημόσυνη Θεία Λειτουργία στη γερμανική γλώσσα, με τη χοροστασία του πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτη ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου π. Γεωργίου Σιώμου.

BONAXO.BABAYRIA.OIKOYMENIKO.MNHMOSYNO.STEFANIA.19.5.2023.DSCF0325

Την επιμνημόσυνη εκδήλωση αποφώνησε με χαιρετισμό και ευχαριστίες στους παρεβρισκόμενους, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου κ. Χαράλαμπος Φωτιάδης.

MONAXO.BABAYRIA.OIKOYMENIKO.MNHMOSYNO.19.5.2023 6

Η εκδήλωση, η οποία έκλεισε με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο θυμάτων γενοκτονίας ποντιακού ελληνισμού στον αύλιο χώρο του ενοριακού κέντρου Αγίων Πάντων από τον Γενικό Πρόξενο Μονάχου και την εκπρόσωπο της Διαρκούς Επιτροπής για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ κα Αναστασία Κασαπίδου - Ντικ, πλαισιώθηκε μουσικά από τη χορωδία του ελληνικού Λυκείου Μονάχου, με σολίστα ποντιακής λύρας τον νεαρό Πέτρο Τσιτιρίδη.

MONAXO.BABAYRIA.OIKOYMENIKO.MNHMOSYNO.19.5.2023 3

Φιλόξενες γι’ ακόμη μία φορά αποδείχθηκαν οι συμμετοχές των κυριών του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου «οι παρχαρομάνες», οι οποίες φρόντισαν για τον πλούσιο μπουφέ εδεσμάτων που απόλαυσαν οι δεκάδες παρεβρισκόμενοι στην τελετή.

MONAXO.BABAYRIA.OIKOYMENIKO.MNHMOSYNO.19.5.2023 10

Παρασκευάσματα της κουζίνας του ποντιακού ελληνισμού και όχι μόνον, στα οποία συνεισέφεραν με πρόθυμη αργατία τους και οι κυρίες των υπόλοιπων ποντιακών συλλόγων της Βαυαρίας.

MONAXO.BABAYRIA.OIKOYMENIKO.MNHMOSYNO.19.5.2023 7

Χαρακτηριστικό χρώμα περηφάνιας στην όλη διαδικασία της τελετής, έδωσαν νεαρά μέλη των τμημάτων νεολαίας των Συλλόγων Ποντίων Βαυαρίας με τα αναπεπταμένα λάβαρα των σωματείων τους.

MONAXO.BABAYRIA.OIKOYMENIKO.MNHMOSYNO.19.5.2023 14

Στην εκδήλωση παραστάθηκε επίσης, ως εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και συντονίστρια ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης νότιας Γερμανίας και Αυστρίας, η κα Μπέση Σπυριδούλα, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του αποδήμου ελληνισμού στο Μόναχο.

MONAXO.BABAYRIA.OIKOYMENIKO.MNHMOSYNO.19.5.2023 11

Οι διοργανωτές φορείς, με τη σκόπιμη επιλογή τέλεσης του οικουμενικού μνημοσύνου την αυτή ημέρα μνήμης της 19ης Μάη και όχι κάποια διαφορετική, σημειώνουν την αναγκαιότητα απαρέγκλιτης ημερολογιακής σήμανσης του γεγονότος αφενός και αφετέρου τη θεσμοποίηση κεντρικής εθιμικής ημερίδας στις πρωτεύουσες των κρατιδίων Γερμανίας, ως πρακτική πλέον επικοινωνιακή και υψηλού συμβολισμού παρακαταθήκη μέλλοντος.

MONAXO.BABAYRIA.OIKOYMENIKO.MNHMOSYNO.19.5.2023 5

Η 19η Μάη ας ανακαλεί όχι μόνο την αναφορά στα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και τη διαρκή εγρήγορσή μας τανάντι κάθε μορφής εθνικιστικής βίας και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Ας συμβολίζει την αλληλεγγύη μας στους λαούς που χάνουν πατρίδες και θυματοποιούνται ακόμη και σήμερα ως βορά αλλότριων γεωπολιτικών συμφερόντων.

MONAXO.BABAYRIA.OIKOYMENIKO.MNHMOSYNO.19.5.2023 4

Στα περιεχόμενα της εκδήλωσης να σημειωθεί και η υπερθετική ανταπόκριση των βαυαρικών πολιτικών φορέων που συμμετείχαν σε αυτή, για την υποτήριξη αιτήματος ανέγερσης από το Δήμο Μονάχου ιδιαίτερου μνημείου αναφοράς στους χριστιανικούς πληθυσμούς της Ανατολίας, οι οποίοι υπέστησαν γενοκτονικές πρακτικές στις αρχές του 20ου αιώνα.

MONAXO.BABAYRIA.OIKOYMENIKO.MNHMOSYNO.LAOUF.19.5.2023.DSCF0414

Σύλλογοι Ποντίων Βαυαρίας. (Άουγκσμπουργκ, Λάουφ, Μονάχου, Νταχάου, Νυρεμβέργης, Τάουφκίρχεν). Διαρκής Επιτροπή για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ.