Με την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Ιεράς Μονή Κύκκου, για τη μνήμη των 353.000 νεκρών θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

KYPROS.GENOKTONIA.MONH.KYKOY.19.5.2023.IMG 8851 3

Η επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τελέστηκε την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 στις 7 το βράδυ, από τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Γεωργίου, από τον Χωροεπίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας, εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, αλλά και Ποντίων που διαβιούν στην Μεγαλόνησο, της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά», και αντιπροσωπείας του Συλλόγου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης».

KYPROS.GENOKTONIA.MONH.KYKOY.19.5.2023.IMG 8851 2

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, έγινε κατάθεση στεφάνων, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Χωροεπίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου, από τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο Ιωάννη Παπαμελετίου, εκ μέρους του ΑΚΕΛ από τον Θωμά Θωμά, από το Δημοκρατικό Κόμμα από τον Γεώργιο Χατζηχάννα, εκ μέρους της ΕΔΕΚ από τον Μάριο Χαννίδη, εκ μέρους της Δημοκρατικής Παράταξης ο βουλευτής κ. Αλέκος Τριφωνίδης, εκ μέρους του Δημάρχου Λευκωσίας ο δημοτικός σύμβουλος Βαλέριος Δανιηλίδης, ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο δήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου, ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Παναγιώτης Κεραμιδάς, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, ο Σολωμός Σολωμού Υποστράτηγος εν αποστρατεία, εκ μέρους της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων ο Αργύρης Αργυρού, εκ μέρους του πολιτιστικού συλλόγου Ευαγόρας Παλλικαρίδης Πάφου η πρόεδρος 'Αντρη Κανάρη, εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά», η πρόεδρος Λίνα Φενερίδου, εκ μέρους του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού η αντιπρόεδρος Δανάη Γεωργιάδου, εκ μέρους του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» ο πρόεδρος Γεώργος Γεωργιάδης, εκ μέρους του πολιτιστικού συλλόγου Νικόπολης Θεσσαλονίκης «Φίλων Κτενίδης» ο πρόεδρος Θεοχάρης Σιδηρόπουλος, εκ μέρους του Κέντρου Νεότητας Ελλήνων του Πόντου και Φίλων Λευκωσίας ο Γιώργος Καρελιάδης, εκ μέρους του σωματείου Ποντίων «Τεμέτερον» Αμμοχώστου ο πρόεδρος κ. Κωστίδης, εκ μέρους του Κέντρου Νεότητας «Παναγία Σουμελά» η αντιπρόεδρος Μαρία Σιδηροπούλου.

KYPROS.GENOKTONIA.KYKOY.19.5.2023.IMG 8927

Μετά το τέλος της κατάθεσης στεφάνων κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες είπαν τον Εθνικό Ύμνο.