Μηνύματα σε για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με αφορμή την 9η Δεκεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Γενοκτονιών, έστειλαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας.

Όπως ανακοίνωσε το Σωματείο Δράσης “Νίκος Καπετανίδης”, το οποίο και τα έδωσε στη δημοσιότητα, μηνύματα απέστειλαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική – Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος ως επρόσωπος του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νίκος Δένδιας

Στο μήνυμά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι το 2015, η γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θεσμοθέτησε τη διεθνή ημέρα μνήμης και τιμής των θυμάτων εγκλημάτων γενοκτονίας και πρόληψης του εγκλήματος αυτού. Η σημασία της μέρας αυτής παραμένει ισχυρή. Και δυστυχώς, επίκαιρη. Ειδικά για την ελληνική Πολιτεία, η ανάγκη μνήμης και απότισης τιμής στα θύματα τέτοιων εγκλημάτων συνιστά πρωταρχικό μέλημα. Η Ελλάδα αποτέλεσε την πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Καθιέρωσε μάλιστα τη 19η Μαΐου και τη 14η Σεπτεμβρίου, ως ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας αντίστοιχα. Αποδίδουν τον ελάχιστο οφειλόμενο σεβασμό και φόρο τιμής στα θύματα των ειδεχθών αυτών πράξεων. Η διαφύλαξη άλλωστε της ιστορικής μνήμης, αποτελεί πειθαρχικό καθήκον της Ελληνικής Πολιτείας! Επιπλέον η χώρα μας δραστηριοποιείται διαχρονικά σε διεθνές επίπεδο για την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας και του βίαιου ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας το 1914 έως το 1923. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ το Σωματείο Δράσης “Νίκος Καπετανίδης” για το εξόχως σημαντικό έργο, το οποίο επιτελεί και να διαβεβαιώσω, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να αποτελεί συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο στις προσπάθειες των ποντιακών οργανώσεων απανταχού της γης. Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, η πρόληψη της γενοκτονίας παραμένει θεμελιώδες καθήκον όλων.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Στο μήνυμά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ άλλων τόνισε πως αυτήν την περίοδο που παγκοσμίως οι δυνάμεις της ακροδεξιάς ακολουθώντας την πολιτική της μισαλοδοξίας, προσπαθούν να φέρουν τον κόσμο και την Ευρώπη σε μια άλλη τροχιά, είναι αναγκαίο να τιμήσουμε τα θύματα των γενοκτονιών και των ολοκαυτωμάτων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε. Η σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά των Γενοκτονιών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα φέτος, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή που αποτέλεσε τη δραματικότερη κατάληξη στην προαιώνια παρουσία του Ελληνισμού στα μικρασιατικά παράλια. Είναι, λοιπόν, ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη να τιμήσουμε σήμερα τα θύματα των Γενοκτονιών του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού και θέλω να ευχαριστήσω το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» για τη σημερινή του πρωτοβουλία. Ο στόχος της αναγνώρισης και των εκδηλώσεων μνήμης μιας Γενοκτονίας δεν είναι η αναζωπύρωση παλαιών αντιπαραθέσεων μεταξύ λαών και χωρών. Αντιθέτως, μόνο η αποδοχή της ιστορικής πραγματικότητας, η μνήμη και η καταδίκη θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε την επανάληψη ανάλογων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον. Για το λόγο αυτό, οφείλουμε απέναντι στην ιστορία και την ανθρωπότητα να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη και να αγωνιστούμε για τη διεθνή αναγνώριση τους. Είναι ένα χρέος εθνικό για το οποίο όλοι μαζί θα πρέπει να εργαστούμε για να το πετύχουμε.