ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ
Τελετή μνήμης για τους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 5 Ιουνίου 2022, στο ακριτικό χωριό Ακρίτας του Κιλκίς, στη μνημείο που δημιούργησε η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης το 2008, σε ένα παραδοσιακό ακριτικό χωριό, το οποίο αποτελούσαν Έλληνες Πόντιοι από το Καρς του Καυκάσου, και τον Πόντο.
Παρόντες ήταν κάτοικοι του χωριού, ο πρόεδρος, μέλη του διοικητικού συμβουλίου και μέλη της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και κορίτσια και αγόρια του χορευτικού τμήματος της Ευξείνου Λέσχης.
Η διοίκηση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, διαχρονικά από το 2008, σε συνεργασία με τις τοπικές δημοτικές αρχές, κάθε χρόνο, μεταβαίνει στο ακριτικό προσφυγικό ποντιακό χωριό και σε συνεργασία πραγματοποιούν μνημόσυνο για τους νεκρούς της Γενοκτονίας.
Στις 11 το πρωί της Κυριακής 5 Ιουνίου 2022, έγινε η επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο μνημείο της Γενοκτονίας, μπροστά από το φυλάκιο «Γρηγόρη Αυξεντίου», εκεί όπου υπηρέτησε ο ήρωας του εθνικού αγώνα του κυπριακού ελληνικού λαού, από τον πατέρα Θεόδωρο.
Ακολούθησε η εκδήλωση μνήμης την οποία συντόνιζε ο εκπαιδευτικός Γρηγόρης Δημητριάδης με καταγωγή από το χωριό Ακρίτας Κιλκίς.
Στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, κατέθεσε ο Γιώργος Λυσαρίδης, πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια στην ομιλία του ο Γιώργος Λυσαρίδης, πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, οι απόγονοι των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου διοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης, για όσους σφαγιάστηκαν από τους Κεμαλικούς και το επίσημο Οθωμανικό Κράτος. Αλλά και αυτοί που ήρθαν στην Ελλάδα, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, άφησαν εκεί την ψυχή τους. Κι εμείς ερχόμαστε προσκυνητές σε αυτόν τον χώρο, για να αποτίσουμε φόρο τιμής με τους συμπατριώτες μας, ακρίτες των συνόρων. Και δίνουμε την υπόσχεσή μας, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ο καθένας από την πλευρά του και με τον τρόπο που μπορεί για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Κώστα Παπακώστα, εντεταλμένο σύμβουλο του δήμου Κιλκίς, ο οποίος εκπροσώπησε τον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη, ο οποίος τόνισε πως είναι υποχρέωση όλου του ελληνισμού για να αγωνιστεί για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Τόνισε όμως ότι δεν μπορούμε να μην καυτηριάσουμε το γεγονός μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, ενώ ξέρουν τον θύτη την Τουρκία, δεν κάνουν όσα πρέπει να καταλογίσουν τις ευθύνες που της αναλογούν.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Ανανίας Τσιραμπίδης, πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς (ΙΑΠΕ), ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται στο ΙΑΠΕ για να κρατηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη. Έκανε επίσης μία σύντομη αναφορά για το μεγάλο διεθνές συνέδριο που προγραμματίζεται να γίνει στην Καλαμαριά για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή για τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και στη συνέχεια εψάλη από τους παρευρισκομένους ο Εθνικός Ύμνος.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση μετέβησαν στο Ιστορικό Μουσείο Φυλάκιο Ακρίτα «Γρηγόρη Αυξεντίου», όπου τους έγινε ξενάγηση από τον εκπαιδευτικό Γιώργο Δημητριάδη.
Στην τελετή μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, παραβρέθησαν ο Παύλος Τονικίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Κιλκίς, ο πρόεδρος της Τοπικής Ενότητας Ακρίτα Κιλκίς Κώστας Παραστατίδης, η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ακρίτα Κιλκίς Εύα Παπαδοπούλου, ο Μιχάλης Καραβέλας μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Παλασίδης εκπαιδευτικός – συγγραφέας, ο Κώστας Χάρης πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας», ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Νίκος Κωνσταντινίδης από το Χωρύγι Κιλκίς, ο Γιάννης Μεντεσίδης, πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.
Τα παιδιά του χορευτικού τμήματος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον χοροδιδάσκαλο Γρηγόρη Γρηγοριάδης και τον λυράρη Γιάννη Μυλωνά, η γραμματέας της διοίκησης της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Έφη Ουζουνίδου, όπως επίσης και η πρώην γραμματέας Ελένη Τριανταφυλλίδου, με καταγωγή από το χωριό Ακρίτας Κιλκίς.