Η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης – Αγίου Δημητρίου – Παλαιού Φαλήρου «Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ», σε συνεργασία με τον δήμο Νέας Σμύρνης, άναψε τη φλόγα τη μνήμης, στο μνημείο της Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού, στην ομώνυμη πλατεία, στην Άνω Νέα Σμύρνη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με λαμπαδηδρομία από την είσοδο του συλλόγου και ακολούθησε Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων της γενοκτόνου κεμαλικής πολιτικής.

NEA.SMYRNH.MAVRI.THALASSA.FLOGA.MNHMHS.XRYSOXOIDOY.5.20221

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης – Αγίου Δημητρίου – Παλαιού Φαλήρου «Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ», Ράνια Χρυσοχοΐδου αναφέρθηκε στα αναρίθμητα ντοκουμέντα που έχουν φέρει στο φως διαπρεπείς Έλληνες και ξένοι ερευνητές και τόνισε την σπουδαιότητα των προερχόμενων από τα οθωμανικά αρχεία, τα οποία έγιναν γνωστά τα τελευταία χρόνια χάρις σε νηφάλιους Τούρκους επιστήμονες και από τα οποία τεκμηριώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας, ο σχεδιασμός και η εκτέλεση με ποικίλους ειδεχθείς μεθόδους, της Γενοκτονίας.

Στηλίτευσε τη στάση των Ελληνικών κυβερνήσεων, διαχρονικά, οι οποίες όχι μόνο δεν προέβησαν στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες για την επίτευξη της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας, αλλά αγνόησαν και την ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

NEA.SMYRNH.MAVRI.THALASSA.FLOGA.MNHMHS.5.2022 5

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η Ελληνική πολιτεία να συγκροτήσει μόνιμη διακομματική κοινοβουλευτική Επιτροπή για το σχεδιασμό και την προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης και να συμπεριλάβει στη διδακτέα ύλη της σχολικής εκπαίδευσης την ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής.

Εκ μέρους του δήμου, ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Οικονόμου αναφέρθηκε στα γεγονότα της γενοκτονίας και στη βραδυπορία της Ελληνικής πολιτείας μέχρι και σήμερα.

NEA.SMYRNH.MAVRI.THALASSA.FLOGA.MNHMHS.5.2022 4

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ τιμές απέδωσε η μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν τα μικρά παιδιά τα οποία παρουσίασαν ολιγόλεπτο θεατρικό για την ποντιακή ιστορία, αλλά και το μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στην πολύπαθη Μπάφρα, από τη χορευτική ομάδα και τους μουσικούς Γ. Φωτιάδη στη λύρα και Κ. Κοζυράκη στο νταούλι.

NEA.SMYRNH.MAVRI.THALASSA.FLOGA.MNHMHS.5.2022 3

Στην ολοκλήρωση της εκδήλωσης προσφέρθηκαν ωτία και μοιράστηκαν κόλλυβα από το σινίν που είχε ετοιμάσει η Κ. Μασκαλίδου.

Την εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε με το δήμο Ν. Σμύρνης, τίμησαν με την παρουσία τους, ο δήμαρχος Ν. Σμύρνης Σ. Τζουλάκης, ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Χ. Κατσώτης, η αντιπεριφερειάρχης Νότιου τομέα Δ. Νάνου, η τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελ. Σταματάκη - Ανθίδου, ο υπεύθυνος τύπου της Ν. Δημοκρατίας Αν. Γαϊτάνης, ο τέως δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Γ. Κουτελάκης, οι αντιδήμαρχοι Αγίου Δημητρίου, Αγγ. Γαβαλάς και Αν. Αδαμόπουλος, Π. Φαλήρου, Αλ. Πανταζής, Ν. Σμύρνης, Σ. Κούπας, Π. Γιατζίδης, οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων, Ν. Σμύρνης, Κ. Δεληγιάννη, Αγ. Δημητρίου Χ. Μπέλλου, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι των τριών δήμων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών Χρήστος Γαλανίδης και πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων.