Τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τίμησε την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 η συντεταγμένη πολιτεία της Πάτρας, με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθο, στην Πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού.

Προηγήθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Πατρών και μετάβαση των αρχών στο Μνημείο, σε μια πομπή της οποία ηγήθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του Σωματείου μας, με παραδοσιακές φορεσιές.

FAROS.PONTION.PATRON.GENOKTONIA.22.5.20224

Στη λιτή και συγκινητική τελετή, παρέστησαν βουλευτές του Νομού, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, εκπρόσωποι πολιτιστικών σωματείων και πλήθος κόσμου.

FAROS.PONTION.PATRON.GENOKTONIA.22.5.20221

Ένα μελωδικό ταξίδι στις χαμένες πατρίδες πρόσφεραν οι μουσικοί Χάρης Καφαλίδης, Παναγιώτης Κωνσταντινίδης και Γιώργος Μπαράκος, με σολίστ τη Σοφία Μιχαηλίδου.

FAROS.PONTION.PATRON.GENOKTONIA.22.5.2022 2

Με ένα λουλούδι στο χέρι και με την απόδοση συγκλονιστικών μαρτυριών από επιζήσαντες εκείνης της μαύρης περιόδου για τους Έλληνες του Πόντου, αποτίσαμε φόρο τιμής στους προγόνους μας.

FAROS.PONTION.PATRON.GENOKTONIA.22.5.20223

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Σωματείου Δημήτρης Αντωνιάδης στην ομιλία του, σε μια ιδιαίτερη χρονιά, 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της μνήμης και να ζητάμε δημοκρατικά και ειρηνικά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από όλα τα κράτη της Γης.

Οι εκδηλώσεις τέλεσαν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.