Την εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η οποία έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 21 Μαΐου 2022, με πρωτοβουλία των ποντιακών συλλόγων της Βάδης – Βυρτεμβέργης “Δωδεκάπολις” χαιρέτισε η εκπρόσωπός τους Ελένη Σιδηροπούλου, η οποία ανέφερε:

Το ευχαριστώ είναι λίγο για όλους εσάς που τιμήσατε με την παρουσία σας τους άταφους νεκρούς μας. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους μη Ελληνικούς συλλόγους και οργανώσεις που παρίστανται σήμερα εδώ και στηρίζουν το δίκαιο αίτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κατά τα έτει 1916 – 1923. ‘Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στον Πρωτεργάτη και συναθλητή μας τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη χωρίς αυτών δεν θα είχαμε φτάσει στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και στην ακούραστη επίσης συναθλήτρια μας την πρώην γενική πρόξενο στη Στουτγάρδη και νύν Πρέσβη της Ελλάδος την κ. Ελένη Λιανίδου και φυσικά τον Γενικό Πρόξενο μας κ. Συμεών Λιναρδάκη που η συμβολή του φέτος ήτανε πολύ – πολύ μεγάλη.

Μαζευτήκαμε και σήμερα εδώ όπως κάθε χρόνο, να τιμήσουμε τους νεκρούς μας και ταυτοχρόνως να διατρανώσουμε το αίτημά μας για την αναγνώριση ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που υπέστη η ανθρωπότητα στις αρχές του 20ου αιώνα. Την ίδια στιγμή οφείλουμε και μπορούμε να οικοδομήσουμε όσο το δυνατών περισσότερο στη γνώση και στη μνήμη των ιστορικών γεγονότων με την ελπίδα να μη ξαναζήσουν οι νεότερες γενεές τέτοιες φρικαλέες πράξεις.

Με το να ενισχύουμε τη μνήμη αποτρέπουμε τη λήθη και όπως μας λέει ένας σπουδαίος Εβραίος συγγραφέας ο Ζαν Αμερύ, η λήθη είναι η «αποθήκευση του ασύλληπτου στον καταψύκτη της ιστορίας» και ενέχει πάντα τον κίνδυνο να ξαναφέρει στην επιφάνεια «ψιθύρους από την κόλαση» Εμείς μένοντας πάντα συνεπείς στη διαφύλαξη της μνήμης εγκλημάτων τέτοιων διαστάσεων που δυστυχώς πρέπει να ομολογήσουμε ότι έχουν χαράξει τη συλλογική μας μνήμη βαθιά και ανεξίτηλα, δημιουργώντας μας θα έλεγα μια δυσεπούλωτη πληγή η οποία αν δεν επουλωθεί θα εξακολουθεί να αιμορραγεί και στις ψυχές των επόμενων γενεών.

Ο Ελληνισμός του Πόντου της Θράκης της Ιωνίας, Οι Αρμένιοι οι Ασσύριοι /Αραμαίοι έχουν δεχτεί στις ρίζες τους το μεγάλο και ως σήμερα ατιμώρητο έγκλημα της Γενοκτονίας. Και ο θύτης συνεχίζει ακάθεκτος το έργο που του δίδαξαν οι πρόγονοι του! Κάνοντας πράξη όλα όσα έμαθε στο παρελθόν συνδέοντας ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα των Γενοκτονιών διαπράττοντας τη Γενοκτονία του Κουρδικού Λαού σήμερα.

Δυστυχώς η ανθρωπότητα δεν διδάχτηκε πολλά από της διδαχές της ιστορίας, ένας μεγάλος φιλόσοφος ο Χέγκελ έχει πει: «Αυτό που μας διδάσκουν η εμπειρία και η ιστορία είναι το εξής: ό,τι οι λαοί και οι κυβερνήσεις δεν έμαθαν ποτέ τίποτα από την ιστορία, ούτε ενήργησαν με βάση τις αρχές που συνήγαγαν από αυτή». Ένας Πόλεμος από όπου και από όποιον ξεκινήσει καταπατά αναλλοίωτες αξίες και ιδανικά της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης αναλλοίωτες αξίες και ιδανικά της ανθρώπινης ύπαρξης. τα οποία δυστυχώς καταπατούνται έως και σήμερα, στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι: Για εμάς τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν προνόμιο κανενός, αλλά αγαθό όλων των πολιτών. Μας επιτρέπουν να υπάρχουμε, να δημιουργούμε, και να αναπτύσσουμε τις ανθρώπινες αρετές και αξίες.

Και φτάνοντας στο τέλος του μικρού χαιρετισμού μου θα ήθελα να εκφράσω μια ευχή όπως την έχει εκφράσει στο Βιβλίο ΟΝΕΡ’ΤΑ ΠΟΝΙΑ ΤΑΜΑΤΑ ο Κώστας Διαμαντίδης.

»Πατρίδας να μη χάν’τανε άλλο αδά ‘ς σόν κόσμον.

Κι ο κάθα είς να θάφκεται ‘ ς σόν τόπον ντ’ εγεννέθεν.

Αιωνία τους η μνήμη.