Τη σφοδρή ενόχληση της Τουρκίας προκάλεσε η αναφορά για τη Γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού, που έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στη διάρκεια της ομιλίας της στην εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, σε ειδική εκδήλωση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης 11 Ιανουαρίου 2022, στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Αργυρούπολης - Ελληνικού.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή. Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα. “Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί”, έλεγε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Γιώργος Σεφέρης».

Η φράση αυτή ενόχλησε την επίσημη Τουρκία και διά του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, επιτίθεται στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δεν αναφέρεται καθόλου στο τι έγινε στον Πόντο και κατά πάγια τακτική αναφέρεται στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου από τον ελληνικό στρατό. Να επισημάνουμε ότι στον Πόντο, η Ελλάδα δεν έστειλε ούτε έναν στρατιώτη για την προστασία των ελληνικών πληθυσμών, αλλά και ούτε μια σφαίρα στους αντάρτες που κατέφυγαν στα βουνά των Ποντιακών Άλπεων για να σωθούν μαζί με τον άμαχο πληθυσμό. Παρ’ όλα αυτά είχαν 353.000 θύματα από τον τούρκικο εθνικισμό και τους Νεότουρκους και τους Καμελικούς.

Ας δούμε όμως τι αναφέρει η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Ελλάδας Γιάννη Οικονόμου.

Ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών

Στη γραπτή ανακοίνωση που εξεδόθη από το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώθηκε πως αντιμετωπίστηκαν με θλίψη οι αβάσιμες δηλώσεις προέβη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε στην εκδήλωση παρουσίασης του «Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων» το οποίο σχεδιάζεται να αναγερθεί στην περιοχή Ελληνικό - Αργυρούπολη της Αθήνας.

«Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν αλλάζουν την πραγματικότητα ότι η Ελλάδα ήταν εκείνη που επιχείρησε να εισβάλλει και να καταλάβει την Ανατολία και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίων του αθώου άμαχου λαού κυρίως στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας. Υπενθυμίζουμε για ακόμη μια φορά πως η Ελλάδα βάσει του άρθρου 59 της Συνθήκης της Λωζάνης υποχρεώθηκε να καταλάβει αποζημίωση για τις ζημιές που προέκυψαν από τις πράξεις της που ήταν αντίθετες στο πολεμικό δίκαιο» σημειώθηκε στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση επισημάνθηκε πως οι μη πραγματικές κατηγορίες που κάνει συχνά λόγο η Ελλάδα, επισκιάζουν τα βήματα για την δημιουργία περιβάλλοντος ενός ειλικρινούς και έντιμου διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων ανάμεσα στις δυο χώρες και αναφέρθηκε.

«Αυτού του είδους στάσεις και συμπεριφορές δεν συνάδουν με την υπευθυνότητα που αναμένεται από τους κρατικούς αξιωματούχους. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε για άλλη μια φορά την γείτονα μας Ελλάδα στη κοινή λογική και την εποικοδομητική αντίληψη».

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την πρόσφατη φραστική επίθεση εναντίον της Προέδρου της Δημοκρατίας

Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

Στις βολές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η ιστορία ούτε παραχαράσσεται και πολύ περισσότερο δεν διαγράφεται» σχολίασε και πρόσθεσε: «Τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ συγκεκριμένα, οι εγκληματικές και δολοφονικές συμπεριφορές και οι γενοκτονίες είναι πράγματα που έχουν συμβεί και έχουν χαρακτηριστεί έτσι, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες».

Ολόκληρη την ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μπορείτε να την διαβάσετε στο ακόλουθο Link

http://www.efxinospontos.gr/eidiseis/7727-katerina-sakellaropoylou-proedros-tis-dimokratias-i-istoria-tou-pontiakoy-ellinismoy-ypirkse-makra-lampri-kai-odyniri