Τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη, καυτηριάζει με ανακοίνωσή της η Εύξεινος Λέσχης Θεσσαλονίκης και χαρακτηρίζει τη διατήρησή του ως υπουργός Παιδείας ως «πένθος του ελληνισμού»

Στην ανακοίνωσή της η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, αναφέρει: «Στις νέες δηλώσεις του κ. Φίλη, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης απαντά τα εξής: Το Σωματείο μας είναι κάτοχος και θεματοφύλακας Ιστορικού Αρχείου αναφερόμενου κυρίως στα γεγονότα της περιόδου 1912-1924.

Μεταξύ των χιλιάδων εγγράφων, ένα από τα πιο συγκινητικά είναι το πρωτότυπο έγγραφο μιας διαμαρτυρίας που έχει συνταχθεί στις 22 Νοεμβρίου 1921 και αναφέρεται σε γενοκτονικά εγκλήματα των Τούρκων κατά των Ελλήνων του Πόντου.

Η διαμαρτυρία αυτή κλείνει με το πικρό σχόλιο ότι όχι μόνο η διάπραξη αυτών των εγκλημάτων αλλά και η ανοχή τους από τον πολιτισμένο κόσμο αποτελεί «πένθος της ανθρωπότητας». Την διαμαρτυρία υπογράφουν ο Κωστής Παλαμάς, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Γεώργιος Δροσίνης, ο Ιωάννης Γρυπάρης, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου και συνολικά 50 λογοτέχνες, το άνθος του πνεύματος εκείνων των χρόνων.

Αυτό λοιπόν που βεβαιώνουν οι μεγάλοι αυτοί δημιουργοί και οι συνεπείς σύγχρονοι ιστορικοί, αμφισβητεί ο κ. Φίλης.  Το γεγονός ότι ο κ. Φίλης διατηρείται ως Υπουργός Παιδείας αποτελεί «πένθος του Ελληνισμού».