Καυστική ανακοίνωση για τις θέσεις του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων, εξέδωσε η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), και «εφόσον δεν ανασκευάσει τις ανιστόρητες απόψεις τους, είναι έτοιμη να ζητήσει από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, την παραίτησή του».

Η ανακοίνωση της ΔΙΣΥΠΕ έχει ως εξής: «Με λύπη παρακολουθούμε την επανάληψη των δηλώσεων του - υπουργού τώρα πια- κ. Φίλη ως αρνητή της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε επιστημονικό επίπεδο και όχι σε κρατικό όπως ισχυρίζεται. Μας δημιουργούνται μια σειρά από ερωτηματικά ως προς τις προθέσεις του κ. Φίλη.

Σε ποια επιστημονικά τεκμήρια στηρίζει την άποψή του; Γνωρίζει την απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών που το 2007 αναγνώρισαν τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, των Ελλήνων της Ανατολής  και των Αρμενίων;

Γνωρίζει ότι εκατοντάδες τεκμήρια ανασύρθηκαν από τα αρχεία των ξένων πρεσβειών (Γαλλίας, Γερμανίας, Η.Π.Α. κλπ.), από έγκριτους Έλληνες επιστήμονες (Ενεπεκίδης, Φωτιάδης, Τσιρκινίδης  κ.ά.) και συνηγορούν στην τέλεση γενοκτονίας;

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε), εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Ποντιακό Ελληνισμό, υπηρετώντας την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους, πρωτίστως όμως την αλήθεια, δεν πρόκειται να ανεχθεί παραχάραξη της ιστορίας από κανέναν όσο ψηλά κι αν βρίσκεται.

Δεν πρόκειται να προδώσει τις θυσίες των προγόνων μας ούτε τους αγώνες των οργάνων του ποντιακού χώρου όλες αυτές τις δεκαετίες.

Διακηρύσσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για ικανοποίηση των δικαίων του Ποντιακού Ελληνισμού, παραμερίζοντας όλους τους τυχάρπαστους όψιμους ψευτοεπιστήμονες, αλλά και όσους εκόντες - άκοντες παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας.

Ο Οικουμενικός Ποντιακός Ελληνισμός είναι σε εγρήγορση και έτοιμος να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα την παραίτηση του κ. Φίλη εφόσον δεν ανασκευάσει τις ανιστόρητες απόψεις του για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΙΣΥΠΕ.