Την θέση που είχε διατυπώσει παλαιότερα σε άρθρο του στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ», ότι η σφαγή των Ελλήνων του Πόντου δεν ήταν γενοκτονία «με την επιστημονική έννοια του όρου» και ότι θα πρέπει να διαχωρίζεται από την εθνοκάθαρση, επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης στην εκπομπή «ENIKOS» του Νίκου Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό «STAR».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου δήλωσε: «Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από την θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια», δήλωσε ο Νίκος Φίλης. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αν η συζήτηση γίνει«ψύχραιμα και επί επιστημονικού επιπέδου» προκύπτει ότι είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση -  όσο αιματηρή και αν είναι αυτή- και άλλο πράγμα η γενοκτονία.

«Το γεγονός της γενοκτονίας υποβαθμίζεται ότανοι χώρες -όχι μόνο η Ελλάδα-ονομάζουν έτσιτα φαινόμενα της εθνοκάθαρσης» υποστήριξε ο Νίκος Φίλης,προσθέτοντας πως ο όροςγενοκτονίααναφέρεται στην «προγραμματισμένη, με βιομηχανικό τρόπο εξόντωσηενός ολόκληρου έθνους» και σημείωσε: «Υπάρχουν αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, υπάρχει η επιστημονική κοινότητα, ας κριθεί εκεί, δεν θα μπω σε αντιπαράθεση».

Η αναγνώριση από την Ελληνική Βουλή

Να επισημάνουμε πως η ελληνική βουλή το 1994 κήρυξε την19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο» κατά την περίοδο 1916-1923 όταν εξολοθρεύτηκαν από τους Τούρκους353.000 άνθρωποι. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε καθώςστις 19 Μαΐου του 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα και ξεκίνησε τη δεύτερη και πιο βίαιη φάση του αφανισμού των Ελλήνων του Πόντου. Η γενοκτονία αποτέλεσε επίσημη τουρκική πολιτική και επιδίωξη από το Συνέδριο των Νεοτούρκων στη Θεσσαλονίκη που είχε ως στόχο την πλήρη εξαφάνιση των χριστιανικών λαών της περιοχής.

Μαξίμου: Προσωπικές οι θέσεις του Φίλη

Πηγές του Μαξίμου, ανέφεραν πως η θέση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης στο θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι εκπεφρασμένη, αλλά ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις σε επιστημονικό επίπεδο.

Γιάννης Αμανατίδης: Ελευθερία στην έκφραση επιστημονικών προσεγγίσεων

Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης αναφερόμενος στις δηλώσεις του Νίκου Φίλη, ανέφερε: «Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μια Δημοκρατία. Ωστόσο, η θέση της Κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην Κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν. Η εσωτερική μάχη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται με όρους πατριδοκαπηλίας. Θα βοηθούσε την πολιτική ζωή της χώρας αυτή να γίνεται με πολιτικούς όρους και θέσεις, γεγονός που δεν έχουμε δει να συμβαίνει», κατέληξε ο Γιάννης Αμανατίδης.

Δήλωση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης για τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και την εκπομπή «ENIKOS» με το δημοσιογράφο κ. Νίκο Χατζηνικολάου,έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων συνιστούν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη που αμφισβητούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”, εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος. Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη».

«45» της ΝΔ προς Τσίπρα

Παράλληλα, με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, 45 βουλευτές της ΝΔ ζητούν την αποπομπή του Ν. Φίλη. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής: «Κύριε Πρωθυπουργέ.

Ο κ. Φίλης τον οποίον εσείς, τοποθετήσατε στη θέση του Υπουργού Παιδείας, με άρθρο του στο κομματικό σας όργανο την εφημερίδα 'Αυγή', την 20-08-2014, αναφέρθηκε με προσβλητικά και απαξιωτικά λόγια απέναντι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που το 1994 αναγνώρισε ομόφωνα την γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, δηλαδή του Πόντου, της Θράκης και της Μ. Ασίας. Επανερχόμενος σε χθεσινή του συνέντευξη ο «επιστήμων» κος Φίλης, για το ίδιο θέμα, αναμασά τις θέσεις Τούρκων κεμαλιστών και ως καλός Πρέσβης τους, τους προσφέρει καλές υπηρεσίες. Αμφισβητεί ευθέως τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής από τους Τούρκους, προσβάλλει την Ελληνική ιστορία και τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, θύματα της γενοκτονίας, καθώς και τους απογόνους τους και το σύνολο του Ελληνικού λαού. Κύριε πρωθυπουργέ: Σε μία εποχή που η εθνική ενότητα είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, ο υπουργός σας με τις θέσεις του διχάζει την Ελληνική κοινωνία.

Επειδή οι δηλώσεις του, που προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, προσβάλλουν τον Ποντιακό, Μικρασιατικό και Θρακικό Ελληνισμό, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες, ζητούμε αν τις ασπάζεστε και εσείς, να το δηλώσετε ευθαρσώς και ξεκάθαρα στον Ελληνικό λαό. Διαφορετικά απαιτούμε την απομάκρυνση του κ. Φίλη από τη θέση του υπουργού Παιδείας. Επιφυλασσόμεθα δε για περαιτέρω ενέργειες».  

Την επιστολή υπογράφουν: Σάββας Αναστασιάδης (Β' Θεσσαλονίκης), Απόστολος Βεσυρόπουλος (Ημαθίας), Μαρία Αντωνίου (Καστοριάς), Δημήτριος Κυριαζίδης (Δράμας), Ιωάννης Κεφαλογιάννης (Ρεθύμνου), Σοφία Βούλτεψη (Β΄Αθηνών), Γεώργιος Βαγιωνάς (Χαλκιδικής), Κωνσταντίνος Κουκοδήμος (Πιερίας), Μανώλης Κόνσολας (Δωδεκανήσου), Ιωάννης Πλακιωτάκης (Λασιθίου), Γεώργιος Βλάχος (Αττικής), Κωνσταντίνος Τασούλας (Ιωαννίνων), Ιωάννης Αντωνιάδης (Φλώρινας), Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λάρισας), Σταύρος Καλαφάτης (Α' Θεσσαλονίκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας (Α' Θεσσαλονίκης), Χαράλαμπος Αθανασίου (Λέσβου), Νότης Μηταράκης (Χίου), Ελευθέριος Αυγενάκης (Ηρακλείου), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Καβάλας), Βασίλειος Γιόγιακας (Θεσπρωτίας), Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας), Ιωάννης Βρούτσης (Κυκλάδων), Ιωάννης Ανδριανός (Αργολίδας), Φωτεινή Αραμπατζή (Σερρών), Άδωνις Γεωργιάδης (Β' Αθηνών), Γεώργιος Γεωργαντάς (Κιλκίς), Αναστάσιος Δημοσχάκης (Έβρου), Αννα Καραμανλή (Β' Αθηνών), Γεώργιος Κασαπίδης (Κοζάνης), Θεόδωρος Καράογλου (Β' Θεσσαλονίκης), Κωνσταντίνος Κατσαφάδος (Α' Πειραιώς), Κωνσταντίνος Κοντογεώργος (Ευρυτανίας), Κατερίνα Παπακώστα (Β' Αθηνών), Δημήτρης Σταμάτης (Επικρατείας), Γιώργος Στύλιος (Άρτας), Χρήστος Κέλλας (Λάρισας), Κώστας Τσιάρας (Καρδίτσας), Κώστας Τζαβάρας (Ηλείας), Αθανάσιος Καββαδάς (Λευκάδας), Σίμος Κεδίκογλου (Εύβοιας), Βασίλης Οικονόμου (Επικρατείας), Άννα Ασημακοπούλου (Β' Αθηνών), Κωνσταντίνος Βλάσης (Αρκαδίας), Καρασμάνης Γεώργιος (Πέλλας).

Το ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα, σημειώνει τα ακόλουθα: «Η Βουλή των Ελλήνων προέβη το 1994 στη θεσμική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων με τον ν. 2193/1994 με την καθιέρωση ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.Τέσσερα χρόνια αργότερα, με το ν. 2645/1998 καθιέρωσε την 14ηΣεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μιας μεγάλης προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε το 1991 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο στόχος, που τέθηκε αρχικά, ήταν η επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων, της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων, που έγινε από τους Τούρκους από το 1916 ως το 1923 και η καθιέρωση για «ημέρα εθνικής μνήμης», ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο εθνικό, ιστορικό, ηθικό και πολιτικό κενό αναφορικά με τη συστηματική γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, που είχε αρχίσει από το 1916 και τελείωσε το 1923.

Η δήλωση του κ. Φίλη με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την Κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον Πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση!

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κυβέρνησης!».