Δήλωση κατά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τις θέσεις που εξέφρασε για τη Γενοκτονία των Ποντίων και των Ελλήνων της Ανατολής, έκανε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας στη Βόρεια Ελλάδα όταν επισκέφθηκε τη Ξάνθη όπου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ξάνθης, κ. Δημαρχόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ζαγναφέρη και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Μωραϊτη.

Ο κ. Γεωργιάδης ενημερώθηκε για τα ζητήματα που απασχολούν την πόλη, συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής και επισκέφθηκε το Μνημείο για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, καταδικάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκου Φίλη. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη δήλωσή του ανέφερε: «Ήρθα να επισκεφτώ το μνημείο για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού εδώ στη πόλη της Ξάνθης. Ως επί χρόνια Αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου Ποντιακού Σωματείου, ενδεχομένως και όλης της Ελλάδος, του Καπετάν Ευκλείδη Αχαρνών, μαζί με το Παύλο τον Γεροντίδη, με τον Μπάμπη το Χολίδη, και άλλους ωραίους φίλους, κάναμε αγώνες για την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Αγώνες που σήμερα προσβάλλονται από τη παρουσία του κυρίους Φίλη, στη θέση του Υπουργού Παιδείας και από τις συνεχόμενες δηλώσεις του, ότι δεν υπήρξε γενοκτονία Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά μόνο μία απλή εθνοκάθαρση και ότι δεν μπορούμε να εξισώνουμε, όπως είπε στη Real News την εθνοκάθαρση με τη γενοκτονία. Ως Έλλην με καταγωγή και από τον Πόντο και ως οργανωμένο μέλος του Ποντιακού κινήματος, ζητώ από τον Πρωθυπουργό κύριο Αλέξη Τσίπρα να ανακαλέσει τις δηλώσεις του κυρίου Φίλη και να του εξηγήσει ότι ως Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της χώρας, είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να δώσει τη μάχη για αυτά που αποφάσισε ομοφώνως η Ελληνική Βουλή πριν από 20 χρόνια. Την αναγνώριση διεθνώς της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Εάν δεν μπορεί να το κάνει ο κύριος Φίλης, καλύτερα να αλλάξει θέση, αλλά δεν μπορεί να προσβάλει όλους εμάς που έχουμε μνήμες, όλους εμάς που έχουμε δώσει αγώνα».