Ψήφισμα καταπέλτης για τις απόψεις που εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής, εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, με το οποίο του ζητεί να «μην εμμείνει στις ανιστόρητες και μη νόμιμες απόψεις του τοποθετούμενος δημόσια ή να παραιτηθεί» και «καλεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος».

Ψήφισμα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, κατά την τακτική του συνεδρίαση της 13/10/15 στην έδρα του Δήμου Παιονίας Κιλκίς, στο Πολύκαστρο, με αφορμή την 06/10/15 επιστολή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και το από 20/08/14 άρθρο του υπουργού Παιδείας κ. Ν Φίλη στην εφημερίδα Αυγή με τίτλο: «Παλαιοκομματσμός και Γενοκτονία».

Αποφασίζει

1. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας έχει αναγνωρισθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με το νόμο 2193/1994. Η άρνηση της γενοκτονίας πλέον προβλέπεται και τιμωρείται από το νόμο 4285/2014 (λεγόμενος αντιρατσιστικός νόμος). Ο νυν υπουργός Παιδείας όμως, με το ανώτερο άρθρο του αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «τα περί Γενοκτονίας ήταν μία απόφαση εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας και όχι δεσμούς σημασίας». Δηλαδή θεωρεί ότι υπήρξε «πολιτική σκοπιμότητα» που οδήγησε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 1994.

2. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας είναι ιστορικό γεγονός των αρχών του προηγούμενου αιώνα και εντάσσεται στη μεθοδευμένη και συστηματική εξόντωση των Χριστιανικών Πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από τους Οθωμανούς Νεότουρκους και Κεμαλικούς. Αρμενία, Ασσύριοι και Έλληνες που ζούσαν στις πατρογονικές τους εστίες επί χιλιετίες γενοκτονήθηκαν από τον ίδιο θύτη, στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, την ίδια χρονική περίοδο, για τον ίδιο λόγο. Τα ιστορικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τα ανώτερα είναι αδιαμφισβήτητα.

3. Η ΠΕΔΚΜ τάσσεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και καλεί τον υπουργό Παιδείας κ. Ν Φίλη να μην εμμείνει στις ανιστόρητες και μη νόμιμες απόψεις του τοποθετούμενος δημόσια ή να παραιτηθεί.

Τέλος καλεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος.